Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății amână până în 1 noiembrie recalcularea prețurilor la medicamentele de bază. Motivul invocat

Publicat

medicamente

medicamenteAplicarea ordinului privind recalcularea prețurilor la medicamentele de bază a fost amânată până la 1 noiembrie, anunţă Ministerul Sănătăţii. Motivul este asigurarea accesului pacienţilor la medicamente, în contextul întârzierii procedurilor.

România trebuie să recalculeze prețurile medicamentelor pe bază anuală conform Ordinului 75/2009. Din cauza unor întârzieri anterioare mandatului său și pentru a nu periclita accesul pacienților la tratament, ministrul Sănătății a decis amânarea aplicării acestui ordin până la 1 noiembrie, se arată în comunicat.

Potrivit MS, în prezent, catalogul de prețuri ale medicamentelor eliberate cu prescripție medicală în România (CANAMED) cuprinde 5.430 de medicamente. La 1 ianuarie 2015, același catalog cuprindea 6.114 produse. În contextul actualului Ordin, numărul de dosare de preț pentru medicamente depuse la Ministerul Sănătății este, în prezent, de 4.400.

Această situație coroborată cu faptul că la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost depus, în 2015 și 2016, un număr de 1.718 de notificări de retragere de pe piață a unor medicamente a dus la decizia de amânare a Ordinului de către ministrul Vlad Voiculescu cu scopul de nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament.

Posibila retragere de pe piață a mai multor medicamente cu largă utilizare ar putea provoca probleme de aprovizionare, respectiv împiedica accesul la tratament al pacienților, consideră MS.

Referitor la obligația de a recalcula prețurile medicamentelor, în 2015, aceasta a durat circa 3 luni și a fost efectuată cu efortul a 30 de oameni, mai transmit reprezentanţii ministerului.

“La preluarea mandatului de către ministrul Vlad Voiculescu, pe data de 20 mai, recalcularea prețurilor nu începuse. Conform aceluiași Ordin 75, recalcularea prețurilor și introducerea lor în sistemul electronic de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu poate dura mai puțin de 60 de zile”, potrivit sursei citate.

Din motivele enumerate mai sus, ministrul Vlad Voiculescu a decis amânarea aplicării Ordinului pentru a nu periclita siguranța pacienților și accesul acestora la tratament.

Ministerul Sănătății va demara un proces de revizuire a politicii medicamentului ce va avea în vedere o consultare reală a actorilor implicați, întărirea controlului și a autorităților statului, în special a ANMDM și a Direcției pentru Politica Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătății, cu implicarea unor experți internaționali independenți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax