|

Ministerul Sănătății anunță măsuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeolă: Vâsta de vaccinare pentru prima doză de vaccin ROR este coborâtă la 9 luni

vaccin bebelusiVârsta de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (Rujeolă – Oreion- Rubeolă) coboară la 9 luni, ca urmarea a faptului că principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an, anunță Ministerul Sănătății. De aceea, copiii vaccinați mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinați conform Programului Național de Imunizare la vârsta de 12 luni și la vârsta de cinci ani.

Potrivit ministerului, măsura scăderii vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR este coborâtă la 9 luni, în conformitate cu prevederile internaționale privind acțiunile intreprinse în caz de epidemie și cu prevederile caracteristicilor produsului, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează și copiii cu vârsta sub un an – rata incidenței fiind de 68,8/100.000

Măsura face parte dintr-un plan elaborat de Ministerul Sănătății împreună cu experții Organizației Mondiale a Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societății Naționale de Medicina Familiei și ai UNICEF ce vizează limitarea extinderii epidemiei de rujeolă, după ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri și există 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub vârsta de un an.

De asemenea, experții OMS recomandă să se realizeze cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârsta sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin și a copiilor din grupa de vârsta 5-9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Național de Vaccinare.

Ministerul precizează că, pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni și 9 ani complet nevaccinați cu ROR și pe cei cu vârsta între 5 și 9 ani care au o singură doza de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenții comunitari și mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.

Ministerul Sănătății anunță că stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, atât pentru vaccinările suplimentare cât și pentru cele la termen. La nivel național sunt disponibile în jur de 300 de mii de doze de vaccin ROR, potrivit unui comunicat de presă.

Datele furnizate recent de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că în acest moment sunt confirmate cazuri în 32 de județe. Cele mai multe sunt în Arad (454), Mureș (238) și Timiș (240).

”Limitarea epidemiei de rujeolă nu se poate face decât cu ajutorul părinților care înțeleg responsabilitatea pe care o au în a-și proteja copii împotriva acestei boli care îi poate ucide sau afecta pe viață. Vaccinul este singura armă eficientă cu care se poate lupta împotriva acestei boli grave”, avertizează Ministerul Sănătății, recomandând părinților să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil.

Medicii de familie și părinții care vor sa afle informații corecte despre vaccin și vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.

sursa: hotnews.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=538861avatar Publicat de pe 17 decembrie 2016 şi actualizat pe 16 decembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE.
Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Ghita: Domnul Dirzu in ce calitate la sedinta? Intalnirile de lucru nu se mai fac decat sub atenta indrumare a...
  • Cristina: Am vazut titlul, doar inceputul acestuia. Am intrat repede pe articol, ca sa citesc: iata, ceva despre...
  • Tara lui Papura Voda: Tristul adevar!
  • pop adrian: BRAVO!!!! TOTI SUNT PSD cu siguranta.
  • Dan: Nu zice nimeni ca nu trebuie, dar spre schit sunt parcari goale, jmecherii insa nu pot merge 20-30 de metri pe...

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI