Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Măsura dedicată infrastructurii din mediul rural va fi lansată la începutul lunii septembrie

Publicat

agricultura cultura porumbMinisterul Agriculturii a deschis până în prezent principalele 10 măsuri din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu finanțări de peste 900 de milioane de euro, iar la începutul lunii septembrie va fi lansată și măsura dedicată infrastructurii din mediul rural, a declarat ministrul de resort, Daniel Constantin.

„Suntem, cred, primul minister care a reușit să deschidă aproape toate măsurile din noul Program Național de Dezvoltare Rurală. Până în momentul de față avem 900 de milioane de euro pe 10 măsuri care au fost deschise din PNDR 2014-2020, respectiv măsurile de investiții, procesare, partea de pomicultură, tinerii fermieri, fermele mici, irigații, investiții non-agricole. Mai avem însă o provocare la începutul lunii septembrie vizavi de infrastructura din mediul rural și unde așteptăm ca și primăriile să depună proiecte. Practic, avem stabilită strategia pe următorii 6 ani și nu mai poate fi modificată”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Noul PNDR 2014-2020 destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 14 măsuri de finanțare și fonduri totale de 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar 1,347 miliarde de euro contribuția națională. SubMăsura 7.2 — Investiții în infrastructura de bază are o alocare totală PNDR pentru 7 ani de 1,103 miliarde de euro, din care 935.505.962 euro din fonduri europene și 167.730.716 euro de la bugetul de stat.

Potrivit șefului MADR, măsurile care efectiv mai trebuie deschise pe noul program sunt cele de agromediu, care însă se deschid în mod automat, infrastructura în mediul rural, partea de cooperare și cea de silvo-mediu.

În vederea promovării noului Program, ministrul Agriculturii a însoțit Caravana PNDR 2014-2020 în șase județe din țară, iar discuțiile cu potențialii beneficiari și cu fermierii au avut loc în 24 de comune din aceste județe.

„Am considerat că este important să mergem noi la nivel de comună și nu la nivel de județ, iar până acum am reușit să ajungem în Timiș, Arad, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Cluj. În fiecare județ am fost în 4 comune, în total 24 de comune, dar practic am interacționat cu fermieri din tot județul, pentru că am fost într-o comună care este parte a unui GAL (Grup de Acțiune Locală n.r.). Toți primarii din GAL au fost invitați și o mare parte au și venit, iar acest lucru înseamnă că am interacționat cu tot ceea ce înseamnă suprafața județului respectiv. Pe de o parte este important să le transmitem informații cu privire la viitorul PNDR, iar pe de altă parte este important să avem cel puțin un cetățean sau o societate, pe cineva din comuna respectivă care să fie parte a Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR), pentru a transmite informații și pentru a transmite feedback din teritoriu”, a explicat ministrul.

Acesta a mai precizat că fiecare participant la acțiunile organizate în teritoriu a completat un formular, iar în perioada următoare vor fi selectați cei care vor face parte din această Rețea de diseminare a informațiilor despre PNDR. „Dacă va fi cel puțin unul pe comună, asta înseamnă cel puțin 3.000 de participanți la nivel național, dar este posibil să fie chiar mai mulți pe o comună. Este un lucru important, iar mijloacele electronice ne pot ajuta să avem o Rețea mult mai eficientă și mult mai ușor de constituit”, a adăugat Constantin.

Potențialii beneficiari ai fondurilor europene au fost informați în cadrul întâlnirilor din teritoriu despre simplificările aduse noului program, despre sistemul online și în mod continuu de depunere de proiecte, despre partea de achiziții cu beneficii și simplificări atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat, precum și despre avize, care nu mai sunt necesare la depunerea proiectului ci doar la momentul în care semnează contractul de finanțare.

„Toți au apreciat că lucrurile merg spre mai bine, dar au venit foarte multe solicitări de simplificare din partea lor. De aceea ne-am dat seama că e bine să mergem la nivel de comună pentru că toate aceste simplificări pe care noi am încercat să le propagăm prin intermediul presei nu au ajuns la toți beneficiarii așa cum ne-am dorit noi, și mulți dintre participanți au fost surprinși că s-au luat deja măsuri pe care le așteptau și despre care nu știau”, a adăugat oficialul MADR.

Ministrul a mai menționat că a profitat de aceste vizite pentru a le vorbi fermierilor și despre trecerea la o formă de organizare bazată pe grupuri de producători și cooperative.

„Acesta este cel mai important lucru în perioada următoare, să trecem la o formă de organizare pe bază de grupuri de producători, pe bază de cooperative. Există acea reticență, și eu mă așteptam să fie mai puțin prezentă în Ardeal, la conceptul de cooperative. Mă așteptam, fiind mai aproape de Occident, să nu aibă chiar așa de mare reticență la acest concept. S-au făcut însă și acolo pași extraordinari și dau exemplu cooperativa Someș-Arieș din Cluj pe care am vizitat-o. Lucrează foarte bine și chiar a făcut pasul următor: a preluat o unitate de microprocesare de la Friesland pe care o gestionează și o exploatează în acest regim de integrare a producției. Am întâlnit cooperative și la Timiș, la Satu Mare, unde și ei vor să preia o unitate de procesare. Eu le-am prezentat avantajele pe zona de cooperative și chiar le-am spus că în luna august vom veni cu o Ordonanță care să aducă beneficii pentru cei ce se constituie în grupuri de producători sau cooperative. Facilități fiscale, cu alte cuvinte, pentru cei care se asociază, și chiar avem un proiect de ordonanță pe care o să-l facem public în perioada următoare. Pe de o parte trebuie să le dăm avantaje pentru a-i organiza și pe de altă parte venim cu facilitățile fiscale și suplimentări de 20% dacă aplică ca și cooperative”, a mai adăugat ministrul.

Potrivit sursei citate, următoarele județe vizitate în cadrul Caravanei vor fi cele din zona Moldovei, respectiv Bacău, Galați Botoșani, Suceava, ira ulterior zona de sud-vest, Caraș, Mehedinți, însă până la sfârșitul acestui an „vrem să mergem cu caravana în toată țara”.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax