Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, vine la Alba Iulia pentru semnarea protocolului de colaborare cu primăria, în programul „Oraşe Europene”

Publicat

alba iulia cetatea alba carolinaMunicipiul Alba Iulia semnează luni, 28 noiembrie, protocolul de colaborare pentru programul “Oraşe Europene”, cu Ministerul Culturii, în prezenţa ministrului Corina Şuteu.

Alba Iulia devine astfel partener al Ministerului Culturii, în cadrul programului “Oraşe europene”, pentru dezvoltare culturală. Proiectul a fost lansat de minister pentru orașele care au candidat în prima etapă a competiției pentru titlul de “Capitală Europeană a Culturii 2021 în România”: Alba Iulia, Arad, Bacău, Brăila, Brașov, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu Mureș.

Programul „Orașe europene” se articulează în jurul a 4 direcții propuse de Ministerul Culturii: acordarea patronajului Ministerului Culturii pentru un proiect de dimensiune europeană care a făcut parte din programul de candidatură, inițierea unor programe de formare dedicate atât managerilor, cât și programatorilor culturali, elaborarea unei publicații dedicate orașelor candidate pentru a contura profilul și identitatea lor, revitalizarea în fiecare oraș a unui cinematograf de artă.

La momentul lansării acestui program, în aprilie 2016, autorităţile locale din Alba Iulia au transmis că ar fi interesate de asociere în proiecte de patrimoniu, obținerea patronajului Ministerului Culturii pentru Festivalul „Dilema Veche”, dar și utilizarea canalelor de comunicare specifice, de care dispune ministerul, pentru promovarea Cetății. Reprezentanții administrației locale au susținut inclusiv necesitatea privind preluarea în patrimoniul municipiului a celor două clădiri aprținând RADEF (cinematografele Dacia și Columna), pentru a reuși o reconversie optimă a spațiilor și terenului.

Între timp, în şedinţa Consiliului Local din 30 septembrie, city managerul Nicolaie Moldovan a prezentat forma iniţială a acestui protocol.

cinema dacia„De mai bine de un an suntem în situația în care am tot discutat prin corespondență sau direct cu reprezentanții Ministerului Culturii și am în fața mea un protocol de cooperare semnat de Ministerul Culturii, prin toate direcțiile de specialitate, care privește o colaborare în Primăria Alba Iulia și Ministerul Culturii pe mai multe subiecte. Unul dintre aceste subiecte este problema recuperării de către Primăria Municipiului Alba Iulia a celor două cinematografe care astăzi sunt în situația pe care o cunoaștem. Dincolo de modul în care arată cele două clădiri, administratorul lor are îndatoriri față de bugetul orașului nostru de 80 și ceva de mii de lei. Dar acest protocol de cooperare stipulează clar că Ministerul Culturii este dator să transfere cinematografele din Alba Iulia din administrația România Film în proprietatea Primăriei Alba Iulia, utilizarea acestora de către primărie în interes comunitar prin investiții proprii și/sau atrase din partea unor programe de finanțare nerambursabile”, declara atunci Nicolaie Moldovan.

Proiectul „Orașe Europene” a fost inițiat de ministrul Vlad Alexandrescu și preluat de Corina Șuteu.

După aprobarea în Consiliul Local din 31 octombrie, acum protocolul va fi semnat de primarul Mircea Hava şi ministrul Corina Şuteu.

Vezi şi Cinematografele „Dacia” și „Columna” trec în administrarea municipiului Alba Iulia. Protocol de cooperare cu Ministerul Culturii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax