Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a anunțat demisia pe Facebook, în urma scandalului de la Opera Română

Publicat

vlad alexandrescu ministru cultura Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a demisionat la cererea premierului Dacian Cioloş, din cauza scandalului de la Opera Naţională. Este cel de-al doilea ministru care demisionează la cererea premierului și cel de-al treilea ministrul din Cabinetul Cioloș care își încetează mandatul.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că premierul nu i-a solicitat „public” ministrului Culturii să demisioneze. Acesta a precizat că au existat mai multe discuții între Vlad Alexandrescu și premierul Dacian Cioloș cu privire la situația de la Operă, inclusiv miercuri, 27 aprilie.

Vlad Alexandrescu a anunțat miercuri, pe Facebook, că și-a dat demisia din funcția de ministru al Culturii.

„Domnule Prim-Ministru,

În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Ministrul demisionar a făcut un rezumat al mandatului său de aproape cinci luni și i-a cerut premierului să continue reformele pe care le-a început.

Vlad Alexandrescu a spus că în timpul mandatului său a încercat să reorganizeze Institutul Național al Patrimoniului, a propus subscripția publică pentru sculptura „Cumințenia Pământului”, a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO, a oprit distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova, și a creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative și a înscris situl arheologic de la Roșia Montană în UNESCO.

De asemenea, Vlad Alexandrescu a precizat că în câteva zile urma să semneze o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez.

Președintele Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru, i-a cerut, luni, ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, printr-o scrisoare semnată în numele Senatului UNITER, să își dea demisia.

În scrisoare se arată că o altă variantă ar fi ca prim-ministrul Dacian Cioloș să îl demită pe ministrul Culturii.

Caramitru îl acuză pe Alexandrescu de un comportament discreționar și abuziv față de managerii unor instituții de cultură și pentru „situația conflictuală, fără precedent, pe care a creat-o și întreținut-o la Opera Națională din București”.

Un întreg scandal a fost iscat la Opera Națională după ce Vlad Alexandrescu a schimbat trei directori ai instituției. În semn de protest, artiștii au refuzat mai multe zile să urce pe scenă.

Peste o sută de angajaţi ai Operei Naţionale Bucureşti au scandat în sala de spectacol numele dirijorului Tiberiu Soare, pentru a-l convinge pe ministrul Culturii să-l repună la conducerea instituţiei.

În zadar a încercat Vlad Alexandrescu să-i convingă pe artişti să-l accepte pe George Călin, alegerea ministrului Culturii, la conducerea Operei. E condiţia impusă de Johan Kobborg, fostul coregraf al baletului Bucureşti, pentru a reveni în România.

Artiştii Operei Naţionale l-au acuzat pe George Călin de corupţie. Pe Johan Kobborg, un nume de marcă al baletului mondial, îl acuză că a adus în România spectacole extrem de costisitoare, din care doar el a avut de câştigat, în timp ce românii au fost marginalizaţi şi prost plătiţi.

sursa: realitatea.net, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax