Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţia universităţilor, CNATDCU va fi instanţă de apel. Şcolile doctorale, evaluate internaţional în această vară

Publicat

conf presa adrian curaj Acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi atribuţiile instituţiei organizatoare, adică a universităţilor, a transmis ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, în cadrul unei conferinţe de presă. De asemenea, acesta a anunţat că toate şcolile doctorale vor trece în perioada imediat următoare printr-un proces de evaluare internaţională.

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotarare de Guvern privind Codul studiilor universitare de doctorat. Documentul prevede noi modalități de acordare a titlurilor.

„De acum înainte, acordarea şi retragerea vor fi în atribuţia instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat. Mecanismul propus este natural: cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar!”, a declarat Adrian Curaj.

Conform ministrului Educaţiei, Consilul Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) va fi instanţa de apel la deciziile universităţilor privind doctoratele.

„CNATDCU verifică procedura şi se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. Pentru toate situaţiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat, atrage suspendarea şcolii doctorale”, a mai declarat ministrul.

Adrian Curaj a transmis că modificările propuse creează condiţiile necesare pentru a permite recredibilizarea şcolilor doctorale, „şi acolo unde este cazul, întărirea integrităţii academice şi, recăpatarea sau, după caz, consolidarea prestigiului universiăţilor din România”.

„Miza este mare, consolidarea autonomiei universităţilor şi creşterea responsabilităţii publice a acestora. Îmi doresc ca universităţile să aibă forţa şi maturitatea de a confirma încrederea acordată, astfel încât să nu ajungă în situaţia de a fi sancţionate, să dovedească forţa deosebită a democraţiei participative a elitelor, pentru ca acestea sunt adevăratele universităţi. Şi aşa vor arăta ce înseamnă responsabilitate publică”, a subliniat ministrul Adrian Curaj.

sursa: edu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax