Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Energiei: Preţul gazelor, îngheţat la 60 de lei/MWh până la 31 martie 2017. Stocurile pentru iarnă sunt asigurate

Publicat

revizii gaz Prețul gazelor naturale din producția internă va stagna de la 1 iulie la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la 31 martie anul viitor. Totodată, actorii din piață care nu fac stocuri pentru iarnă conform obligațiilor stabilite vor fi amendați „drastic”, a anunțat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Ministrul Energiei a anunțat marți seara, la finalul unei ședințe de Guvern care a durat cinci ore, că prețul gazelor naturale din producția internă va stagna la valoarea actuală de 60 lei/MWh, până la data de 31 martie 2017.

Potrivit graficului prevăzut în anexa HG 488/2015, prețul gazelor naturale din producția internă trebuia să crească la valoarea de 66 lei/MWh, de la 1 iulie 2016.

Victor Grigorescu a subliniat faptul că vor fi instituite „amenzi drastice” în măsura în care actorii din piață nu constituie stocuri de gaze naturale potrivit obligațiilor stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Scopul stabilirii administrative a unui preț de achiziție pentru gazele naturale destinate consumatorilor mentionați este acela de a proteja o categorie însemnată de clienti casnici de gaze naturale și de energie termică, de efectele negative ale procesului de liberalizare a pieței gazelor, generate de alinierea prețului gazelelor naturale la nivelul prețurilor practicate pe piețele europene. Schimbările neprevăzute de pe piața resurselor energetice primare, inclusiv declinul abrupt al prețurilor la țiței din ultima perioadă, au generat o conjuctură deosebită în piața românească de gaze naturale, unde prețurile administrative stabilite în conformitate cu prevederile legale, dar și cu acceptul Comisiei Europene și al instituțiilor financiare internaționale, au devenit comparabile și, uneori, chiar mai mari față de prețurile pieței”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Astfel, Guvernul a desemnat autoritatea competentă cu stabilirea nivelului minim al stocurilor de gaze pe care furnizorii trebuie să le înmagazineze, prin adoptarea unei Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012.

Cantitățile de gaze naturale, reprezentând stocurile minime ce urmează a fi înmagazinate de fiecare furnizor, vor fi stabilite anual, în condiții transparente și nediscriminatorii, prin decizie a președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Decizia se ia în conformitate cu reglementările specifice ANRE, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al consumului intern, în condiții de continuitate și de siguranță.

În actul normativ sunt stabilite contravenții și cuantumuri ale amenzilor pentru furnizorii și operatorul de transport care nu constituie stocul minim de gaze naturale, pe care au obligația să îl dețină în depozitele de înmagazinare subterană.

Amenzile variază între 400.000 de lei și 500.000 de lei și între 5% și 10% din cifra de afaceri anuală. Prevederile referitoare la amenzi sunt aplicabile după un termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, prin publicarea în Monitorul Oficial al României.

Înmagazinarea gazelor naturale are ca scop asigurarea securității în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali, armonizarea variațiilor consumului sezonier, zilnic și orar cu sursele de gaze disponibile și asigurarea în permanență a echilibrului fizic al Sistemului Național de Transport.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax