Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor a anulat concursul pentru obținerea ajutorului de minimis. ”Primul venit, primul servit ” cu aplicația blocată

Publicat

Ministerul Finanțelor a anunțat printr-un comunicat că a anulat concursul de depunere a cererilor pentru  ajutorul de minimis pentru IMM, după ce miercuri dimineața aplicația online s-a blocat timp de două minute, imediat după deschidere, iar după 5 minute programul a fost oprit, după atingerea numărului maxim admis de cereri înregistrate. Defecțiunea a generat proteste din partea utilizatorilor care au vrut să se înscrie în programul prin care sunt acordate ajutoare nerambursabile de până la 200.000 euro.

Ministerul Finantelor a generat, miercuri, un scandal uriaș in rândul doritorilor de ajutor de minimis după ce site-ul pe care trebuiau înscrise proiectele a funcţionat defectuos. Sute de doritori, printre care mulți din județul Alba, nu si-au putut înregistra proiectele, site-ul fiind blocat.

Procedura de aprobare a cererilor s-a desfășurat după principiul ”primul venit, primul servit”, pentru acordarea acestuia fiind necesare doar criteriile de eligibilitate ale proiectelor ce urmau a fi depuse. Procedura ar urma să fie reluată la o dată stabilită ulterior.

Iată comunicatul semnat de ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu:

”În cursul zilei de astăzi am fost informat în legătură cu existenţa unor probleme în procedura de depunere on-line din cadrul schemei de minimis.

Am dispus imediat demararea unei anchete interne împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT. Din primele investigaţii a rezultat faptul că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate. Astfel, au apărut blocaje şi mesaje de eroare în accesarea paginii de internet dedicate schemei de minimis.

Ca urmare, am decis ca sesiunea de înregistrare on-line desfăşurată astăzi pentru schema de minimis să fie anulată şi reluată ulterior pentru a oferi egalitate deplină de şanse tuturor IMM-urilor interesate să înregistreze cereri de finanţare, eliminând orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

Îmi doresc ca acest program să fie implementat corect, iar banii din schema de minimis să ajungă la cât mai multe firme fără nicio suspiciune, să creăm locuri de muncă şi să capitalizăm IMM-urile.

Scopul meu este ca prin acest program să stimulăm mediul de afaceri şi nu accept să planeze nicio urmă de îndoială cu privire la acest program.

După cum aţi fost anunţaţi, investigaţia este în derulare şi este efectuată de specialiştii MFP împreună cu STS şi alte instituţii competente din domeniul siguranţei IT, iar rezultatele investigaţiei vor fi urmate de măsurile care se impun şi vor fi anunţate public.”

În intervalul 8.30 – 8.36, un număr de 20.225 de persoane au intrat pe pagina de internet a MFP dedicată schemei de minimis, iar 3.164 de persoane dintre acestea completau formularul în perioada acestor minute, potrivit Mediafax, care citează surse din MFP.

Ministerul arată că 714 persoane dintre cele 3.164 au trimis formularul completat, primind recipisa de înregistrare, eliberată automat de sistem. Din totalul de 714 solicitări transmise, 644 de solicitări au fost admise, restul fiind respinse întrucât fie depăşeau plafonul de 200.000 euro admis per solicitant, fie din cauza înregistrărilor multiple ale aceleiaşi întreprinderi (acelaşi CUI).

Astfel, 2.450 de persoane care completau formularul nu au finalizat procedura de transmitere a cererii până la epuizarea plafonului de 500 milioane lei.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, majorarea bugetului pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Statul acordă ajutoare de minimis, în cadrul unei scheme derulate în perioada 2013-2014, de maximum 200.000 euro pentru IMM-urile care fac investiţii, pe o perioadă fiscală de trei ani, dacă aceste firme creează şi păstrează şapte locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de la realizarea investiţiei, în cazul sumelor de peste 100.000 euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Scandalul „ajutorului de minimis” a ajuns și în Alba: Senatorul Pereș spune că firma liberalului Albani a câștigat pe criterii politice | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax