Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanțelor: Reducerea TVA la alimente a adus la buget un plus de 400 de milioane de lei, în iunie

Publicat

supermarket, cumparaturi

supermarket shopping În luna iunie, reducerea TVA la 9% la produsele alimentare a adus la buget 900 de milioane de lei, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Impactul bugetar estimat pentru luna iunie a fost de 500 de milioane de lei. Nu numai că cifrele acoperă acest gol, dar avem un plus de 400 de milioane de lei pentru luna iunie. Suma de 900 de milioane de lei arată că măsura a fost binevenită, ceea ce indică faptul că și celelalte măsuri din Codul Fiscal vor avea același efect”, a explicat Teodorovici.

Potrivit acestuia, raportat la luna iunie 2014, diferența de încasări este de 60 de milioane de lei, în plus.

„Este o creștere substanțială și nu avem motive să credem că acest impact nu va continua”, a precizat ministrul de resort.

Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) s-a redus de la 1 iunie 2015 de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare. Conform normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta s-a aplicat la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, cu excepția peștilor ornamentali vii, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care au beneficiat de o cotă redusă de TVA se află cojile de citrice sau de pepeni, cafeaua, ceaiul, mațele și mirodeniile, cerealele, cu excepția celor destinate însămânțării, produsele industriei morăritului, malțul, inulina, glutenul de grâu, semințele și fructele oleaginoase, semințele și fructele diverse, plantele industriale sau medicinale, paiele, furajele, grăsimile și uleiurile de origine animală sau vegetală, grăsimile alimentare prelucrate, preparatele din carne, din pește sau din crustacee, din moluște ori din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% au beneficiat și zaharurile și produsele zaharoase, cacao și preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, băuturile de oțet, reziduurile și deșeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rășini și alte seve și extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% s-a aplicat pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax