|

Ministrul Sănătății: Toți copiii vor fi testați auditiv imediat după naștere, în spitalele de stat. A fost lansat primul registru electronic de screening auditiv

maternitate1Toți copiii vor fi testați auditiv imediat după naștere, în maternitățile din spitalele de stat, astfel încât părinții vor ști dacă bebelușul are sau nu probleme de auz, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, potrivit News.ro. Ministrul Sănătății a precizat că, în prezent, nu exista un registru electronic național de screening auditiv, copiii cu pierderi grave de auz fiind înregistrați în spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.

„De anul viitor, toți copiii nou-născuți în România, în spitalele din sistemul de stat, vor fi testați auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel național, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Mai concret, în momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul, va ști cu exactitate dacă acesta are sau nu probleme de auz”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, la lansarea primului program de screening auditiv pentru nou-născuți.

„Știm că, în România, din 200.000 de copii născuți anual, aproximativ 600 au probleme de auz. Nu știm numărul exact al persoanelor hipoacuzice, asta fiindcă nu avem un registru electronic național de screening. Tocmai de aceea, în acest moment, copiii cu pierderi grave de auz, dar care nu au neaparat nevoie de implant cohlear, sunt înregistrați în spitale pe liste neoficiale, de multe ori chiar pe un caiet. Din acest motiv, până acum, nimeni nu a putut estima corect numărul de dispozitive pe care ar fi trebuit să le achiziționeze spitalele, astfel încât avem liste foarte lungi de așteptare”, a adăugat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a mai spus că Ministerul Sănătății a început deja procedura de licitație pentru achiziția celor 335 de aparate de screening auditiv.

„Aparatele vor ajunge în toate locurile-cheie unde pot fi testați copiii hipoacuzici, adică în toate maternitățile din România, în spitalele cu secții de pediatrie cu paturi, de terapie intensivă, precum și în toate centrele de diagnostic ORL. În plus, vom avea o procedură de testare standardizată. Am elaborat un protocol unic de testare auditivă a nou-nascutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arată foarte clar pașii, direcțiile și traseul pacientului hipoacuzic de la depistare și până la diagnosticare”, a precizat Voiculescu.

Potrivit ministrului, fiecare copil testat auditiv va fi inclus într-un registru electronic național de screening auditiv, astfel încât de acum încolo să existe o evidență foarte clară a persoanelor hipoacuzice.

„Suntem bucuroși să anunțăm că lansăm acest registru electronic național de screening chiar astăzi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul funcționează în cadrul unui program pilot în care am inclus trei maternități – Polizu, Filantropia și Pantelimon”, a mai spus Voiculescu.

Registrul va fi extins, din 2017, cu datele noi adunate de la toate centrele din țara unde vor fi cele 335 de aparate de screening auditiv.

„Rezultatul va fi că, în aproximativ un an, acest registru va deveni funcțional. Noi vom putea ști, în sfârșit, câte persoane cu hipoacuzie avem în România”, a adăugat ministrul Sănătății.

sursa: hotnews.ro

URL scurt: http://alba24.ro/?p=536318avatar Publicat de pe 6 decembrie 2016 şi actualizat pe 6 decembrie 2016.
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Eee: Ii mortal …
  • Bogdana: Foarte bun articolul. In sfarsit spune cineva lucrurilor pe nume. Aceasta pseudo celebritate a vizitat multe...
  • Conştiinţa vie.: ROMÂNIA TREBUIE SĂ INTERZICĂ PARTIDELE CONSTITUITE PE CRITERII ETNICE (gen U.D.M.R.). ASTFEL DE...
  • Elena: Justificari penibile. Aveti salarii, mergeti pe banii vostri. Este rusinos si revoltator aceasta risipa din...
  • Mihai: „având în vedere că proprietarii de apartamente au rețineri în a închiria locuința unor cazuri sociale...

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI