Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cauzele degradărilor pe Autostrada Orăştie – Sibiu, din raportul tehnic. Precizări de la ministrul Transporturilor

Publicat

lucrari autostrada zona aciliu_august 2015_12 Raportul tehnic preliminar realizat de către experți tehnici independenți semnalează că, în anumite zone, degradările de pe tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie sunt cauzate de natura argiloasă și consistența redusă a terenului, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare, a declarat marți ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la dezbaterea din plenul Senatului a moțiunii simple a PNL, intitulată „Transporturile sub guvernarea PSD sau drumurile care nu duc nicăieri”.

„Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România s-a sesizat cu privire la defectele constatate și pentru cele majore a contractat servicii de realizare a unor expertize tehnice în baza cărora se vor stabili cauzele degradărilor și care vor recomanda soluțiile tehnice necesare a fi executate de către antreprenor pentru remedierea degradărilor apărute. Raportul tehnic preliminar prezentat de către experții tehnici independenți prezintă următoarele cauze preliminare are degradărilor: zona 59+900, 59+950 se poate aprecia că degradările semnalate în această zonă, deși superficiale, sunt cauze de natura argiloasă și starea de consistență redusă, respectiv capacitatea portantă a terenului de fundare. Antreprenorul are responsabilitate deplină pentru remedierea defectelor apărute în perioada de execuție a lucrărilor cât și în perioada de garanție, de 4 ani. Astfel, lucrările de remediere vor fi executate pe riscul și cheltuielile antreprenorului”, a explicat Matache.

Citeşte şi CNADNR, despre problemele de la Autostrada Sibiu-Orăştie, lot 3: Expertiză tehnică cu măsuri de intervenţie la viaductul Aciliu

Ministrul Transporturilor a menționat că problemele în construcția acestei autostrăzi au apărut încă din 2011, când a fost realizat studiul de fezabilitate, s-a stabilit traseul autostrăzii și au început lucrările de construcție.

„Tronsonul trei al autostrăzii Sibiu-Orăștie este început încă de pe vremea altei coaliții de guvernare. Problemele de care ne lovim azi în construcția acestei autostrăzi și de care suntem făcuți răspunzători doar noi, actuala guvernare, își au originea de fapt tocmai în perioada acelei guvernări, în 2011. Atunci s-a făcut studiul de fezabilitate, atunci s-a stabilit traseul autostrăzii, atunci au început lucrările.

Este un proiect pe care l-am preluat și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru finalizarea lui. Ne asumăm riscurile pentru posibilele greșeli și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru finalizarea lui, dar considerăm că în astfel de situații toți cei implicați trebuie să aibă tăria să-și recunoască propriile greșeli. Este o chestiune de onoare și demnitate politică”, a spus Iulian Matache.

În data de 3 septembrie, CNADNR anunța închiderea circulației rutiere pe Autostrada A1, Orăștie — Sibiu începând din 7 septembrie, între Nod rutier Săliște (km 270+020) — Nod rutier Cunța (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii.

Potrivit companiei, lucrările de remediere vor fi realizate de către constructor pe propriul risc și pe cheltuiala acestuia în condițiile în care aceste defecțiuni au fost determinate de execuția necorespunzătoare a lucrărilor de către antreprenor și nu de alunecările de teren.

Citeşte şi CNADNR: 300 de nereguli constatate pe autostrada Sibiu – Orăștie, între Săliște și Cunța. Constructorul, obligat să remedieze problemele

„În cadrul programului de remediere înaintat de către Antreprenor se regăsesc toate defectele din Șantier. Defectul de la km 60+600, conform programului elaborat de către Antreprenor, necesită perioada cea mai îndelungată pentru realizarea tuturor lucrărilor de remediere. În acest interval de timp sunt programate a se remedia și toate celelalte defecte din șantier. În ceea ce privește zona km 59+800 atât Antreprenorul cât și Beneficiarul realizează expertizarea acesteia. Din analiza zonei rezultă că defecțiunea este cauzată de execuția necorespunzătoare și nu de alunecări de teren. Ceea ce este vizibil în șantier reprezintă o tasare structurală a structurii rutiere. În ceea ce privește zona km 61+400, din activitatea de monitorizare întreprinsă de către Antreprenor nu s-au înregistrat noi alunecări de teren.

În ceea ce privește zona km 64+200, defectul se referă la un ebulment în banda de urgență pentru care Antreprenorul a notificat realizarea unei expertize tehnice și remediere conform programului de lucrări înaintat de către acesta”, se precizează în comunicatul CNADNR.

Potrivit reprezentanților CNADNR, perioada de închidere a circulației este de aproximativ o lună și jumătate, în funcție și de condițiile meteorologice, iar traficul rutier se va desfășura pe o rută alternativă, respectiv DN 1 între localitățile Săliște și Cunța.

Constructorul Autostrăzii Orăștie — Sibiu Lot 3 este firma italiană Salini Impregilo.

Moțiunea simplă „Transporturile sub guvernarea PSD sau drumurile care nu duc nicăieri” a fost semnată de 44 de senatori liberali. Textul moțiunii a fost citit în plenul Senatului de senatorul PNL Iulian Dumitrescu.

În document, liberalii acuză faptul că „indolența Guvernului Ponta a dus la stagnarea proiectelor de modernizare a infrastructurii din România” și la pierderea a trei miliarde de euro din fonduri europene, liberalii dorind astfel să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unui management responsabil în domeniul transporturilor, în lipsa căruia infrastructura din România riscă „să ajungă în pragul colapsului”.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax