Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Mircea Chira – un afacerist falimentar din Alba Iulia a ajuns antrenor motivațional. Ia uite ce lecții de viață are în program

Publicat

În urmă cu vreo 4 ani, Mircea Chira era pe val. Era un mic magnat local cu multe proprietăți, mașini tari, avion și elicopter, spații comerciale, moteluri și un showroom auto. Era mason și asta îi dădea un aer de mister și o aură protectoare în ochii concurenței, invidioșilor sau chiar a partenerilor de afaceri. Avea ziar cu tiraj mic, dar suficient pentru a impresiona structurile politice locale și era membru în conducerea PSD Alba, într-un moment în care orice factură de curent restantă era o adevărată piatră de moară la gâtul organizației.

Chira avea influență, făcea jocuri, punea și schimba directori. Mai avea un pic și-l puneau președinte. Dacă-l puneau, cursul istoriei PSD Alba era altul acum. Nu vom ști niciodată cum ar fi arătat astăzi PSD-ul din Alba cu Mircea Chira la butoane, așa cum nu vom afla cum s-ar fi schimbat cursul istoriei dacă Hanibal, cu armata lui de cartaginezi nu s-ar fi întors de la porțile Romei.

Sub Mircea Chira, grupul srl-urilor Ulpia Traiana s-a extins în aproape toate domeniile de activitate: super marketuri, leasing, galerii comerciale, turism, aviație, auto, presă, detectivi particulari.

Dar, din 2010, brusc, totul s-a năruit. Furnizori neplătiți, datorii la bănci, salarii restante la angajați . Firmele de lichidare se chinuie și acum să vândă ce-a mai rămas din imperiul Ulpia.

”Am trecut prin foc, dar alții s-au fript

Acesta ar fi citatul corect pe care  Chira ar putea să-l spună elevilor săi care îl au acum drept mentor. Prin 2010, după un eșec în lanț, imperiul lui Chira a început să se destrame. Rând pe rând, afacerile s-au închis, sub presiunea datoriilor și uneori a recuperatorilor cu cefe late. Mulți dintre angajați n-au primit salariile cu lunile și au fost lăsați cu datorii la bănci. Chira a călcat pe jar, iar oamenii din jurul să s-au fript. Le-a dat și lor o lecție de viață.

Culmea persuasiunii : Dă-i unui măgar să mănânce prune și apoi convinge-l să producă țuică

După crash-ul financiar, omul de afaceri a intrat într-un con de umbră. Și-a schimbat Mercedesul cu o mașină mai modestă și a rărit-o cu aparițiile publice.

Până la un moment dat, când, Mircea Chira s-a reinventat. Unii au spus că este nesimțire, alții i-au apreciat optimismul, dar cert este că în micul târg de la poalele Apusenilor, transformările prin care a trecut omul de afaceri albaiulian au născut povești pline de mister și speculații. Cu sechestru pe bunurile gajate, Chira a devenit antrenor motivaţional cu certificări în coaching, hipnoză, persuasiune și arta negocierii.

Ține seminarii în toată ţara, prezentând noţiunile teoretice ale vieţii şi domeniului business într-o manieră practică. Tematicile pe care le atinge sunt: motivarea, manipularea, persuasiunea şi influenţa, leadershipul şi vorbitul în public; în martie, a anunţat desfăşurarea „Seminarului de mers pe cărbuni încinşi. Cum eliberezi forţa din tine şi transformi teama în putere”.

Și-a făcut chiar și o pagină web, mirceachira.ro în care își susține teoriile și își explică într-un mod sumar și optimist povestea vieții. Și-a publicat imagini prin care arată că a trecut prin foc și nu s-a ars și a făcut ședințe foto alături de un măgar, sugerând probabil cât trebuie să fi de nepăsător atunci când te apasă greutățile vieții, când portăreii îți bat la ușă sau angajații așteaptă să le va dai salariile restante. 

 CV-ul lui Mircea Chira abundă de funcții grele:

  • membru 4 ani în Senatul lărgit al Universităţii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia;
  • membru 5 ani în Consiliul Director al Filantropiei Ortodoxe din Alba Iulia;
  • membru 4 ani al Adunării Eparhiale – Arhiepiscopia Ortodoxa Română Alba Iulia;
  • preşedinte 1 an al organizaţiei PSD Alba Iulia 2007-2008;
  • membru (cavaler templier) al O.S.M.T.H. din 2004;
  • membru al Marii Loji Naţionale a României (având funcţie de organizare şi conducere regională de peste 10 ani).

În CV, mai prezintă realizări: de la plantări de mii de copaci, care „acum au devenit păduri”, 500 de joburi pentru oameni, timp de 10 ani, care au ajuns în prezent la 150, burse pentru copii supradotaţi, zbor cu avionul propriu, singur, timp de 18 ore, prima şcoală de aviaţie din judeţ, „am efectuat toate figurile acrobatice cunoscute la bordul unei aeronave de acrobaţie ca pasager”, iniţiatorul primei firme de detectivi particulari din ţară (1992), „care mai funcţionează şi azi”, la prima companie de leasing din judeţ, „care acum este în faliment”, construcţia a 15 case, 5 blocuri, 2 showroom-uri, o pensiune şi un depozit logistic. „Am vorbit în faţa unei audienţe de peste 1.000 de persoane. Am scris o carte. Am ajutat şi continui să ajut sute de oameni să îşi îndeplinească cât mai multe vise şi dorinţe”.

„Nu am avut niciun eșec, numai feedbackuri”

„Numele meu este Chira Ioan Mircea şi îmi place să inspir şi să motivez oamenii. Îmi place natura umană, îmi place să construiesc şi să lucrez cu oamenii.

Până în prezent nu am avut nici un eşec, doar feedbackuri ca urmare la ceea ce am făcut sau nu am făcut. Consider că viaţa este frumoasă şi merită trăită din pline şi eu obişnuiesc să mă bucur de ea în fiecare clipă.

Am foarte multe visuri şi multe din visurile mele s-au transformat în obiective. La mine un vis se transformă în obiectiv atunci când hotărăsc un termen limită pentru îndeplinirea lui. Unul dintre visele mele care şi-au atins termenul limită şi a devenit realitate este acest site (n.r. –  mirceachira.ro) prin care vreau să împărtăşesc la cât mai mulţi oameni din experienţa şi cunoştinţele mele.

Eu sunt un antrenor într-ale vieţii care inspiră şi motivează oamenii, îi fac să se gândească la menirea lor pe acest pământ, îi ajut să îşi transforme visele în obiective, le arăt că nimic nu este imposibil.

Viaţa este un dar de la Dumnezeu şi nu merită irosită cu lucruri banale. Consider că fiecare dintre noi trebuie să îşi cunoască propria misiune pe care o are în această viaţă şi să şi-o îndeplinească. Altfel a trăit degeaba. Toate marile realizări şi marile genii ale omenirii şi-au descoperit vocaţia, şi-au atins apogeul după vârsta de 40 de ani, vârsta biologică la care mă aflu eu acum. În aceşti ani am acumulat trăiri şi experienţă cât pentru 400 de ani.

Nu obişnuiesc „să merg cu turma” pentru că aşa îmi este firea şi structura. Cred că fiecare om este o entitate unică şi irepetabilă. În fiecare om se află o scânteie divină. Sarcina mea şi a fiecăruia dintre noi este de a face ca această scânteie să lumineze.

P.S. Vreau, dacă tot suntem prieteni, să mai împărtăşesc cu tine un vis cu termen limită. Până în data de 25 decembrie 2015, cel puţin 3.000 de oameni vor crede şi vor afirma cu tărie că eu, Mircea Ioan Chira, sunt cel mai eficient şi valoros antrenor motivaţional din România”. Așa își încheie Mircea Chira povestea lui despre trecut, prezent și viitor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

20 Comentarii

20 Comentarii

  1. noroiel

    miercuri, 06.03.2013 at 22:40

    nu stiu cine scris articolul, stilul cred ca nu seamana cu cel al nici unuia dintre ziaristii de la alba24, dar este scris bine, alert, bine construit, placut si usor de citit fara a fi usuratic. Feicitari celui care a scris.

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 06.03.2013 at 22:44

      @noroiel, daca-i semnat de redactie, sigur redactia l-a scris, nu altcineva.

      • noroiel

        joi, 07.03.2013 at 09:04

        felicitarile ramin:)

  2. vali

    miercuri, 06.03.2013 at 22:49

    … deci mason si membru in consiliul eparhial … foarte tare

  3. tbipm

    joi, 07.03.2013 at 00:00

    marea loja nationala a romaniei trebuie sa aiba un standard foarte coborat daca l-au acceptat pe nenorocitul asta! .. si da intr-adevar felicitari celui care a scris articolul pentru ca cum a reusit sa romanteze intreaga poveste, fara sa spuna nici un cuvant despre vietile oamenilor, fosti angajati sau colaboratori pe care acest individ le-a distrus. oameni lasati pe drumuri, fara case, si multe datorii. ce zici mircea facem un seminar cu toti acesti oameni?! eu zic ca stangem lejer 3000 care vor afirma cu tărie că Mircea Ioan Chira, este cel mai jecos caracter si antreprenor din România.

    • noroiel

      joi, 07.03.2013 at 09:17

      ai drepate…poate redactia alba24 o sa continue seria articolelor despre chira si cu subiectul indicat de tine. Ce a lasat in urma Chira. Si nu numai Chira. Au lasat multi in urma durere. Si Chira, si Tamas si altii……Ei o duc bine, altii s-au nenorocit

  4. dobra

    joi, 07.03.2013 at 07:39

    Ar trebui sa il trecem si pe fratele si cumnata domnului Chira care a dat multe tepe in zona Campeni …

    • dorel

      duminică, 10.03.2013 at 11:16

      asta-i un neam de tepe , ,,, nu numai in Campeni ci si in Alba si eu sunt unul din fericitii beneficiari………….. asta e…. sanatosi sa fim.

  5. marius

    joi, 07.03.2013 at 09:01

    Asta e caz psihiatric! Da, articolul nu e rau…

  6. mda

    joi, 07.03.2013 at 09:56

    si de ce l-as asculta pe unul care nu a stiut sa-si gestioneze propriile firme? de ce l-a asculta pe unul care a fost avid de putere? poate ca exemplu negativ, cum sa nu faci ca si chira micul magnat, conducatorul unui „imperiu”, sa te intinzi doar cat iti este plapuma. antrenor motivational my ass…

  7. miu

    joi, 07.03.2013 at 13:40

    mda,
    La un moment dat dupa „cadere” cica ar fi vrut sa se arunce de pe bloc dar nu a facut-o,daca erau acolo niste furnizori cred cu tarie ca l-ar fi ajutat

  8. George

    joi, 07.03.2013 at 14:06

    Mircea Chira – un ******* care nu doar odata si-a agresat fizic angajatele, impingandu-le, aruncand cu diferite obiecte dupa ele, spargand cu picioarele mobilierul din birourile prin care facea crize de furie. Un *******, obsedat de control, care asculta pe la usi, inconjurat in functiile de conducere de tot felul de lingai care sa-i mangaie orgoliul cu orice pret.

  9. adi

    joi, 07.03.2013 at 20:16

    pe mulți a faierit și au rămas cu rate la bănci

  10. neludinpopor

    joi, 07.03.2013 at 21:39

    un *** de om rebranduit. probabil va gasi tantalai cu gramada pe care sa-i foloseasca asa cum a folosit pana in 2010 proprii directori ai „holdingului”. un om de *** fara coloana vertebrala pus pe tepe si minciuni. asta e chira masonul din dodoasca si calvalerul palosului invartosat.

  11. sorin

    joi, 14.03.2013 at 12:16

    CINE ESTE D-NUL CHIRA???? A FOST,ESTE SI V-A FI UN MIMENI. CU DATORII LA BANCI SI LA STAT. UN ******,*****. A FRAIERIT ANGAJATII. MULTI AU GIRAT PT.EL RISCINDU-SI CASA SI FAMILIA. SPER CA D-ZEU SA-I PLATEASCA PT.TOATE FAPTELE LUI.

  12. Nelu

    joi, 25.04.2013 at 23:36

    Toti il criticati pe domnul Chira, dar eu va
    intreb: el a vrut sa falimenteze? lui ia fost usor sa piarda tot si sa o ia de la capat? Voi daca erati in locul lui erati nebuni acum. Felicitari domnule Chira. mergi inainte. Te-am auzit la conferinta la Oradea. Sunt nepotul lui Viorel Pasca.

  13. Sorin andronache

    marți, 18.06.2013 at 16:16

    În urmă cu ani am primit numărul de telefon al domnului ioan mircea chira de la un venerabil maestru pentru a fi inițiat în tainele masoneriei.l-am contactat pe domnul chira,dânsul pentru ași arăta grandomania,mi-a spus să ne întâlnim în deva unde va veni cu avionul personal.nu mi-a spus unde aterizează,știind că în deva nu există nici un aeroport.pe urmă am aflat că există lângă deva aeroportul de la săuleșţi.dar nu ne-am întâlnit niciodată,într-o seară ma repezit că de ce nu-l sun la o oră mai rezonabilă.cum nu am loc de muncă l-am întrebat dacă nu mă angajează la dânsul.ma făcut să-i trimit cv,pe urmă mi-a spus că de ce nu mă angajez la hațeg.în loja masonică din alba nu ma primit pentru că nu sunt în jurisdicția lui!ce să mai zic,un mincinos care poartă oamenii pe drumuri!

  14. Stiu ce spun

    vineri, 27.02.2015 at 03:44

    Cavaler templier,…hmm, Marea Loja Nationala,….uhhh, presedinte PSD….ehhh, dar ce vorbiti de faliment atunci fratilor,….sau nu stiti ca aceie care sunt cu aceste functii toti ,dar absolut toti sunt acolopentru ca au invartit si s-au invartit in aceste medii care iti aduc substantiale castiguri, ….chiar si ilicite.Studiati cum sunt de saraci si falimentari toti din aceste <>unde o mana spala pe alta. Aaaaa! …Ca trebuia sa figureze falimentar pentru a se eschiva de la unele plati,….e cu totul altceva….Dar cum e leaga si celelalte functii, si pana la urma si …trainer…si invata poporul ….auzi ce anume?…Citez: <> Sa intelegem deci ca trebuie sa fi nepasator cand trebuie sa dai salariile restante,…si pe deasupra este si gresit ca scriere,….<>…….Ok ! …Pana aici am lamurit ,…dar …Citez :<>…Adica ,fara sa cracneasca invata pe altii care nu au habar , sau care au mai fost in asemenea intalniri ….<>….si s si vorbit in public la 1000 de oameni….Va sugerez din nou sa faceti o analiza psihologica a acestui personaj,….si veti descoperi ca are un stil de comunicare slab, artificial, teatral, nu sti ce sa faca cu mainile, ceea ce inseamna ca subconstient realizeaza ca nu poate mai mult…..si mai ceva la limbajul trupului daca sunteti atenti mai gasiti si alte bube….iar frizura nu dovedeste un om cu tarie de caracter asa cum ,,abureste” pentru a incasa bani multi ….este frustrat …pentru ca il paraseste parul si nu-si accepta infatisarea….Asadar un asemenea personaj ,….zau nu are ce sa caute in lumea aceasta a oamenilor puternici care au astfel de aptitudini de speaker si calitati personale si morale de urmat …..!

  15. Ghita

    sâmbătă, 17.10.2015 at 00:03

    mai multe detalii …..

  16. Ghita Toader

    marți, 23.01.2018 at 05:13

    Oare îl mai rabdă pământul…caci asa se spune la noi la munte!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax