Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mocănița se întoarce în Apuseni în această vară. Trenulețul moților va funcționa între Lunca Arieșului și Baia de Arieș

Publicat

mocanita1 Vechiul trenuleț al moților, Mocănița, va străbate din nou munții Apuseni, din această vară. Cel puțin așa promite un investitor privat, Cristian Răspopa, care spune că primul tronson care va fi funcțional este cel dintre Lunca Arieșului și Baia de Arieș, lung de aproximativ 23 de kilometri. ”Vom include în traseu mai multe puncte de atracţie pentru turişti. Ne vom întâlni şi cu reprezentanţii primăriilor pentru a pune la punct o strategie de dezvoltare a turismului cu ajutorul Mocăniţei” a spus investitorul.

Acesta a concesionat traseul de la CFR. Un al doilea tronson, lung de 52 de kilometri,  de la Buru la Lupșa, ar putea fi activat anul viitor.

Potrivit omului de afaceri, peste aproximativ o lună, se va circula pe primii 9 kilometri: între Lunca Arieșului și Sălciua. Angajaţii acestuia au început de mai multe zile lucrările de defrişare a căii ferate şi de înlocuire, respectiv completare, a traverselor şi liniilor care s-au deteriorat sau au fost furate. Investitorul nu a dorit să facă publică suma pe care ar urma să o investească, dar susţine că vrea să câştige bani de pe urma acestei afaceri.

Acesta este al doilea tren ”Mocănița” care ar urma să circule în Apuseni. Deocamdată, circulă în regim sezonier un asemenea tren între oraşele Abrud şi Cîmpeni pe o distanţă de 11 kilometri. Şi în acest caz, iniţiativa a aparţinut unui investitor privat – Georg Hocevar din Hunedoara, cetăţean austriac.

Calea ferată îngustă care traversează o parte din Munţii Apuseni, în lungime de 94 km, între oraşele Turda şi Abrud a luat fiinţă între anii 1910-1912. A fost numită „mocăniţă” datorită faptului că unii localnici din zonă erau cunoscuţi şi sub numele de „mocani”. Mocăniţa s-a dat în funcţiune oficial la data de 20 iunie 1912 şi a fost scoasă din uz în anul 1998.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax