Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizări la Câmpia Libertății din Blaj. Lucrările în cadrul investiţiei de aproape 3 milioane lei încep din 1 iulie şi durează un an

Publicat

campia libertatii Pe Câmpia Libertății din Blaj se vor derula lucrări de modernizare. Proiectul în valoare de aproape 3 milioane de lei va dura 12 luni și va începe în luna iulie, La finalul proiectului de reabilitare, blăjenii vor avea alei pietonale, mobilier urban, fântână arteziană dar și altele, potrivit primarului Gheorghe Rotar.

Aleile carosabile de pe laturile de Vest şi Est vor fi amenajate cu piatră cubică, iar cele pietonale cu plăci de bazalt. Se vor  amplasa bănci, cișmele, dar și o fântână arteziană.  Ansamblul „Gloria” şi cele 26 de busturi de bronz ale paşoptiştilor vor fi iluminate, la fel și restul câmpiei. De asemenea, se va face un gard dar și un parc.

campia libertatii „Câmpia Libertăţii va intra în reabilitare începând cu data de 1 iulie 2016. Licitaţia s-a încheiat, iar contractul cu firma câştigătoare a fost semnat deja”, spune primarul Gheorghe Rotar.

Pe Câmpia Libertărții de la Blaj a avut loc Marea Adunare Națională de la 3 – 15 mai 1848.

Tot aici, în anul 1911, s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI, la care au luat parte numeroși oameni de știință și cultură din toate provinciile românești, timp în care Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii.

La 28 noiembrie 1918, aici a aterizat avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război pentru eliberarea Transilvaniei.

Ansamblul monumental „Gloria”, care domina Câmpia Libertății, a fost inaugurat în anul 1977. La baza monumentului propriu-zis sunt încrustate istoricele cuvinte: „Vrem să ne unim cu țara!”.

Cel de-al doilea element al ansamblului este constituit din 3 statui din bronz, întruchipând trei fețe care ţin deasupra capului cununi de laur, ce simbolizează cele trei țări românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania.

În forma de semicerc, în dreapta și în stanga monumentului se află „Aleea Revoluției”, o suită de 26 de brusturi din bronz, reprezentând pe cei mai de seamă cărturari și revoluționari din tările românești. 24 din aceste statui au fost dezvelite în anul 1973 cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluția din 1848.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax