Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări importante în Codul Fiscal și de procedură, de anul viitor. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 6 decembrie

Publicat

finante cod fiscal În Monitorul Oficial de marți, 6 decembrie, a fost publicată OUG. nr. 84/2016 care modifică substanțial Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală. Schimbările majore vin de la anul, dar sunt câteva prevederi ce intră în vigoare chiar la data publicării.

După intrarea în vigoare, actul normativ obligă legiutorul să republice atât Codul fiscal cât și Codul de procedură fiscală.

Principalele modificări aduse Codului fiscal:

Regim special al TVA pentru agricultori. În esență, agricultorul reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, intreprinderea individuală sau intreprinderea familială, cu sediul activității economice în România, care realizează activitățile agricole și care nu realizează alte activități economice sau realizează și alte activități  economice  a  căror cifră  de  afaceri  anuală  este inferioară plafonului de scutire.

Activitățile de producție agricolă sunt activitățile de producție aproduselor  agricole,  inclusiv  activitățile  de  transformare  a  produselor agricole prin alte metode decât cele industriale, iar serviciile  agricole  reprezintă  serviciile  prevăzute în  norme, prestate de un agricultor care utilizează munca manuală proprie și/sau echipamentele specifice. Compensația în cota forfetară reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compens are în cota forfetară asupra prețului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole și prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Procentul de compensare în cota forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 și 8% începând cu anul 2019.

Extinderea pe o perioadă nedeterminată a facilităţii profitului reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, în programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice.

Măsuri mai puțin dure cu privire la deducerea TVA când persoana impozabilă are codul de TVA anulat din oficiu de către autoritatea fiscală: persoana impozabilă își exercită dreptul de deducere pentru achizițiile de bunuri și/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea în primul decont de taxa depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile. Beneficiarii au dreptul de deducere a TVA după reînregistrarea în scopuri de TVA a furnizorului ce anterior a avut codul de TVA invalid.

Opțiune de plată impozit pe profit la microintreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 lei. Pot opta pentru plata impozitului pe profit acele microintreprinderi la care valoarea capitalului social este de minim 45.000 lei. Anterior suma a fost de 25.000 euro.

Se abrogă obligația înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari dacă aceasta efectuează tranzacții cu parteneri economici din alte state membre.

Se precizează în mod expres că plățile pentru zilieri nu sunt în sfera asigurărilor sociale obligatorii, potrivit consultantului fiscal Adrian Benta.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax