Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în Codul Rutier. Amenzile mai mici de 20 de puncte, achitate pe loc și nașini-radar ”la vedere”

Publicat

politie

Cele mai noi modificări aduse la Codul Rutier, propuse de un grup de parlamentari liberali, prevăd ca polițistul care dă amenzi trebuie să poarte uniformă, aparatele care detectează viteza radar trebuie să fie omologate, iar mașinile de poliție rutieră trebuie să fie inscripționate, astfel încât să poată fi văzute de la distanță de șoferi. Amenzile mai mici de 20 de puncte ar trebui să poată fi achitate pe loc, la minimul lor, agentului care a dat sancțiunea.

Inițiatorii proiectului consideră că unul dintre scopurile poliției rutiere, acela de a face muncă de prevenire, nu mai este atins în momentul actual al legislației din acest domeniu, deoarece agenții s-au transformat în “colectori” de “norme de amenzi”: “Pentru a-și realiza «normele de amenzi», agenții constatatori utilizează aparate radar fixe sau mobile (așa numitele pistoale laser) instalate pe autovehicule fără însemnele poliției rutiere, în zone în care lipsesc indicatoarele sau marcajele rutiere. Mai mult, lucrătorii de poliție constataori, în cele mai multe situații, nu poartă uniforma de polițist, conform statutului lor, cu înscrisurile și însemnele respective”, argumentează inițiatorii schimbării legii în expunerea de motive a proiectului legislativ.
“(1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei, de către polițiștii de frontieră. Polițiștii rutieri, respectiv de frontieră sunt obligați să poarte uniformă cu înscrisuri și însemne distinctive.

(2) Constatarea contravențiilor se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.

(3) Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule ce poartă înscrisuri și însemne distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiștii care nu poartă uniforme, conform art. (1)”

În cazul în care polițistul constată contravenția fără ca șoferul să fie oprit și informat asupra vitezei măsurate, procesul verbal se încheie în lipsa contravenientului, ca și la momentul actual.

O altă prevedere propusă, care va da cu siguranță naștere la discuții în comisiile de specialitate, este achitarea amenzilor de până la 20 de puncte direct agentului de poliție constatator.

“(7) Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 de puncte amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege.”

Polițistul trebuie să îi dea șoferului amendat chitanța reprezentând valoarea amenzii, pe care vor fi trecute toate datele necesare, dar nu va mai încheia, în astfel de situații, procesul verbal de constatare a sancțiunii.

Proiectul de lege a fost înregistrat în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. După ce va fi admis sau respins aici, proiectul legislativ va fi dezbătut și în Camera Deputaților, în comisiile de specialitate, apoi va primi votul final în plen.

 

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax