Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în Legea graţierii: Pedepsele până în 3 ani de închisoare, graţiate în întregime. Alte schimbări votate de Comisia Juridică a Senatului

Publicat

senat Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, amendamentul prin care ar urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv. Este vorba de o modificare a proiectului în forma Guvernului, ce propunea graţierea pedepselor de până în 5 ani.

Amendamentul a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 2 abţineri.

Totodată, Traian Băsescu şi-a modificat amendamentul prin care propunea graţierea pedepselor de până la 10 ani de închisoare, însuşindu-şi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume pragul de 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost, însă, respins de Comisia juridică cu un vot „împotrivă”, un vot „pentru” şi opt abţineri.

În cadrul dezbaterii din Comisia juridică, fostul președinte al României a pledat pentru micșorarea pedepselor, arătând că Justiția ar avea „un caracter punitiv exagerat”: „Pedeapsa penală medie în UE este de 9 luni, la noi este de 7 ani. În UE se pune accent şi pe recuperarea omului. Trebuie să trecem şi noi la o astfel de politică. Ce faci după ce un om a stat 5 ani în penitenciar? Nu mai are familie, nu mai are cine îngriji copiii, e un om distrus. Am făcut o maşinărie de distrus oameni, nu de recuperare”.

Senatorii-jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani. „Se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Amendamentul a fost adoptat cu şapte voturi „pentru” şi trei voturi „împotrivă”.

Ce s-a votat în şedinţa Comisiei juridice
Art. 1
(1) Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se graţiază după cum urmează:
a. în intregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;
b. în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani.
(2) Nu se graţiază pedepsele cu închisoarea a căror executare a fost suspendată condiţionat sau sub supraveghere, potrivit legii.
S-a votat în continuare şi modificarea art. 2 alin 1, referitor la femeile însărcinate, la cei care au în întreţinere minori sub 14 ani sau cu handicap şi pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:
Art 2
„Se graţiază în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum şi copii încadraţi în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”.
Senatorul PMP Traian Basescu a criticat acest amendament, dupa ce el propusese sa se mentioneze ca inclusiv persoanele condamnate pentru coruptie si care au copii sa beneficieze de gratiere. „Dumneavoastra faceti copii de corupti si copii de necorupti” a spus Basescu, afirmand ca este un viciu de constitutionalitate.
„Se graţiază in parte cu 1/2 pedeapsa cu închisoarea între 6 şi 10 ani aplicate persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.”
„Se graţiază în întregime pedepsele peste persoanele cu vârsta peste 70 de ani”. Dispoziţiile de mai sus nu se aplică în cazul excepţiilor trecute ulterior în proiectul legii (art. 5 prevede mai multe infracţiuni care sunt exceptate de la corupţie).
S-a votat de asemenea ca aceste condiţii să existe la momentul intrării în vigoare a legii.
Graţierea prevăzută în articolele de mai sus nu se aplică în cazul mai multor infracţiuni, prevăzute în forma iniţială a legii la art. 5. La acest articol senatorii juristi nu au ajuns marti cu discutiile. Aici a fost propusă scoaterea infracţiunilor de corupţie, şi cea de abuz în serviciu din lista infracţiunilor exceptate de la gratiere.
Art. 3 referitor la scolile de corectie
se gratiaza masurile educative privative de liberate de pana la 5 ani
Art. 4
alin 1) Gratierea este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la dat aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si cheltuielilor judiciare la care persoana a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva
alin 2) Nerespectarea cu rea credință a condiției prevăzute de alin. (1) atrage revocarea grațierii, pedeapsa stabilită sau restul rămas neexecutat urmând să se execute în regim de detenție.
Şedinţa a fost suspendată după patru ore si jumatate de dezbateri. Discutiile vor continua la sedinta comisiei de săptămâna viitoare.

surse: digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax