Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în sistemul pensiilor de stat: Cei care au lucrat mai puțin de șase ani în grupa I de muncă vor putea să iasă la pensie mai repede

Publicat

pensionariParlamentarii au adoptat, în ultima perioadă înainte de a intra în vacanță, o serie de acte normative care vizează persoanele beneficiare ale pensiilor de stat. Potrivit noilor prevederi, cei care au lucrat mai puţin de şase ani în grupa I de muncă vor putea să iasă la pensie mai repede.

Potrivit modificărilor aduse la Legea pensiilor prin Legea nr. 155/2015, care se aplică din data de 25 iunie, persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, în alte condiții și în condiții speciale se pot bucura de reducerea vârstei de pensionare pentru stagiile de cotizare de cel puțin doi ani. Până acum, pentru a ieși mai devreme la pensie, erau necesari cel puțin șase ani de muncă în condiții grele.

Astfel, persoanele care au lucrat doi ani în grupa I, în condițtii speciale și în alte condiții de muncă, de exemplu, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare de un an. Persoanele cu stagiu de cotizare de cinci ani au parte de o reducere de doi ani și sase luni, iar cele cu stagiu de 15 ani – de o reducere de șapte ani și șase luni. Cea mai mare reducere, de 13 ani, se aplică celor care au lucrat în condiții grele 26 de ani sau peste.

De noile prevederi pot beneficia atât persoanele care se pensionează începând cu data de 25 iunie, cât și cele care, începând cu aceeași data, au dreptul să treacă de la pensia anticipată / anticipată parțială / de invaliditate la pensia pentru limită de vârstă, așa cum transmis reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice.

Totodată, potrivit noii legi, perioadele de vechime în muncă din grupa a II-a constituie stagii de cotizare în condiții deosebite, pentru reducerea vârstelor de pensionare, excepție făcând perioadele realizate în activitățile încadrate în condiții speciale, cum ar fi cele din unitățile miniere sau aviația civilă. Totodată, perioadele muncite în grupa I, în activitățile încadrate în conditii speciale, constituie stagii de cotizare în condiții speciale, pentru reducerea vârstelor de pensionare.

De asemenea, pentru reducerea vârstelor de pensionare vor fi luate în calcul stagiile de cotizare mai mici de doi ani realizate în grupa I de muncă, în condiții speciale și/sau în alte condiții de muncă.

De reducerea vârstelor de pensionare pot să beneficieze doar persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, potrivit Legii pensiilor. În prezent, acesta este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, dar atingerea sa se face printr-o creștere treptată.

 sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax