Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări la regimul deşeurilor, de la sfârşitul lunii octombrie. Categorii de materiale ce nu vor mai fi considerate deşeuri şi condiţii

Publicat

platforma deseuri subteranaDe la sfârşitul acestei luni intră în vigoare modificări la regimul deşeurilor, prin transpunerea în legislaţia românească a directivei europene 98/2008. Actul normativ publicat în Monitorul oficial din 18 octombrie, cu aplicare în 10 zile de la această dată, prevede reguli prin care anumite materiale nu vor mai fi considerate deşeuri, răspunderi pentru producători, valorificarea deşeurilor şi colectarea separată a acestora.

Dacă au trecut printr-o operaţiune de valorificare, îndeplinesc criteriile specifice stabilite la nivelul Uniunii Europene şi anumite condiţii, unele categorii de deşeuri încetează să mai fie considerate deşeuri. Condiţiile sunt să fie materiale refolosibile, să existe piaţă de desfacere, să nu afecteze mediul, să fie respectată valoarea-limită pentru poluanţi şi protejarea mediului.

Sunt avute în vedere cel puţin agregatele, hârtia, sticla, metalele, anvelopele şi textilele.

Ddată ce încetează să mai considerate deşeuri, materialele nu mai intră în regimul valorificării şi reciclării prevăzut de legile speciale (ambalaje, vehicule, echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori).

Clasificarea şi codificarea deşeurilor, inclusiv a deşeurilor periculoase, se realizează potrivit Directivei nr. 98/2008 şi a deciziilor CE.

Răspunderea extinsă a producătorului (proiectare, producţie, prelucrare, tratare, vânzare sau import) include măsuri pentru:

– încurajarea proiectării de produse care să aibă un efect redus asupra mediului şi care să genereze o cantitate scăzută de deşeuri în timpul producerii şi al utilizării ulterioare şi asigurarea valorificării şi eliminării produselor care au devenit deşeuri;

– încurajarea producţiei dezvoltării şi comercializării de produse cu utilizări multiple, durabile din punct de vedere tehnic şi care, după ce devin deşeuri, pot fi valorificate şi eliminate corespunzător, în condiţii de siguranţă pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei.

Pentru respectarea obligaţiilor de valorificare a deşeurilor şi în vederea facilitării şi îmbunătăţirii valorificării, deşeurile trebuie colectate separat, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului şi nu se amestecă cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite.

La fel, operatorii economici care colectează şi/sau transportă deşeuri au obligaţia de a asigura colectarea separată a acestora şi de a nu le amesteca în timpul transportului.

În vederea stimulării colectării separate a deşeurilor de la populaţie, autorităţile publice locale aplică ca instrument economic “plăteşte pentru cât arunci”, acolo unde este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului. Regula urmează să se aplice treptat, până în 2020, în baza unor criterii (cantitatea de deşeuri generată, tipuri de deşeuri generate, volumul recipientului, frecvenţa de preluare a deşeurilor) şi anume cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării, de minimum 50% din masa totală.

Vezi şi Autoritățile locale vor aplica opțional principiul „Plăteşti pentru cât arunci”. Românii, încurajați să recicleze deșeurile

Titularii pe numele cărora au fost emise autorizaţii de construcţie şi/sau desfiinţări au obligaţia să gestioneze deşeurile din construcţii şi desfiinţări astfel încât să atingă progresiv, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri nepericuloase provenite din activităţi de construcţie şi desfiinţări, cu excepţia materialelor geologice naturale definite prin Decizia Comisiei nr. 955/2014.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, gestionarea deşeurilor din construcţii şi desfiinţări se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax