Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări pe piaţa RCA: ASF a decis că pentru anumite vehicule nu mai trebuie plătită Carte Verde. Tarifele, corelate cu daunele

Publicat

asigurari auto Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, miercuri, modificări la normele RCA. Privesc plata componentei Carte Verde şi justificări de la asigurători privind metodele de calcul pentru asigurarea obligatorie auto.

ASF a aprobat Norma privind modificarea şi completarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, ca urmare a propunerilor primite în cadrul procesului de consultare publică.

Această normă modifică articolele 20 şi 21 din Norma nr. 23/2014, după cum urmează:

În cazul vehiculelor pentru care, din cauza limitărilor tehnice sau juridice, nu există posibilitatea de a circula în afara teritoriului României, asigurătorii RCA emit doar poliţa de asigurare RCA, fără a include componenta Carte Verde.”

Asigurătorii sunt obligaţi să transmită în format electronic Autorităţii de Supraveghere Financiară ipotezele folosite, metodele actuariale şi justificarea aplicării acestora pentru calculul menţionat la alin (1), împreună cu baza de date utilizată pentru aceste calcule; în calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie sau alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”.

“Pentru fiecare segment prevăzut la alin. (6) asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic; în situaţia în care asigurătorul RCA nu deţine suficiente date istorice pentru fiecare segment, acesta trebuie să utilizeze date istorice disponibile din alte surse, raportate la piaţa din România sau la piaţa Uniunii Europene”.

Norma va fi transmisă spre publicare Monitorului Oficial al României şi va intra în vigoare la data publicării.

A fost aprobat, de asemenea, Regulamentul de modificare a Regulamentului ASF nr. 9/2015 privind procedura de soluţionare de către entitățile reglementate și supravegheate de ASF, în baza Legii nr. 297/2004 privind piața de capital și a Legii nr. 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiții alternative, a petițiilor referitoare la activitatea acestora pe piața de capital.

Au fost aprobate trei proiecte de norme emise în aplicarea Legii nr. 246/2015 privind redresarea și rezoluția asigurătorilor. Şi două ghiduri realizate în cadrul programului de educaţie financiară – “Ghidul asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD)” şi “Ghidul micului acționar”, care vor fi afişate pe website-ul Autorităţii.

De asemenea, a fost aprobată modificarea actelor constitutive în cazul unor societăţi de asigurare (majorare/reducere a capitalului social, schimbare sediu social) şi majorarea capitalului social pentru 13 brokeri de asigurare.

În cadrul ședinței au fost propuşi pentru avizare şi reavizare 31 agenţi în vederea desfăşurării activităţilor de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alţi 7 agenţi de marketing.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax