Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări pentru profesia de medic veterinar. Farmaciile vor putea avea şi alţi acţionari

Publicat

medic veterinar Un proiect legislativ de modificare a Legii 160/1998 depus la Senat aduce noutăţi în organizarea și exercitarea profesiei de medic veterinar. Se propune eliminarea drepturilor exclusive ale medicului veterinar de a elibera și utiliza produse medicinale veterinare, de a utiliza și administra produse biologice sau de a fi singuri acţionari la farmacii de profil.

“Legislația națională prevede ca acționarii farmaciilor și punctelor veterinare pot fi doar medici veterinari, cea ce constituie o restricție în sensul art. 63 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și o restricție privind libertatea de stabilire, deoarece rezervă exercitarea unei activități doar unei categorii de persoane care îndeplinește condiții prestabilite, care descurajează sau chiar împiedică operatorii economici din alte state membre să vină în statul gazdă”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ iniţiat de Guvern.

Modificări ale la Legea privind practicarea meseriei de medic veterinar se referă la eliminarea drepturilor exclusive a medicului veterinar de a elibera și utiliza produse medicinale veterinare, de a utiliza și administra produse biologice, stupefiante și psihotrope și injectabile, precum și interzicerea comercializării lor cu amănuntul.

De asemenea, în ceea ce priveşte condiţiile pentru profesia de medic veterinar, în proiect se menţioneată că aceasta se exercită, pe teritoriul României, de către persoane fizice posesoare a unui titlu oficial de calificare în medicina veterinară, după cum urmează:

– cetățeni ai statului român

– cetățeni ai unui stat membru UE, Spațiul Economic European, Confederației Elvețiene

– străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru reîntregirea familiei

– persoanele prevăzute la art. 2 alin. (1), pct. 3, 6 și 7 din OUG nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre

– beneficiarii statutului de rezident pe termen lung acordat de unul dintre statele membre.

Pentru a obține titlul oficial de medic veterinar în România, străinii se vor adresa Colegiului Medicilor Veterinari, care va verifica toate actele depuse privind exercitarea profesiei, dar și cunoștințele necesare de limba română.

Totodată, Colegiul Medicilor Veterinari poate efectua verificarea cunoștințelor de limba română numai după emiterea, conform normelor europene, a cardului profesional european de medic veterinar sau, după caz, numai după recunoașterea titlurilor oficiale de calificare în profesie; în aprecierea cunoștințelor de limba română, colegiul ține cont de durata activității care urmează a fi desfășurată.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax