Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificările contestate ale Codului Fiscal, la aprobat în şedinţă de Guvern. Prevederile din OUG

Publicat

Ordonanţa de urgenţă ce prevede modificarea Codului Fiscal este pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, de la ora 13.00, a Guvernului. Actul normativ include, printre altele, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, măsură contestată de sindicate.

De asemenea, este vorba şi despre scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii.

Altă prevedere este impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, sindicate, dar şi de către preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că „marea revoluţie fiscală” se transformă într-o „bulversare fiscală” ce va băga România „într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Şedinţa era programată vinerea trecută, dar a fost amânată pentru luni, în lipsa avizelor de la Consiliul Legislativ şi de la Consiliul Social şi Economic, luni având loc o nouă amânare.

„Marea revoluţie fiscală” este contestată de sindicate şi patronate, deopotrivă, dar şi de primari.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că angajatorii care nu plătesc contribuţiile angajaţilor după intrarea în vigoare a ordonanţei se vor face vinovaţi de infracţiune, detaliu ce va fi inclus în acest act normative sau într-o lege ulterioară.

Prevederi din ordonanţă:

– reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole

– „contribuţie asigurătorie pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori

– majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală

– reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%

– reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3

– salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018

– majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală: de la 1.500 lei (în prezent) la 1.950 lei – limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la la 3000 lei (în prezent) la 3600 lei – limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv. Pentru salariaţii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deduceri personale.

– majorarea numărului microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax