Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Motivarea eliberării lui Claudiu Sibișean din penitenciar: a muncit și a primit 24 de recompense

Publicat

Fostul lider al lumii interlope din Alba Iulia, Claudiu Sibișean va fi eliberat condiționat, probabil în curând, din Penitenciarul Aiud. Potrivit motivării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, acesta și-a executat fracția de 2/3 din pedeapsa aplicată, a muncit și a obținut pe perioada detenției 24 de recompense.

Din totalul de 2922 de zile de închisoare la care a fost condamnat, Claudiu Sibișean a executat 1893  de zile, iar ca urmare a muncii prestate i s-au mai considerat executate încă 210 zile, având în total executate 2103 zile, se arată în documentul citat.

 

”Instanța, analizând coroborat condițiile necesare pentru a se dispune liberarea condiționată, prin prisma gravității faptei pentru care i s-a aplicat condamnatului pedeapsa ce la acest moment o execută, apreciază că propunerea de liberare formulată de Comisie este întemeiată. Criteriul obligatoriu al fracției ce trebuie să fie executată este îndeplinit. Mai departe, dincolo de gravitatea reală a faptei, observăm eforturile constante depuse de condamnat pe durata executării pedepsei. Nu a avut acesta un comportament pasiv pe durata executării pedepsei, ci din contra. Astfel, are acesta nu mai puțin de 24 recompense obținute, singura abatere disciplinară fiind din anul 2005; a participat la numeroase programe și activități educative, a manifestat un interes deosebit față de activitățile lucrative, având câștigat un număr de 210 zile. Nici din raportul psihologic nu rezultă că ar avea vreo manifestare dez-adaptivă sau alte probleme specifice” se arată în motivare.

Instanța a analizat cererea de eliberare atât prin prisma prevederilor vechiului cod penal, cât și prin prisma celui nou. Din acest punct de vedere, i s-au aplicat prevederile cele mai favorabile.

”Prin urmare, instanța constată că dispozițiile vechiului Cod penal sunt mai favorabile din punct de vederea al instituției liberării condiționate, motiv pentru care, în analiza cererii de față, urmează a se raporta la aceste dispoziții. Potrivit dispozițiilor art.59 Cod penal, după ce a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, ținându-se seama și de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiționat înainte de executarea în întregime a pedepsei, în calculul fracțiunii de pedeapsă urmând a se ține seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate” se mai precizează în document.

Claudiu Sibișean a fost condamnat la 7 ani de închisoare, pedeapsă mărită ulterior la 8 ani (în 2016, prin adăugare, ca urmare a unui alt proces). La data respectivă a fost acuzat de constituire a unei grupări infracționale, trafic de ființe umane, violențe și lipsire de libertate în mod ilegal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax