Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Munca de acasă: Patronatele cer şi varianta contractelor part-time, în proiectul de la Parlament privind tele-munca

Publicat

laptop calculator

laptop calculator Firmele şi angajaţii cer parlamentarilor să includă şi posibilitatea încheierii contractelor part-time pentru “tele-muncă”. În proiectul aprobat de Guvern nu este şi această variantă.

În proiectul Guvernului, ”tele-munca” este: ”forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator se realizează de către un salariat, de la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau al unui act adițional la acesta, cu respectarea condițiilor cumulative

– ca activitatea să fie desfășurată în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor, cum ar fi internetul, telefonul inteligent, altele,

– ca activitatea în regim de teleworking să fie desfășurată cel puțin o zi pe lună și cu condiția ca salariatul să-și fi exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau al unui act adițional la acesta, după caz”.

Astfel, munca de la domiciliu sau de la distanţă nu ar fi posibilă şi prin contract part-time. Consiliul Economic și Social, format din reprezentanții patronilor, ai salariaților și ai societății civile vor va”tele-munca” să se poată face și cu fracțiuni de normă.

În avizul său (consultativ), CES-ul propune următoarea definiție pentru ”tele-muncă”:

”forma de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator se realizează de către un salariat, de la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă sau al unui act adițional la acesta (…)”.

Potrivit CES, ”restricționarea privind norma întreagă nu se justifică, deoarece încalcă Acordul Cadru asupratele-muncii încheiat la nivel european, precum și prevederile art. 103-104 din Codul Muncii, potrivit cărora angajatorul poate încadra salariați cu fracțiune de normă prin contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată sau determinată, denumite contract individual de muncă cu timp parțial”.

sursă: startupcafe.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax