Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Municipalitatea reglementează comerţul ambulant în Cetatea Alba Carolina: 13 trăsuri de epocă, 6 tonete mobile şi corturi

Publicat

Administraţia locală propune Consiliului Local, în şedinţa de marţi, un concept de “retroturism” prin amplasarea unor obiecte de comerţ ambulant sub forma unor terase de epocă, prin care se doreşte creşterea atractivităţii zonei istorice din oraş. Sunt disponibile 13 astfel de amplasamente, în care se vor comercializa produse alimentare, artizanale, de artă sau flori. De asemenea, se reglementează comerţul în 6 tonete mobile gen bicicletă şi corturile amplasate de Primărie, cu ocazia evenimentelor.

Primăria propune un regulament de funcţionare al spaţiilor comerciale în interiorul Cetăţii şi o hartă a locaţiilor prin care se va creşte atractivitatea zonei pentru turişti şi locuitori, urmărind un concept de retroturism, ce va păstra caracterul arhitecturii existente. Este vorba despre spaţii comerciale sezoniere care vor avea forma unor trăsuri (poştalioane), având fiecare capacităţi specifice genului de activitate practicat.

“Comerţul stradal presupune activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare şi nealimentare, realizată în vehicule special amenajate, fixe şi mobile, cu standuri cu caracter provizoriu pe perioada de desfăşurare a evenimentelor şi activitatea de alimentaţie publică realizate pe terase sezoniere amplasate pe domeniul public, pe o perioadă de timp determinată”, se arată în regulamentul adus în atenţia consilierilor.

Comerţul ambulant se desfăşoară în:

–          trăsuri de epocă, special amenajate, amplasate în locaţiile aprobate şi care funcţionează pe o perioadă determinată (sezonul estival, pe perioada târgurilor sau a evenimentelor)

–          tonetă mobilă: în sistem mobil, prin deplasare dintr-un loc în altul, fără să staţioneze pe domeniul public, după un orar prestabilit

–          cu caracter temporar, pe perioada evenimentelor organizate sau aprobate de primărie, în corturile puse la dispoziţie de administraţia locală şi pe locaţiile înscrise în contractul de închiriere.

În şanţurile Cetăţii sunt alocate 13 amplasamente pentru trăsurile de epocă, în suprafaţă de 15 mp fiecare. Acestea se închiriază prin licitaţie publică, iar preţul de pornire a licitaţiei este stabilit anual prin Hotărâre Consiliului Local. Trădurile de epocă se amplasează direct pe pavement, fără platforme, fără racorduri la utilităţi, cu excepţia energiei electrice, unde este cazul şi se poate realiza din punct de vedere tehnic. Locaţiile pentru aceste „trăsuri” sunt dispuse astfel: patru în spaţiul dintre Obelisc şi Poarta a III-a, două pe marginea Pieţei Cetăţii, lângă clădirea Universităţii, alte două lângă clădirea „Ierihon” şi statuia lui Mihai Viteazul, două în zona Catedralei Romano-catolice şi alte trei în apropierea Catedralei Reîntregirii.

În acest tip de amplasamente se pot comercializa produse alimentare ce nu necesită preparare, inclusiv produse de patiserie şi cofetărie (fac excepţie sucurile naturale, ceai, cafea, coctail, vin fiert, produsele de tip pop-corn, vată de zahăr, alune şi nuci prăjite, porumb fiert, îngheţată), produse artizanale de tip suveniruri sau cele care marchează evenimente, festivaluri cu tematică, sărbători religioase (Crăciun, Paşti) sau laice (Zilele oraşului, Sărbătoarea Cetăţii medievale, 8 Martie etc); lucrări de artă proprii ale artiştilor plastici; presă, cărţi, materiale de prezentare şi promovare a Cetăţii şi a oraşului Alba lulia, flori.

Trăsurile de epocă vor putea funcţiona, pe baza contractului de închiriere, cu condiţia să se încadreze în perioada 1 aprilie – 31 octombrie 2013. În afara acestei perioade, activitatea comercială se va putea desfăşura doar cu aprobarea Primăriei.

Numărul maxim al tonetelor mobile este 6. Acestea pot fi gen bicicletă (agreată şi avizată de primărie şi care respecta cerinţele privind dimensiuni, materiale, semnalistică şi cromatică. Închirierea se face cu licitaţie publică. Preţul de pornire a licitaţiei este stabilit anual prin Hotărâre a Consiliului Local. La încheierea contractului de închiriere, comerciantul trebuie să prezinte toneta mobilă în formă funcţională; alte tonete mobile propuse de solicitant vor fi avizate de Primăria municipiului Alba Iulia. Tonetele vor staţiona periodic pe domeniul public, astfel încât să nu aducă prejudicii circulaţiilor destinate pietonilor, bicicliştilor şi autovehiculelor. Este interzisă staţionarea în vederea prestării activităţilor comerciale: pe spaţiile verzi, în Piaţa Cetăţii, în faţa catedralelor şi Muzeului Unirii, în arealul porţilor Cetăţii, pe podurile de lemn destinate circulaţiei pietonale, pe trotuarele a căror lăţime este mai mică de 2 metri, pe pistele de biciclete, în parcări, pe zonele destinate circulaţiei auto. În afara programului de funcţionare, toneta va fi mutata de pe domeniul public alocat comercializării, într-un spaţiu închis în afara spaţiului public din Cetatea istorică, prin grija comerciantului. La tonetele mobile se pot comercializa produse de patiserie (covrigi, pateuri, plăcinte), pop-corn şi îngheţată.

Comerţul în corturile puse la dispoziţie de administraţia publică locală, cu caracter temporar, pe perioada desfăşurării evenimentelor organizate sau aprobate de Primăria municipiului se face în baza unei cereri adresate Primăriei. Aceasta cuprinde denumirea solicitantului, tipul de comerţ şi perioada. Se plăteşte o taxă aferentă ocupării domeniului public.

Comercianţii trebuie să respecte prevederile legislaţiei în vigoare privind igiena si sanatatea populaţiei, protectia consumatorilor, provenienţa si calitatea mărfurilor; liniştea şi ordinea publică, păstrarea curăţeniei domeniului public de la punctul de lucru atât în perioada comercializării, cât şi la părăsirea amplasamentului; protecţia muncii. De asemenea, se vor respecta cerinţe privind activitatea de la punctul de lucru: afişarea datelor de identificare ale comerciantului, respectiv denumirea comerciantului si/sau codul unic de înregistrare (CUI), utilizarea personalului calificat pentru activitatea de comerţ cu produse alimentare, echipament de protecţie sanitară şi ecuson cu date de identificare; personalul de deservire să deţină documente de identificare şi carnetul de sănătate.

Plata taxei pentru terenul ocupat se va face la caseria Serviciului Public Administrarea Domeniului Public şi Privat până la finele fiecărei luni pentru luna în curs, începând cu data consemnată în procesul verbal de predare primire a terenului. Cuantumul taxei pentru terenul ocupat se stabileşte anual, prin licitaţie publică.

În caz de neplată a taxei pentru terenul ocupat de comerţul stradal pentru o perioadă de cel puţin 2 luni consecutive, Primăria Municipiului Alba lulia va putea rezilia unilateral contractul de închiriere, fără punere în întârziere şi fără altă formalitate prealabilă, situaţie în care solicitantul va avea obligaţia readucerii terenului la starea iniţială în termen de 24 de ore, în caz contrar eliberarea terenului se va face de Primăria Municipiului Alba lulia pe cheltuiala solicitantului.

Sancţiuni

– pentru nerespectarea amplasamentului şi/sau a suprafeţei aprobate: amendă de la 500 până la 1.000 lei

– utilizarea altui mobilier decât cel autorizat: amendă de la 500 până la 1.000 lei

– nerespectarea orarului de funcţionare stabilit prin hotărâri ale Consiliului Local: amendă de la 500 până la 1.000.lei

– nerespectarea obligaţiei de a preda terenul liber de sarcini la încetarea activităţii şi/sau ca urmare a somaţiei de eliberare a amplasamentului: amendă de la 1.500 până la 2.500 lei

– ocuparea fără drept a domeniului public sau privat al municipiului Alba Iulia şi desfăşurarea activităţii cu încălcarea dispoziţiilor art.5 din prezentul Regulament: sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei

– ocuparea domeniului public şi privat al municipiului Alba Iulia fără plata taxelor stabilite prin hotărâri ale Consiliului Local: amendă de la 500 până la 1.000 lei.

Pe lângă sancţiunile contravenţionale, se pot aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare: suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor; rezilierea unilaterală a contractului de închiriere; ridicarea terasei sezoniere.

Sancţiunile contravenţionale se pot aplica contravenienţilor, persoane fizice sau juridice.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Serviciul Public Poliţia Locală a Municipiului Alba lulia şi împuterniciţi ai Primarului Municipiului Alba Iulia.

Propunerile sunt incluse în Regulamentul privind desfăşurarea activităţilor comerciale de tipul “Comerţ stradal în Cetatea Alba Carolina – zona interioară a fortificaţiei, delimitată de conturul exterior al bastioanelor şi curtinelor municipiului Alba lulia”.

Primăria jusitifică necesitatea şi oportunitatea regulamentului astfel: “conceptul de punere în valoare a sitului fortificaţiei de tip Vauban se bazează pe un complex de factori istorici, arheologici, urbanistici, socio-economici, grevaţi pe osatura de circulaţii majore iniţiale, transformate calitativ în cadrul proiectului <Reabilitare căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban – zona interioară a Fortificaţiei, Cetatea Alba Carolina>. Lucrările făcute reprezintă o etapă necesară, chiar obligatorie pentru scopul declarat, acela de a aduce <viaţă> în Cetatea Istorică. (…) este un pachet de măsuri adoptabile pentru un comerţ unitar pentru zona interioară a fortificaţiei.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. puma

    joi, 21.03.2013 at 19:58

    Romanii mor de foame,iar parvenitii astia ii dau inainte cu epoci si cetati apuse.

    • cucu

      joi, 21.03.2013 at 22:02

      lenesii mor de foame

  2. mihai

    duminică, 24.03.2013 at 15:49

    Pe cand se va permite accesul la Catedrala Reintregirii nelimitat nerestrictionat de tot felul de gropi ce nu ne reprezinta si care reduc accesul la valorile traditiei si istoriei nationale .De asemenea saparea parcului Unirii reprezinta un atac la Independenta Nationala a Romaniei simbol si nazuinta de veacuri a Poporului Roman la care ne plecam cu sfintenie pentru ca altfel nu am mai vorbi romaneste!

  3. Pingback: ASTĂZI: Ședință ordinară a Consiliului Local Alba Iulia. Se aprobă lista de priorități pentru locuințele sociale și alte proiecte. Vezi ordinea de zi | Alba24

  4. Pingback: Reguli noi pentru terasele din Alba Iulia: Fără TV şi muzică pe B-dul Transilvaniei şi învoire de la primar pentru vizionarea meciurilor în Şanţuri | Alba24

  5. Pingback: CL Alba Iulia a aprobat prelungirea vechiului regulament de funcţionare a teraselor sezoniere în Şanţurile Cetăţii | Alba24

  6. Pingback: Administraţia locală scoate la licitaţie 13 spaţii din interiorul Cetăţii Alba Carolina destinate comerţului stradal. CL aprobă caietul de sarcini | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax