Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Municipiul Alba Iulia, partener într-un proiect european pentru orașe inovative, alături de administrații din Italia, Polonia, Germania și alte zone. Proiect la CL

Publicat

primaria alba iulia Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de votat în ședința de marți un proiect de hotărâre privind participarea Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „European Partnership for Innovative Cities within an Urban Resilience Outlook – EPICURO” („Parteneriat European pentru orașe inovative prin prisma unei perspective de reziliență urbană”) finanțat prin programul european Europa pentru cetățeni 2014 – 2020.

„European Partnership for Innovative Cities within an Urban Resilience Outlook – EPICURO” („Parteneriat European pentru orașe inovative prin prisma unei perspective de reziliență urbană”) reprezintă un proiect finanțat prin intermediul programului „Europa pentru cetățeni”, program comunitar derulat de Direcția Generală Comunicare din cadrul Comisiei Europene, care își propune să promoveze cetățenia europeană activă prin implicarea societății civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice și rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural și pe concepte precum toleranța, solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse și înțelegerea reciprocă.

În ultimii ani, schimbările climatice produc efecte din ce în ce mai variate și mai puternice asupra mediului, economiei și a oamenilor, din acest motiv comunitățile locale sunt tot mai des nevoite să se adapteze la schimbările intervenite și să se pregătească pentru diverse scenarii plauzibile cu privire la acestea.

Pentru a sprijini comunitățile locale, Comisia UE sprijină acțiunile de adaptare la aceste schimbări, având ca scop final creșterea rezistenței și a capacitățior de răspundere eficientă a Uniunii Europene la schimbările climatice și la efectele pe care acestea le produc. Datorită unei gamei largi de efecte produse de schimbările climatice, măsurile de adaptare la acestea sunt abordate în numeroase inițiative ale UE, totalizând 20 la sută din bugetul programului Europa 2020.

În cadrul acestui proiect, municipiul Alba Iulia face parte dintr-un consorțiu transnațional coordonat de către Asociația Municipalităților Mancomunidad Sierra San Pedro – Spania, alături de partenerii Regiunea Vicenza – Italia, orașul Valkas Novada Dome – Lituania, Municipiul Gmina Niepolomice – Polonia, Provincia Potenza – Italia, Municipiul Svilengrad – Bulgaria, orașul Valga – Estonia, Regiunea Virovitica Podravina – Croația, orașul Stadtverwaltung Schorndorf – Germania, orașul Skopje – Macedonia.

În acest context, proiectul are o abordare centrată pe oameni, bazându-se pe aceștia pentru a dezvolta rezistență la aceste schimbări în cadrul comunităților locale și își propune să crească nivelul acestora de înțelegere cu privire la procesul de elaborare a politicilor europene în domeniul schimbărilor climatice, pentru a sprijini orașele în dezvoltarea unei strategii urbane eficiente. Proiectul va contribui de asemenea la implicarea cetățenilor în dezbateri cu privire la strategiile de adaptare la schimbările climatice și de prevenire a riscurilor la nivelul întregii Uniuni.

Perioada de implementare a proiectului este de 2 ani.

Bugetul alocat municipiului Alba Iulia în calitate de partener în cadrul proiectului este de 8.400 de euro cu un nivel de prefinanțare de 40%, respectiv 3.360 euro.

Municipiul Alba Iulia, în calitate de partener al acestui proiect se va implica în:

– realizarea strategiei de comunicare a proiectului;

– difuzarea și campanii de sensibilizare cu privire la activitățile și rezultatele proiectului la nivel local;

– identificarea, implicarea și realizarea unei baze de date cu actori locali relevanți;

– crearea unei baze de date în cadrul proiectului cu cele mai bune practici la nivelul UE cu privire la acțiunile de adaptare la schimbările climatice și reziliență;

– crearea unui Ghid de linii directoare comune cu privire la crearea unei rețele Europene de reziliență urbană;

– crearea unei rețele europene de reziliență urbană;

– participarea cu câte o delegație la 6 evenimente transnașionale care vor fi organizate în cadrul proiectului.

Totodată, în ședința CL se va aproba înființarea, în subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, a Unității de Management a Proiectului, începând cu data de 1 aprilie 2016, cu o durată de funcționare de 2 ani. Unitatea de Management a Proiectului este formată dintr-un coordonator proiect, un expert în comunicare și PR, un responsabil administrativ și management financiar și un expert local.

Unitatea de Management a Proiectului este formată din personal public și contractual din aparatul propriu de specialitate al Primăriei din subordinea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia și personal extern, fiind numiți prin dispoziția primarului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax