Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nereguli sesizate la trei asociaţii din Alba, care furnizează servicii sociale. Urmează CONTROL de la Curtea de Conturi

Publicat

AJPIS Alba Curtea de Conturi verifică modul în care Asociaţia AS 2001, Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă au folosit subvenţiile de la AJPIS Alba, dar şi de la DGASPC şi Consiliul Local Alba Iulia, primite în perioada 2011-2014. Acţiunea a demarat după ce Instituţia Prefectului a sesizat deficienţe la cei trei furnizori de servicii sociale.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a spus că se estimează un prejudiciu de aproximativ 100.000 de lei faţă de instituţie. Majoritatea neregulilor la cele trei asociaţii sunt legate de nefurnizarea serviciilor.

UPDATE: „Noi niciodată nu am subvenţionat activitatea furnizorilor de servicii, nu am acordat subvenţii, nici CJ Alba, prin intermediul nostru, după ştirea mea. Standard de cost la o casă de tip familial este 1.450 lei, noi am plătit 1.050 lei raportat la acest standard, acum plătim 700 lei. Pentru copii se încasează alocaţia de plasament, dar se ajunge la 1.300 de lei, o sumă sub standard de cost. Diferenţa o suportă ONG-ul antrenând alte resurse. Furnizorul de servicii sociale are cu noi doar un contract civil”, a declarat directorul DGASPC Alba, Sorin Valerian Chirilă, pentru Alba24.

Directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc a declarat, miercuri, în conferinţă de presă, că demersul Curţii de Conturi vizează modul în care s-au folosit banii publici pe ultimii trei ani, pe care i-au primit Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj şi Fundaţia Filantropia Ortodoxă.

Instituţia a depistat, pentru anul 2014, o serie de nereguli la cele trei asociaţii, majoritatea pentru nefurnizarea seriviciilor.

„Problema cel mai des întâlnită în cadrul controalelor efectuate în 2014 de AJPIS Alba este nefurnizarea serviciului. Am fost în trei centre unde nu se furnizează servicii deloc, nici nu se cunosc beneficiarii, Legea 34 impune nişte reguli, ca să fie eligibili ca să primeşti această subvenţie”, a spus un reprezentant al AJPIS Alba prezent la conferinţa de presă.

Potrivit acestuia, beneficiarii au fost căutaţi acasă de cei de la AJPIS Alba, iar mulţi dintre ei au spus că nu au avut parte de serviciile acordate de furnizorii respectivi.

Prezent la conferinţa de presă, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer a adăugat că „au fost efectuate controale, au fost depistate mari, mari nereguli şi nu exagerez deloc. Am încercat pe toate căile să-i readucem pe linia de plutire. Au fost monitorizaţi perioadă îndelungată, în primele trei săptămâni a început meargă treaba mai bine.

Am rămas surprinşi: cu toată monitorizarea, reveneau la vechile năravuri. În Alba există centre care arată foarte bine şi beneficiază de toate condiţiile. Încercăm să găsim locuri unde putem să-i ducem pe beneficiarii în cauză şi veţi auzi în cel mai scurt timp despre această acţiune, de a închide unele din aceste centre”.

În anul 2014, inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba au verificat modul de acordare a subvenţiilor în baza Legii 34/1998 (privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române, cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială).

În urma verificării în teren, au constatat deficienţe ce au condus la suspendarea şi neacordarea subvenţiei. Acestea sunt:

– personal necalificat, încadrat ca şi calificat (bucătar la cantina socială)

– activitate doar cu personal voluntar

– beneficiarii neeligibili (locuiesc împreună cu familia; veniturile beneficiarilor nu impun acordarea subvenţiei, la fel şi starea de sănătate şi nevoile psiho-sociale) conform Legii 17/2000

– cheltuielile de personal sunt plătite integral de la parteneri, pentru aceeaşi salariaţi

– nefurnizarea serviciilor beneficiarilor pentru care s-a acordat subvenţia

– servicii neefectuate de către furnizori beneficiarilor asistaţi.

AJPIS Alba a mai transmis următoarele precizări:

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2012, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, cantină socială, centru social de urgenţă – persoane fără adăpost, centre rezidenţiale-pentru copii (case de tip familial).

În cursul anului 2014, inspectorii sociali au efectuat controale lunare privind aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998, în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea/suspendarea subvenţiei pentru luna verificată. Sumele care nu au fost acordate ca urmare a deficienţelor ajung la un total de 9.208 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 12 servicii sociale în cuantum de 314.880 lei pentru 303 beneficiari.

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a solicitat pentru anul 2015 subvenţie pentru 6 servicii sociale. A fost solicitată suma de 290.556 lei pentru 178 beneficiari. În urma verificărilor efectuate de către inspecţia socială pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei, pentru anul 2015 s-a acordat suma de 149.384 lei pentru 5 servicii sociale (153 beneficiari).

Asociaţia Caritas Romano Catolic Alba Iulia beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2010, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice; centre rezidenţiale-pentru copii (case de tip familial). Asociaţia Caritas Alba Iulia are organizate servicii sociale în judeţele: Alba, Harghita, Covasna, Mureş.

În cursul anului 2014, inspectorii sociali au efectuat controale lunare la aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998, în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Sumele care nu au fost acordate ca urmare a deficienţelor sunt de 1710 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 20 servicii sociale în cuantum de 2.342.940 lei pentru 2074 beneficiari.

În urma verificărilor efectuate de către inspecţia socială pentru întocmirea raportului de oportunitate în vedferea încheierii convenţiei, aferente anului 2015, s-a acordat suma de 1.849.236 lei pentru 2 servicii sociale pentru un număr de 1515 beneficiari.
Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2010, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice, centre de recuperare neuromotorie, centre de consiliere antridrog. Asociaţia Caritas Metropolitan Greco-Catolic Blaj are organizate servicii sociale în Judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Mureş.

În cursul anului 2014, inspectorii sociali au efectuat controale lunare la aceste servicii subvenţionate în baza Legii 34/1998, în urma cărora s-au constatat nereguli care au dus la diminuarea subvenţiei pentru luna verificată. Sumele care nu au fost acordate ca urmare a deficienţelor sunt: 1530 lei. În anul 2014 s-a acordat subvenţie pentru 8 servicii sociale în cuantum de 313.200 lei pentru 264 beneficiari. În urma verificărilor efectuate de către inspecţia socială pentru întocmirea raportului de oportunitate în vederea încheierii convenţiei aferente anului 2015, s-a acordat suma de 219.360 lei pentru 6 servicii sociale pentru un număr de 149 beneficiari.

Fundaţia Sf. Francisc Deva cu servicii sociale în judeţul Alba a solicitat subvenţie pentru două centre rezidenţiale – copii (44 beneficiari) în cuantum de 132.000 lei. În urma verificărilor efectuate de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba s-a constatat că un număr de 29 beneficiari nu au măsură de plasament. Ca urmare furnizorul de servicii sociale nu este eligibil pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.

Asociaţia de îngrijire şi ajutor la domiciliu Elena – Punct de lucru Vidolm – Unitate de Îngrijire la domiciliu a solicitat subvenţie în anul 2015 pentru un serviciu social de îngrijire la domiciliu în cuantum de 216.000 lei pentru 150 beneficiari. După verificările efectuate s-a cinstatat că nu sunt eligibili pentru a beneficia de subvenţie în baza Legii 34/1998.
Asociaţia AS 2001 beneficiază de subvenţie în baza Legii 34/1998 din anul 2011, pentru următoarele tipuri de servicii sociale: servicii de îngrijire la domiciliu persoane vârstnice. S-a solicitat subvenţie pentru 3 servicii sociale, aferente unui număr de 200 beneficiari.

În urma unor nereguli de natură administrativă s-a acordat subvenţie pentru un singur centru, cu 90 beneficiari, în cuantum de 128.640 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. catalin

    joi, 15.01.2015 at 01:18

    Asociatia caritas in toate serviciile ei pe care le presteaza isi obliga angajatii sa traga din pix activitatea pentru a iesii sumele cerute de la subventie !!! Pot aduce dovezi clare despre ceea ce afirm am lucrat la ei si din cauza ca nu am acceptat aceste falsuri am preferat sa plec de la organizatia caritas .nu va puteti imagina cat se lucreaza si cat se *** de la stat prin hartiile complectate de aceasta fundatie ….

  2. Daniela

    joi, 15.01.2015 at 13:42

    Buna ziua,si eu am facut un curs la As 2001 si nu m-au chemat la examen si mi-au spus ka nu mai pot da examenul la ei si nici bani nu vor sa mi mai dea,ce e de facut?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax