Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Nevăzători cu permise de conducere. AJPIS Alba: Mai multe dosare de încadrare într-un grad de handicap, găsite cu nereguli

avatar

Publicat

AJPIS sigla noua 2014Inspectorii sociali din cadrul AJPIS Alba au identificat nouă cazuri cu nereguli în urma controlului efectuat la 40 de dosare ale persoanelor încadrate într-un grad de handicap. Astfel, nouă persoane din Alba care deţin certificate de încadrare în grad de handicap vor fi reevaluate de către Comisia superioară de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, existând suspiciunea încadrării necorespunzătoare în grad de handicap şi primirea de drepturi necuvenite. Două dintre acestea, încadrate în gradul grav de handicap (vizual), au obţinut permise auto ulterior încadrării.

În perioada 27 martie – 29 septembrie, Agenţia Judeţeană Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Alba desfăşoară Campania “Controlul bazat pe evaluarea riscurilor (constituirea profilului de risc) al beneficiarilor încadrați într-un grad de handicap (BGH)” în două etape.

Obiectivul inspecţiei tematice au fost:

  • Obiectiv general: eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asistenţă socială şi îmbunătăţirea activităţii privind modul de stabilire şi acordare a beneficiilor de asistenţă socială.
  • Obiectiv specific: reducerea erorii şi fraudei prin efectuarea de inspecţii tematice privind stabilirea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială persoanelor încadrate într-un grad de handicap.

La nivelul judeţului Alba, prima etapă a controlului s-a desfăşurat în perioada 27 martie 2017 – 28 aprilie 2017, şi a vizat verificarea eligibilităţii persoanelor cu certificate de încadrare şi tip de handicap, beneficiare de indemnizaţiile corespunzătoare, dintr-un eşantion format din 40 persoane, precum şi colectarea informaţiilor referitoare la beneficiarii care obţin drepturi ca urmare a neîncadrării corespunzătoare în grad şi tip de handicap.

Din verificarea adminstrativă a dosarelor persoanelor cu handicap din eşantionul selectat şi din verificarea în teren, echipa de control a constatat inexistenţa dosarelor care au stat la baza încadrării în grad de handicap, pentru un număr de 7 persoane încadrate într-un grad de handicap, care deţin certificate de încadrare în grad de handicap, eliberate înainte de anul 2000, precum şi 2 persoane încadrate în gradul grav de handicap (vizual), care au obţinut permise auto, ulterior încadrării în grad şi tip de handicap.

În aceste condiţii inspectorii sociali au propus spre reevaluare un număr de 9 persoane de către Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, urmând ca în funcţie de rezultatul evaluării, să se confirme, sau nu, suspiciunea încadrării necorespunzătoare în grad de handicap şi primirea de drepturi necuvenite.

Printre alte nereguli, inspectorii sociali au constatat din verificarea tuturor registrelor privind procesele verbale de şedinţă ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap Alba (CEPAH) desfăşurate în perioada 2014 – aprilie 2017, făptul că, deși în conformitate cu prevederile legale în domeniu Comisile de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap au obligativitatea de a se întruni o dată pe săptămână în şedinţe ordinare şi ori de câte ori este necesar în şedinţe extraordinare la convocarea preşedintelui, CEPAH Alba nu a respectat aceasta obligatiovitate în luna august, a fiecărui an verificat. În această lună (august) din perioada verificată, au fost susținute doar 1, maxim 2 şedinţe ale CEPAH Alba, nerespectându-se prevederile legale în acest sens, fapt care ar putea conduce la afectarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Ca urmare a acestei nereguli, Consiliul Judeţean Alba a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a acordat un termen de implementare a măsurii pentru luna septembrie 2017.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

Parteneriat pentru pace între Rotakids Alba Iulia și IPYG din Coreea de Sud, ”pentru o lume fără conflicte”

avatar

Publicat

Rotakids Club Alba Iulia a încheiat un parteneriat cu IPYG (International Peace Youth Group) din Coreea de Sud, în cadrul căruia, cele două organizatii au demarat un proiect care se numește ”Let`s plant peace”. Proiectul cuprinde 2 etape. În prima etapă, reprezentanții organizației pentru pace au vizitat clubul Rotakids Alba Iulia, le-au vorbit copiilor și au desenat cu aceștia.

”Desenele realizate vor fi expuse la Târgu Mureș în cadrul marșului pentru pace organizat de IPYG. A doua etapă consta în plantarea unor semințe de flori care simbolizează speranța pentru o lume mai bună. Să sădim în oameni dorința de a avea o lume fără conflicte. De altfel, scopul proiectului nostru este ca cei mici să înțeleagă importanța de a trăi în armonie și în pace, munca în echipa, prietenia” a spus Elisabeta Agocs, una dintre coordonatoarele Rotakids Alba Iulia.

Perioada de desfășurare este 10 martie – 12 mai, la Alba Iulia fiind prezenți pentru prima etapă Luna Kim – IPYG General Director, Linda Jang, Tia Kim și Yuri Jeon (reprezentând Heavenly Culture, World Peace and Restoration of Light – HWPL).

”HWPL este o organizație care adună și mobilizează tinerii din întreaga lume să lucreze și să învețe unul de celălalt în speranța de a realiza pacea. Noi vedem unitatea dintre tineri care transcende granițele, rasele și religiile” spune Georgia Vușdea, alt coordonator Rotakids care lucrează cu această organizație din 2016, vizitând între timp Coreea de Sud, de două ori, unde a fost invitată la summitul pentru Pace mondială.

”În prezent, începem activitățile cu tinerii pentru plantarea conceptului și a valorii păcii. De asemenea, discutăm despre educația pentru pace cu profesorii. În plus, vom avea o plimbare de pace pe 25 mai, la Târgu Mureș” a adăugat Georgia.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: “Continuă sprijinul acordat pentru achiziția unei mașini noi”

avatar

Publicat

Dirzu parlament

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, reaminteşte că s-a dat startul unei noi ediții a programelor de real succes – Rabla și Rabla Plus şi enumeră noutăţile şi beneficiile, comparativ cu anii trecuţi.

“Guvernul PSD susține activ înnoirea parcului auto din România pentru un aer mai curat și încurajarea unei conduite active pentru protecția mediului.

Sunt noutăți și beneficii importante față de anii precedenți. În premieră se acordă și un eco-bonus. Din acest an și microbuzele devin eligibile pentru casare.

Scopul esențial al programelor Rabla este să reducă poluarea, să aducă pe șoselele României mașini noi, mai sigure și cu emisii reduse de noxe și nu în ultimă instanță să sprijine industria auto românească.

Programul Rabla Clasic este la a 14-a ediție. Suma totală alocată pentru 2018 este de 133 milioane lei, fapt care practic înseamnă că aprox. 19 000 autovehicule noi vor ajunge pe șoselele României.

Valoarea primei de casare este de 6.500 lei. La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei la achiziția unui autovehicul nou care emite noxe reduse – maximum 98 g CO2/km. Un alt eco-bonus de 1.700 lei se acordă suplimentar pentru o mașină nouă cu motor hibrid. Microbuzul este, în premieră din acest an, eligibil pentru CASARE.

Este obligatorie valabilitatea ITP – inspecției tehnice periodice – pentru mașinile casate. Acest lucru este impus de necesitatea de a scoate de pe șosele mașinile uzate, care sunt în circulație, circulă efectiv. Scopul programului nu e să caseze și să colecteze rablele care zac scoase din circulație, pentru că astea nu poluează.

Pentru Programul RABLA PLUS, suma alocată este de 120 milioane lei pentru ecobonusuri și stații de încărcare. Programul permite achiziția a 2000 de mașini electrice.

Se acordă două tipuri de ecotichete:

– 45.000 lei (10 000 euro), dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;

– 20.000 lei (cca. 5 000 euro) dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Accesarea Programului Rabla Plus NU este condiționată de casarea și radierea unui autovehicul uzat. Prima de casare oferită în cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevăzut de Programul Rabla Plus.”

Citește mai departe
Publicitate star transmission

EVENIMENT

Metoda prin care şoferii pot păcăli radarul Poliţiei şi camerele pentru rovinietă. Amenda e mult mai mică

avatar

Publicat

O scăpare a Codului Rutier permite şoferilor care folosesc dispozitive de ascundere a numărului de înmatriculare să primească cea mai mică amendă rutieră, 97 de lei. Astfel de dispozitive se găsesc pe internet, iar vânzătorii se laudă că, în mai puţin de 2 secunde, numărul este acoperit complet; timp mai scurt decât cel pentru reducerea vitezei în faţa unui radar.

Dispozitivul este, de fapt, un suport al plăcuţei de înmatriculare care are o perdeluţă de cauciuc. În momentul în care şoferul apasă pe unul dintre butoanele telecomenzii, perdeluţa acoperă integral numărul de înmatriculare.

Setul se vinde la negru pe internet cu 100 de euro. Include suporturile pentru ambele plăcuţe de înmatriculare, telecomanda cu o rază de acţiune de până la 50 de metri şi accesoriile pentru montaj. Vânzătorul descrie că în doar 1,8 secunde numărul poate să fie acoperit integral cu perdeluţa de cauciuc din suportul numărului de înmatriculare. Vânzătorul descrie că, în cazul în care cel care foloseşte acest dispozitiv uită perdeluţa de cauciuc peste număr, un LED va pâlpâi ca să îl va avertizeze pe şofer.

Certificatul de înmatriculare nu poate fi reţinut în astfel de situaţii, scrie realitatea.net. Ci doar dacă nu funcţionează becurile care luminează numărul sau dacă, în faţa plăcuţei, sunt afişe, reclame sau înscrisuri. Pentru situaţia în care sunt montate dispozitive sau folii care ascund numărul de înmatriculare, şoferul este sancţionat cu cea mai mică amendă prevăzută de Codul Rutier – 97 de lei dacă este plătită în 48 de ore.

sursa: realitatea.net

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Echipa de la Penitenciarul Aiud a câştigat trofeul campionatului de fotbal din Alba, de Ziua Poliţiei

avatar

Publicat

Opt echipe din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne din Alba şi structuri de colaborare s-au confruntat, marţi, pe terenurile de fotbal ale unei baze sportive din Alba Iulia, pentru trofeul Cupa Poliţiei 2018.

Trofeul a fost adjudecat de echipa Penitenciarului Aiud, pe locul II s-a clasat echipa Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca, locul III a fost ocupat de echipa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, iar pe locul IV s-a clasat echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Golgeterul campionatului a fost Valentin Drăgan din echipa Aiud, cel mai bun portar a fost desemnat Octavian Vlad din echipa Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, iar cel mai bun jucător a fost Iulian Tecşi din echipa Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj Napoca.

Participanţii la această competiție au fost recompensaţi cu diplome şi cupe.

Organizarea acestei competiţii sportive a fost posibilă datorită sprijinului de care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a beneficiat din partea Asociaţiilor Apulum Pol şi Dinamo precum şi a Corpului Naţional al Poliţiştilor Alba şi a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea I Alba.

În contextul aniversării la data de 25 Martie a Zilei Poliţiei Române şi a 196 de ani de atestare documentară a Poliţiei Române moderne, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba organizează manifestări educative şi cultural sportive care se desfăşoară pe parcursul mai multor zile.

Acestea vor continua miercuri, 21 martie, începând cu orele 11.00, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş unde comisar şef de poliţie Marius Ciută, ofiţer specialist în protejarea patrimoniului cultural naţional la Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Alba, doctor în istorie, profesor asociat al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, va prezentata expoziţia „Un sat din zorii istoriei”, ce cuprinde obiecte arheologice descoperite de poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional.

În aceeaşi locaţie, subinspector de poliţie Georgina Pienariu, din cadrul Serviciului Criminalistic, îşi va expune lucrările grafice, iar agent principal Ioan Dan Groza din cadrul Postului de Poliţe Vinţu de Jos îşi va prezenta volumul de versuri „Drumul Paşilor Neopriţi”.

Manifestarea va cuprinde şi alte momente artistice, ce vor fi susţinute de poliţişti din cadrul inspectoratului.

Vineri, 23 martie, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba va avea loc festivitatea în cadrul căreia vor fi făcute avansările în gradul profesional următor.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: HIGHWAY, robotul construit de elevi de la Colegiul Militar Alba Iulia, cu care speră să ajungă în SUA

avatar

Publicat

Elevi de la Colegiul Naţional Militar Alba Iulia vor participa, în weekend, la etapa naţională a concursului de robotică ,,BRD First Tech Challenge România”, de la Bucureşti. Au construit, de la zero, în câteva luni, un robot capabil să execute sarcini specifice. Cu „Highway”, roboţelul „militar”, tinerii speră să ajungă în lotul ce va reprezenta România la etapa internaţională a competiţiei, la Detroit, în SUA.

În această săptămână, membrii echipei ArmyBot a Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” se pregătesc intens pentru competiţie. Luni, au susţinut şi un exerciţiu demonstrativ în care au prezentat ce poate face „Highway”.

Robotul construit de elevii de la Colegiul Militar Alba Iuia este programat astfel încât să treacă cu succes de probele din concurs: va putea să distingă 2 culori (roşu şi albastru) sau să pună un cub în “gheare”; apoi, controlat de 2 driveri, va ridica mai multe cuburi, pentru a le pune în “bibliotecă” şi va manevra un obiect (statuetă) cu braţul extensibil, ne spune elevul caporal Horaţiu Creţ, din clasa a XI-a B.

Elevii l-au dotat cu roţi la 45 de grade, astfel încât să se poată deplasa rapid în orice direcţie.

Un astfel de robot ar putea fi folosit inclusiv în teatrele de operaţiuni, mai spune Horaţiu Creţ, din partea echipei „ArmyBot”.

Echipa a fost fondată la începutul lunii octombrie a anului trecut, din dorinţa elevilor de a concura la cel mai mare concurs de robotică pentru licee din România, First Tech Challenge.

Reuneşte 13 elevi ai claselor a X-a şi a XI-a, cu aptitudini orientate spre ştiinţele exacte sau arte (deoarece partea de promovare şi marketing reprezintă un aspect important), şi două profesoare (de informatică şi fizică).

Competiţia constă în construirea unui robot de la zero, care să fie capabil să execute un set de sarcini specifice. Acest robot trebuie să fie capabil să funcţioneze atât autonom (pe baza unei preprogramări a senzorilor, camerelor, motoarelor…), cât şi controlat de către doi operatori, numiti driveri.

Concursul încurajează munca în echipă, dezvoltarea imaginaţiei prin necesitatea de a găsi soluţii la probleme tehnice extrem de variate, dar şi o foarte bună organizare pe partea de management, deoarece echipele trebuie să-şi găsească singure sponsori, iar materialele necesare fiind destul de scumpe.

Totodată, competiţia presupune dobândirea unor cunoştinţe din cadrul unor domenii complexe, care nu se studiază la şcoală: proiectare 3D, programare Java, mecanică aplicată.

“Am căutat foarte buni informaticieni, foarte buni fizicieni, oameni care să aiba viziune, să fie buni matematicieni, dar şi oameni cu viziune artistica”, a afirmat, pentru Agerpres, liderul ArmyBot, Bogdan Cătană, elev sergent în clasa a XI-a.

Echipa a primit din partea organizatorilor un kit în valoare de 3.000 de dolari, sub formă de piese şi componente, peste 10.000 de lei fiind atraşi de tineri din sponsorizări.

Au construit robotul în aproximativ patru luni şi nu a fost uşor. Au întâmpinat probleme tehnice, iar unele piese au sosit cu întârziere, aşa că au fost nevoiţi să improvizeze.

,,În urma calificării la etapa naţională, 90 de echipe din România şi 6 echipe internaţionale (Rusia, Israel, Republica Moldova şi Bulgaria) vom concura la Bucureşti în perioada 23-25 martie, urmând ca 4 dintre acestea să reprezinte România la campionatul internaţional, care va avea loc la Detroit, SUA”, transmit reprezentanţii colegiului.

Tinerii speră să se califice în lotul pentru campionatul internaţional.

Echipa „ArmyBot”: elev caporal Horaţiu Creţ, elev sergent Cristian Curta, elev sergent Bogdan Cătană, elev fruntaș Alexandru Apetrei, elev caporal Ştefan Negrea, elev caporal Constantin Boerescu, elev fruntaș Nicolae Ilie, elev sergent Cristian Faur, elev caporal George Radu, elev fruntaș Costin Peiu, elev fruntaș Miodrag Nemtov, elev caporal Anca Badoiu, elev fruntaș Darius Tătar.

foto: Facebook (Team ArmyBot)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate