Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nevăzătorii vor avea drept însoțitori câini dresați special. Proiectul de lege a fost aprobat în Parlament

Publicat

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care stipulează modificări privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Proiectul prevede că pentru persoanele nevăzătoare trebuie să fie dezvoltate servicii de asistență vie, ceea ce înseamnă că e nevoie de câini special dresați, pentru a fi însoțitori.

Potrivit proiectului votat de deputați, în legea privind promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este introdusă prevederea potrivit căreia este obligatorie „dezvoltarea de servicii de asistență vie și alte forme sau servicii de asistență adecvată a handicapului”.

În expunerea de motive, asistența „vie” o reprezintă „câinele ghid” care însoțește persoana cu handicap grav de vedere, iar acești câini au acces liber și gratuit în toate locurile publice și mijloacele de transport în comun.

„Câinii ghizi sunt cei care prin dresaj dobândesc anumite abilități reale pentru a-și ajuta stăpânii în menținerea direcției, oprirea la toate schimbările care au loc pe traseu, inclusiv curbe, treceri de pietoni și trepte, ignorarea lucrurilor care le pot distrage atenția, precum și alte animale, oameni, diverse sunete sau mirosuri, menținerea unui pas moderat, evitarea obstacolelor”, se arată în expunerea de motive.

Același document mai arată că „în lipsa membrilor familiei sau a prietenilor mulți nevăzători preferă să nu mai iasă din casă deoarece orice deplasare le cauzează probleme”. Datele statistice arată că, la data de 31 decembrie 2012, în România, dintr-un total de 697.000 de persone cu handicap, 110.000 erau persoane cu handicap vizual”.

În favoarea proiectului de lege au votat 337 de deputați, iar unul singur împotrivă. Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax