Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi reguli privind uzul de armă, în cazul poliţiştilor şi militarilor: Nu mai răspund penal dacă folosesc armamentul din dotare conform legii

Publicat

pol

pistol politie1 În Monitorul Oficial a fost publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, un act normativ care aduce modificări asupra Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor, astfel încât angajaţii din sistemul de apărare să nu mai fie cercetaţi disciplinar sau să răspundă penal, dacă folosesc armamentul din dotare conform legii. Noile reguli au intrat în vigoare, de luni.

În plus, prin noua formă se doreşte instituirea unor reguli general valabile pentru orice poliţist sau militar, indiferent de structura din care face parte. În acest moment, fiecare minister sau structură din domeniul apărării şi ordinii publice are propriul regulament sau lege, fiind necesară uniformizarea şi actualizarea lor într-o singură lege.

Modificările au fost votate de Parlament, actul normativ în forma actuală a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis, iar în 17 octombrie au intrat în vigoare.

Noile reglementări pun problema evitării uzului de armă în cazul unor suspecţi minori, femei gravide sau persoane cu handicap. Dacă s-a făcut uz de armă, militarul sau poliţistul este obligat să acorde, cât de repede posibil, primul ajutor răniţilor şi să anunţe superiorilor evenimentul.

Uzul de armă se face numai după somaţia legală. Somaţia se face prin cuvintele <Stai că trag!>. În caz de nesupunere, se somează prin tragerea focului de armă în plan vertical sau într-o direcţie presupus sigură care să nu pericliteze viaţa, integritatea corporală sau bunurile oricărei persoane. În cazul în care, după executarea somaţiei legale, persoana în cauză nu se supune, se poate face uz de armă împotriva acesteia, numai după ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participanţilor, somaţia <Părăsiţi…, vom folosi arme de foc!>”, se precizează în proiectul de lege.

De asemenea, prin excepţie, se poate face uz de armă fără somaţie, dacă lipseşte timpul necesar pentru aceasta. Documentul specifică că în cazul folosirii armelor împotriva mijloacelor de transport, focul se execută asupra pneurilor sau componentelor ce asigură deplasarea.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax