Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noi scumpiri la carburanţi, energie şi gaze. Care vor fi preţurile suportate de români

Publicat

Se anunţă noi creşteri de preţuri la carburanţi, energie şi gaze. Dacă benzina şi motorina ar urma să se scumpească la sfârşitul acestei luni, curentul electric şi gazele naturale vor avea tarife mai mari de anul viitor.

Până la sfârşitul acestei luni, benzina şi motorina se vor scumpi cu cel putin 4% faţă de preţurile actuale. Este estimarea specialiştilor pe baza cotaţiilor petrolului pe bursele internaţionale şi a deprecierii leului în faţa dolarului american, moneda în care se tranzacţionează ţiţeiul, scrie digi24.ro.

„Această scumpire a petrolului, de până în 10 procente, poate să împingă preţul carburanţilor în sus. Problema este că pe lângă petrol mai avem şi dolarul, care a crescut faţă de leu cu 1 şi ceva la sută de la începutul lunii. Deci, în total, am putea spune că în perioada următoare doar din aceste trenduri am putea vedea încă un 4%, scumpirea carburanţilor faţă de ce vedem acum”, spune Claudiu Cazacu, specialist în pieţe internaţionale.

Scumpirea se adaugă majorărilor făcute de Guvern prin reintroducerea supraaccizei de 40 de bani pe litrul de carburant.

În ceea ce priveşte energia şi gazele naturale, estimările se regăsesc într-un raport ANRE. Preţul energiei electrice ar urma să crească cu circa 1,5% la clienții finali, de la 1 ianuarie 2018. Cauza este majorarea costurilor energiei cumpărate de Transelectrica cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția nu face față consumului.

Potrivit ANRE, la gazele naturale, prețurile en-gros de achiziție a acestora de către furnizori de la producători pe bursa de gaze, pentru perioada de livrare noiembrie 2017 – martie 2018, ajung până la 78 lei/MWh, fiind astfel și cu peste 20% mai mari comparativ cu prețul engros de achiziție inclus în tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh.

surse: digi24.ro, stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax