Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nota de lichidare a angajaţilor, eliberată în cel mult trei zile. Proiect de modificare a Codului Muncii

Publicat

tranzactie business Un proiect de modificare a Codului Muncii prevede că nota de lichidare a unui angajat va fi eliberată de angajator la cel mult trei zile de la data încetării contractului de muncă. Potrivit legislaţiei în vigoare, nu este specificată obligativitatea din partea angajatorilor de a face aceste note de lichidare, astfel că iniţiatorii actului normativ spun că sunt unele situații de abuzuri în acest sens.

Totodată, legea actuală prevede că la noul angajator este obligativitatea de a depune nota de lichidare de la fostul loc de muncă. În lipsa acesteia, nu se mai întocmesc contracte legale de muncă sau se fac alte abuzuri în domeniul ocupării forței de muncă.

“Ținând seama că angajarea răspunderii patimoniale se poate face într-un termen de 3 ani de la data nașterii dreptului la acțune, pentru a preveni eventuale litigii dintre angajați și angajatori în această perioadă și, implicit, pentru a degreva instanțele de judecată, se impune reglementarea în regim obligatoriu a acestui document cu caracter probatoriu”, se artă în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul legislativ este în dezbatere publică la Senat, prima cameră sesizată.

După art. 55 se introduce un nou articol, art. 551:

“(1) În termen de 3 zile calendaristice de la data încetării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să elibereze angajatului spre luare la cunoștință nota de lichidare.

(2) Angajatorul va menționa în nota de lichidare numele și adresa creditorului, natura debitului, suma datorată la data emiterii notei de lichidare, natura, numărul, data și emitentul titlului executor, precum și informații despre durata concediilor de odihnă, medicale, fără plată și calificativele profesionale obținute.”

După art. 28 se introduce un nou articol, art. 281:

“În situația persoanelor care au mai fost încadrate în muncă, în termen de 30 de zile calendaristice de la încheierea contractului individual de muncă, angajatul este obligat să depună la angajator nota de lichidare eliberată de angajatorul de la locul de muncă anterior, conform prevederilor art. 551.”

Nerespectarea acestei prevederi va atrage răspunderea disciplinară a angajatului, iar nerespectarea, din partea angajatorului, a noilor obligații, va putea fi sancționată cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, conform proiectului.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax