Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noua taxă pentru șoferi, pregătită la Ministerul Mediului. Ce vor plăti conducătorii auto în locul timbrului de mediu?

Publicat

taxa timbru mediu În curând, şoferii ar putea avea acces în centrul marilor oraşe din ţară doar dacă vor plăti o taxă, diferențiată ca valoare în funcție de gradul de poluare al autoturismului. Ideea autorităților este inspirată din sistemele unor orașe precum Londra sau Milano.

După eliminarea timbrului de mediu, la începutul acestui an, autorităţile s-au confruntat cu două mari probleme: numărul de trei ori mai mare de maşini vechi înscrise la începutul acestui an şi lipsa fondurilor pentru returnarea taxei auto.

Prin urmare, Ministerul Mediului a constituit un grup de lucru, pentru stabilirea unei noi taxe de poluare. Prima variantă ar fi testarea tuturor maşinilor şi eliberarea unui sticker colorat, în baza căruia şoferii vor putea intra sau nu în anumite zone ale oraşelor. Culoarea abţibildului va indica nivelul de poluare a maşinii. Stickerul ar urma să fie eliberat de Registrul Auto Român, care ar trebui să achiziţioneze aparatură performantă de măsurare a noxelor. Nu există deocamdată o estimare a costurilor sau un preţ orientativ al stickerului.

O altă variantă în lucru la ministerul mediului este vignieta. Va fi emisă tot de Registrul Auto Român şi va avea o valoare diferenţiată, stabilită în funcţie de nivelul noxelor emise de o maşină.

Responsabilii de la Ministerul Mediului se gândesc la un model similar taxei de congestie din Londra sau Germania.

Această taxă de congestie, așa cum este ea numită în multe dintre orașele lumii, este plătită de ani buni. Spre exemplu, la Londra cei care vor să intre cu autoturismele în zonele centrale plătesc în jur de 13 euro, cei de la Milano 5 euro, iar cei de la Stockolm 11 euro.

Deciziile privind nivelul taxei şi modul de aplicare ar trebui anunţate în perioada următoare.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax