Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul Cod al insolvenţei: Concedierea colectivă, condiție obligatorie pentru desfacerea contractelor de muncă ale salariaților din firmele în insolvenţă

Publicat

Potrivit noului Cod al insolvenței, concedierea colectivă este o condiție obligatorie pentru desfacerea contractelor de muncă ale salariaților din firmele în insolvență. Sunt aduse garanţii suplimentare salariaţilor, fără a limita dreptul angajatorilor de a concedia.

Desfacerea contractelor individuale de muncă se va putea realiza în urma concedierii colective, aspect ce nu a fost prevăzut în vechea legislaţie. De asemenea, plata creanţelor a căzut pe poziţia a treia, însa acest lucru nu înseamnă că salariaţii vor avea un statut mai putin privilegiat, susţin specialiştii.

Noul Cod al insolvenţei introduce noutăţi în ceea ce priveşte concedierea salariaţilor debitorului aflat în insolvenţă. Aduce garanţii suplimentare salariaţilor, fără a limita dreptul angajatorilor de a concedia. Toate contractele de muncă în derulare ale angajatorului faţă de care s-a deschis procedura se menţin, dar angajatorul le poate desface, decizia de management aparţinând fie angajatorului debitor, dacă nu a fost ridicat dreptul de administrare, fie administratorului judiciar.

Ca o noutate, este avizarea prealabilă de către administratorul judiciar a măsurilor de restructurare sau a modificărilor contractului colectiv de muncă luate de debitoare.

Ulterior deschiderii procedurii insolvenţei, administratorul judiciar/lichidatorul va putea proceda la desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitoarei, dar, acesta nu mai este scutit de parcurgerea procedurii de concediere colectivă, termenele prevăzute fiind reduse la jumătate.

De asemenea, trebuie respectate şi termenele de preaviz.

surse: realitatea.net, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax