Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul Cod Fiscal: Cum se calculează contribuţiile CAS şi CASS pentru persoanele fizice autorizate

Publicat

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată vineri în Monitorul Oficial, conţine şi prevederi pentru Persoanele Fizice Autorizate. Alături de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente, vor achita contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, începând cu anul 2018.

Cel mai probabil, salariu minim brut va fi de 1.900 de lei. Valoarea contribuției pentru pensii va fi de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuția pentru sănătate va fi de 10%, aplicabilă aceluiași venit minim.

În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei, astfel:

– contribuția pentru pensii va fi în sumă de 475 de lei;

– contribuția pentru sănătate va fi în sumă de 190 de lei.

Legislaţia în vigoare prevede că PFA şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc 10,5% contribuţii sociale şi 5,5%, cele de sănătate, după care se aplică impozitul pe venit de 16%, toate în funcţie de venitul realizat. Pentru cele din drepturile de autor, venitul impozabil se ponderează cu o cotă de deducere de 40%.

În OUG 79/2017 nu se mai regăseşte prevederea potrivit căreia PFA sau cei care obţin venituri din activităţi independente au posibilitatea de a nu plăti cotele de contribuţie dacă sunt şi salariaţi, întrucât se plătesc deja contribuţiile aferente venitului din salarii, potrivit economica.net.

surse: avocatnet.ro, economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax