Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

NOUL COD PENAL: Cum vor fi pedepsite actele de violență fizică. Închisoare sau amendă pentru fapte prin care se produc leziuni traumatice

Publicat

violentaNoul Cod penal reglementează, printre altele, şi aspectele referitoare la pedepsirea infracţiunilor contra integrităţii personale sau sănătăţii, actele de violenţă fizică fiind sancţionate prin lege cu amendă sau închisoare. Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Vătămarea corporală

Se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani lovirea sau orice acte de violenţă care au cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:

-o infirmitate;
-leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
-un prejudiciu estetic grav şi permanent;
-avortul;
-punerea în primejdie a vieţii persoanei,.

Pedeapsa cu închisoare creşte pâna la intervalul de la 3 la 10 ani atunci când lovirea a fost săvârşită cu scopul producerii unei infirmităţi, a unei leziuni traumatice sau afectării sănătăţii unei persoane (care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale) sau a unui prejudiciu estetic grav şi permanent.

De asemenea, se pedepseşte şi tentativa la infracţiunea de mai sus.

Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte

Dacă vreuna dintre faptele de mai sus de lovire, alte violenţe ori vătămare corporală a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.

Vătămarea corporală din culpă
Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Vătămarea corporală ce a cauzat o infirmitate, leziuni ce au necesitat mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale, un prejudiciu estetic, avort ori punerea în primejdie a vieţii, săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Când fapta de mai sus a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Dacă urmările faptelor de mai sus s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor de mai sus constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Relele tratamente aplicate minorului

Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Încăierarea

Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane şi nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepţia victimei, care va fi sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Când prin fapta săvârşită în condiţiile de mai sus s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale sau care a încercat să-i despartă pe alţii.

Infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie. Violenţa în familie

Maximul special al pedepselor stabilite în cazul lovirii, vătămării corporale şi a lovirilor sau vătămărilor cauzatoare de moarte se majorează cu o pătrime, dacă faptele sunt săvârşite asupra unui membru de familie.

În aceste situaţii, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu. Împăcarea înlătură răspunderea penală.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax