Connect with us
Publicitate

POLITICA

Noul preşedinte al UDMR este Kelemen Hunor. Formaţiunea maghiară nu va părăsi coaliţia de guvernare

Publicat

Cei 555 de delegaţi ai UDMR, prezenţi la al X-lea Congres al formaţiunii, au ales noul preşedinte, cu 371 de voturi „pentru”. Este vorba de Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii şi candidatul recomandat de Marko Bela, fostul lider maghiar, care a renunţat la funcţia de preşedinte, din acest an. Contracandidaţii lui Kelemen Hunor, Eckstein Kovacks Peter şi Olosz Gergely au obţinut doar 118 voturi, respectiv 47 de voturi.

Kelemen Hunor a declarat că UDMR va rămâne în continuare în coaliţia de guvernare, alături de PDL, pentru că formaţiunea maghiară şi-a asumat un angajament faţă de Partidul Democrat Liberal.

Lucrările Congresului se desfăşoară, de sâmbătă dimineaţa, la Oradea şi continuă duminică, pentru votarea unor modificări în Statutul UDMR. Printre acestea se regăsesc înfiinţarea Preşedinţiei Naţionale a UDMR, un organism cu 17 membri prin intermediul căreia vor avea acces la decizii importante în interiorul Uniunii reprezentanţi din judeţele cu o pondere maghiară a populaţiei de peste 15%. Transformarea prezidiului executiv în Secretariat general ar avea menirea de a diferenţia puterea politică de cea executivă. Vicepreşedintele politic va menţine relaţiile cu structurile guvernamentale, din teritoriu şi politica externă. Secretariatul general va asigura managementul organizaţiei, relaţiile cu organizaţiile locale şi coordonarea campaniilor şi va avea sediul la Cluj Napoca.

Fostul preşedinte, Marko Bela, va avea dreptul, după 18 ani la conducerea UDMR, la un loc în preşedinţia Uniunii şi unul eligibil în Parlament. Precizăm că la şedinţa Congresului, sâmbătă, au fost prezenţi şi liderii PDL – Emil Boc şi Vasile Blaga, cei ai USL – Crin Antonescu şi Victor Ponta, dar şi politicieni din Ungaria şi Slovacia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cosmin Rotaru

    luni, 28.02.2011 at 00:20

    Am un presentiment că Kelemen Hunor (cacofonia să îmi fie iertată dar aşa îl cheamă) chiar dacă vrea să fie un continuator al politicii lui Bela, este ceva mai acid, mai grosolan, şi mai arogant decât Marko Bela. Imediat după alegerea lui ca preşedinte al UDMR (vă daţi seama că noi avem un partid pe criterii etnice?) el a foarte acid cu ziariştii (întâmplător Antena 3) aflaţi la concresul lor.
    Măcar omul a fost corect. A zis că pe el îi interesează comunitatea maghiară şi asta este o prioritate pentru el. Bun, acum…e normal doar vine dintr-un partid etnic (încă nu îmi revin la faptul că suntem conduşi de un partid pe criterii etnice) dar mai presus de asta el este MINISTRUL Culturii parca. Mă gândesc că un ministru ar trebui să aibă ca priotitate nevoile întregii comunităţi, nu doar a maghiarilor (că doar este ales ministru al României nu doar a comunităţii maghiare, nu? Sau nu e aşa? Că poate mă înşel eu).
    În fine…greu de înţeles pentru mine cum facem noi românii de ne lăsăm conduşi de astfeld e oameni. Să nu mă înţelegeţi greşit, nu am nimic cu maghiarii. Eu am prieteni maghiari şi chiar îmi sunt dragi. Dar ăştia de la UDMR…să mă lase!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax