Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul timbru de mediu, eco-vigneta, rămâne la aprecierea primarilor. Proprietarii de mașini care și-au plătit taxa își vor primi banii înapoi

Publicat

taxa timbru mediu Noul timbru de mediu, pentru care se va crea legislația necesară la ministerul Mediului în următoarele 2-3 luni, va fi, de fapt, o taxă pentru supraaglomerare, valoarea acestei depinzând de fiecare primărie. Autoritatea locală va calcula, în funcție de gradul de poluare, de infrastructura proprie și de alte criterii, în ce categorie se poate încadra eco-vigneta din zona respectivă, culoarea stickerului aplicat pe parbrizul mașinii fiind diferențiată pe aceste categorii.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin a declarat la Sibiu că primăriile pot lua decizia de a renunța cu totul la această eco-vignetă pentru zona lor, dacă vor considera că nu este nevoie:

“În perioada următoare vom identifica maşinile poluante şi vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărei maşini în funcţie de gradul de poluare. Asta nu înseamnă costuri suplimentare sau taxe pe care le percepem. Dar crează premizele ca autorităţile publice locale, după ce vor face zonarea oraşelor, să poată să introducă. Dar m-aş bucura, ca ministru al Mediului, să am la fiecare intrare într-un oraş mai mare, o parcare în care orice cetăţean să poată să îşi lase maşina, să ia metroul, să ia o maşină electrică, să închirieze forme alternative mai prietenoase cu mediul. Cred că înainte de a introduce taxe trebuie să creăm o infrastructură”, a adăugat ministrul.

Această “zonare” a orașelor trebuie făcută în cel mult 5 ani, începând din anul 2011, când a fost transpus în legislația noastră o directivă europeană. Prin acest plan de zonare, fiecare primărie își poate trasa intrările și ieșirile din oraș în funcție de infrastructura pe care și-o propune să o realizeze, parcări, sisteme de taxare și soluții pentru evitarea supraaglomerării.

Pe de altă parte, oficialul Guvernului a mai anunțat că proprietarii mașinilor care au achitat timbrul de mediu vechi, înainte ca această taxă să fie abrogată, își vor primi banii înapoi. Executivul va realiza un memorandum și va da o decizie privind restituirea sumelor încasate la bugetul de stat:

“Cum vom rambursa aceste sume, urmează să stabilim, printr-un memorandum pe care îl vom avea în săptămânile următoare pe masa Guvernului. Atât timp cât statul roman și-a permis să le încaseze, trebuie să le ramburseze. Statul a încasat acești bani în timp, nu cred că putem să-i rambursăm dintr-o data. Dar ar putea să dureze mai mult de un an, pentru că sumele sunt destul de mari”, a mai spus Daniel Constantin.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax