Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

NOUTĂŢI la OUG 80/2014 pentru contribuabili: Ce modificări şi completări au fost făcute actului normativ

Publicat

finante cod fiscal Începând cu 1 ianuarie 2015 persoanele fizice care obţin venituri din activităţi economice impozitate în sistem real au obligaţia de a completa un Registru de evidenţă fiscală în vederea stabilirii venitului net anual impozabil. Începând cu 1 februarie 2015 organul fiscal anulează din oficiu codul de TVA, în cazul societăţilor pe acţiuni sau în comandită pe acţiuni dacă administratorii şi/sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau alte fapte.

Prin OUG nr. 80/2014, publicată în Monitorul Oficial nr.906 din 12 decembrie au fost aduse următoarele principale modificări şi completări ale Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal:

Începând cu 1 ianuarie 2015 persoanele fizice care obţin venituri din activităţi economice impozitate în sistem real au obligaţia de a completa un Registru de evidenţă fiscală în vederea stabilirii venitului net anual impozabil. Această modificare este urmare a completărilor aduse Legii contabilităţii potrivit cărora, începând cu 1 ianuarie 2015, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri din activităţi economice au obligaţia să conducă evidenţa contabila pe baza regulilor contabilitatii în partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii în partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise în acest sens, cu exceptia situatiei în care în legislatia fiscala se prevede altfel.

În domeniul taxei pe valoarea adăugată, de la 1 ianuarie 2015 intră în vigoare modificările privind stabilirea locului taxării cu TVA pentru serviciile de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum şi pentru serviciile furnizate pe cale electronică prestate către un beneficiar persoană neimpozabilă, locul taxării cu TVA fiind în statul unde este stabilit beneficiarul.

Pentru simplificarea plăţii TVA prestatorii acestor servicii pot aplica regimul special prin care pot alege statul membru de înregistrare pentru plata TVA, în acest caz nemaiavând obligaţia să se înregistraze în fiecare stat membru unde este stabilit beneficiarul serviciilor persoana neimpozabila.

Prin acest regim special statul membru de înregistrare virează TVA-ul cuvenit fiecărui stat membru pentru serviciile de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune şi serviciile furnizate pe cale electronică prestate către un beneficiar, desfăţurate pe teritoriul lor, pe baza decontului special de TVA în care prestatorul declară în euro suma TVA, datorată fiecărui stat membru.

Începând cu 1 februarie 2015 organul fiscal anulează din oficiu codul de TVA, în cazul societatilor pe actiuni sau în comandita pe actiuni daca administratorii si/sau persoana impozabila însasi au înscrise în cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

În cazul societatilor cu raspundere limitata, in comandita simpla si în nume colectiv daca asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic si/sau administratorii si/sau persoana impozabila însasi au înscrise în cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.

De asemenea, începând cu 1 februarie 2015, organul fiscal anuleaza din oficiu codul de TVA, daca societatea comerciala, supusa înmatricularii la registrul comertului, nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica potrivit criteriilor si în termenele stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrarea Fiscala. În acest caz, reînregistrarea în scopuri de TVA se face la solicitarea persoanei impozabile, daca înceteaza situatia care a condus la anulare.

Reînregistrarea în scopuri de TVA, dupa anularea codului de TVA în cazul persoanei impozabile declarata inactiva si sau a celei cu inactivitate temporara înscrisa în registrul comertului, nu se mai face din oficiu de organul fiscal ci la solicitarea persoanei impozabile, daca înceteaza situatia care a condus la anulare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2015 s-au adus completări articolului 160 privind taxarea inversa la livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, stabilit în România. Astfel, persoana impozabila care obtine licenta de furnizare a energiei electrice în perioada 1 – 31 decembrie a unui an calendaristic trebuie sa depuna la organul fiscal, în perioada 1 – 20 ianuarie a anului calendaristic urmator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca a avut un consum propriu de maximum 1% din energia electrica cumparata în perioada din luna decembrie în care a detinut licenta de furnizare, care este valabila pentru toate achizitiile de energie electrica efectuate în anul calendaristic în care se depune aceasta declaratie. Furnizorul de energie electrica nu aplica taxare inversa daca în momentul livrarii beneficiarul care avea obligatia de a depune la organul fiscal declaratia pe propria raspundere privind consumul propriu neglijabil de energie electrica nu figureaza în «Lista persoanelor impozabile care au depus declaratiile pe propria raspundere pentru îndeplinirea conditiei prevazute la art. 160 alin. (2) lit. e) pct. 2 din Codul fiscal» publicata pe site-ul ANAF.

În domeniul accizelor, începând cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor nu mai este stabilit în euro, ci în lei.

Modificările şi completările aduse Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal pot fi consultate pe pagina de internet a DGRFP Brasov la adresa: www.finantepublice.ro/sectiunea Noutati.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax