Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă avarie la sistemul cardului de sănătate. Medicii de familie spun că vor notifica autorităţile competente

Publicat

card sanatate Medicii de familie au reclamat o nouă avarie la sistemul cardului de sănătate şi spun că dacă vor mai fi întreruperi ale SIUI de peste patru ore vor notifica autorităţile competente, pentru că va fi considerată o situaţie de încălcare a contractului-cadru.

Într-un comunicat semnat de reprezentanţii Societăţii Naționale de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), aceştia atrat atenţia că de joi, 7 aprilie, ora 16.00 până vineri, la ora 12.00, “Sistemul Informatic Unic Integrat nu a funcţionat practic deloc, obligând medicii de familie şi pacienţii să aştepte ore în şir validarea serviciilor”.

Potrivit surselor citate, “în ciuda numeroaselor noastre avertismente, CNAS nu este capabilă să ofere un sistem informatic funcţional şi nici să recunoască atunci când sistemul nu funcţionează, pentru ca pacienţii noştri să primească la timp serviciile medicale de care au nevoie, precum si respectul pe care îl merită. Ca de fiecare dată cand am arătat proasta funcționare a SIUI, ne așteptăm din partea CNAS să susţină că se putea lucra offline, dar amintim că nefuncţionarea joi şi vineri va duce automat la invalidarea serviciilor, deoarece este depăşit termenul de 72 de ore impus”.

Medicii de familia susţin că “funcţionarea offline îi expune pe medici, deoarece nu poate fi constatată calitatea de asigurat, nu se poate verifica depăşirea numărului de medicamente primite de pacient, precum şi alte astfel de informații care există în contracte ca obligații ale furnizorilor de servicii medicale, dar pe care CNAS alege să nu le pomenească în comunicatele publice în care dezinformează că totul merge bine”.

Aceştia anunţă că “viitoarele întreruperi ale SIUI care vor depăşi 4 ore vor fi tratate ca o încălcare a contractului cadru şi vom notifica autorităţile competente să rezolve această problemă”.

Pacienţii pot semna o petiţie online iniţiată de asociaţiile de medici de familie. AICI, detalii.

Reamintim că acum două săptămâni CNAS a demarat licitaţiile pentru contractele de întreţinere a sistemului, nefiind prima încercare de acest fel. Casa va acorda două contracte, unul de 4,2 milioane de euro pentru mentenanţă, iar un altul de 1,8 milioane de euro pentru platforma informatică din asigurările de sănătate.

Sistemul cardului de sănătate a costat aproximativ 20 de milioane de euro şi a fost realizat de HP România si Novensys Corporation, având ca subcontractant SIVECO România. În perioadele de avarii la sistem, medicii nu mai pot transmite reţetele electronice şi sunt nevoiţi să lucreze offline.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax