Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O regulă care dă „bătăi de cap” şoferilor a ajuns în atenţia instanţei. Vezi cât de „legal” este să parchezi pe trotuar

Publicat

parcare_pe_trotuar Trotuarul este pentru pietoni şi, de regulă, staţionarea autovehicolelor pe aceste spaţii este interzisă. Însă sunt şi situaţii în care acest lucru este permis, însă interpretarea legislaţiei în vigoare pune semne de întrebare.

Potrivit Codului Rutier, parcarea pe trotuar este permisă acolo unde există indicator în acest sens, iar şoferii trebuie să asigure un spaţiu minim de un metru pentru pietoni.

„Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru“, potrivit art. 72, litera 7.

indicator parcare trotuar Cu alte cuvinte, Codul Rutier spune că un şofer poate parca pe trotuar doar dacă acolo există, mai întâi, un indicator rutier cu parcarea permisă şi dacă lasă minimum un metru distanţă între maşină şi marginea opusă a trotuarului.

Însă, pentru ca acest Cod Rutier să poată fi pus în aplicare a fost apobată HG nr. 1391/2006, adică „Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Regulamentul aprobat de guvern a omis să preia prevederea integrală din Codul Rutier, astfel încât formularea legată de parcarea pe trotuar a ajuns în următoarea formă: articolul 142, litera n – „Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor“.

Astfel, normele de aplicare nu mai amintesc despre obligativitatea marcării cu indicatoare a trotuarelor unde se poate parca. Prin urmare, orice şofer poate parca pe trotuar cu condiţia să lase distanţa minimă obligatorie de un metru până la marginea opusă a trotuarului pentru pietoni.

Inadvertenţa a fost observată într-un caz la o instanţă din Cluj.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax