Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Obligaţii noi pentru transportatorii rutieri de persoane, contestate de ANAT. Ce prevede un proiect de ordin al ministrului Transporturilor

Publicat

autobuzeUn proiect de revizuire normelor metodologice privind transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale aduce noi obligaţii ce sunt contestate de reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT). Aceştia le consideră „aberante şi care cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendinţelor europene de liberalizare a pieţei”.

Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. a iniţiat propuneri de revizuire a actualelor dispoziții în vigoare care vizează transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale în trafic național, iar Ministerul transporturilor a înaintat un Ordin de revizuire Normelor metodologice în vigoare.

Modificările vizează obligarea operatorului de transport rutier de a completa foile de parcurs în dublu exemplar pentru fiecare călătorie, înainte de raportarea acesteia, barate și ștampilate, iar „pe tot parcursul călătoriei, în cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale, componența grupului trebuie să rămână aceeași”.

De asemenea, trebuie „să completeze cu 24 ore anterior începerii efectuării călătoriei, formularul electronic disponibil pe pagina de internet a Autorității Rutiere Române – A.R.R., datele solicitate referitoare la transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale”.

„Prin acest proiect legislativ, Ministerul Transporturilor introduce obligaţii suplimentare şi aberante care cresc semnificativ povara administrativă pentru operatorii de transporturi turistice cu autocare, contrar tendinţelor europene de liberalizare a pieţei, cât şi agendei actualului Guvern de debirocratizare a aparatului public”, se arată în adresta transmisă ministerului şi semnată de Livia Moraru, secretar general ANAT.

În ceea ce priveşte obligaţia de păstrare a componenţei grupului la transportul prin servicii ocazionale, ANAT solicită exceptarea transporturilor turistice efectuate de către agenţiile de turism licenţiate, cu autocare proprii sau închiriate.

“În situaţia în care se îmbarcă din mai multe locuri pasagerii (turiştii) şi au aceeaşi destinaţie fără a fi debarcaţi pe parcurs, caracterul transportului este tot ocazional şi nu regulat întrucât aceştia sunt doar îmbarcaţi si nu si debarcaţi pentru ca transportul să devina regulat de persoane.
Totodată trebuie reţinut faptul că pasagerii (turiştii) pot fi preluaţi si transportaţi de la un alt mijloc de transport (ex. vapor. avion, tren etc.) si transportaţi în scopul vizitării unor obiective din Romania, transportul având tot caracter ocazional”, explică reprezentanţii ANAT.

În ceea ce priveşte obligaţia completării foilor de parcurs în dublu exemplar de către operatorul de transport rutier pentru fiecare călătorie înainte de raportarea acesteia, ANAT susţine că „foaia de parcurs nu este obligatorie pe teritoriul României, aşa cum se doreşte să se modice OG 27/2011 şi Ordinul MT 980/2011, întrucât transportul ocazional se efectuează pe baza unei comenzi sau contract, dovada fiind plata transportului anticipat sau după încheierea cursei conform clauzelor stipulate în contract”. De asemenea, „la acest moment Comisia Europeană este în proces de revizuire a Regulamentului 1073/2009 privind regulile comune de acces la piaţa europeana de autobuze si autocare si in acest context se analizează liberalizarea pieţei şi eliminarea foilor de parcurs în cadrul UE”. ANAT mai precizează că „pentru transport internațional ocazional de persoane în afara UE se impune foaia de parcurs/documentul de control INTERBUS sau documentul de transport solicitat de statele pe teritoriul cărora se derulează transportul. De exemplu, dacă se doreşte efectuarea unui transport de persoane in Grecia pe traseul Romania-Serbia – Macedonia-Grecia, foaia de parcurs se solicită numai de Macedonia. Prin urmare nu este necesar să se prezinte la control pe teritoriul Romania foaia de parcurs. Este o măsura birocratica care este in defavoarea transportatorului. Şi in aceasta situaţie se necesita liberalizarea si simplificarea procedurilor aşa cum se practica în alte State Membre UE si cum de fapt exista tendinţa de modificare a Regulamentului 1073/2009”.

De asemenea, ANAT şi UNTTR cer eliminarea obligaţiei completării cu 24 ore anterior începerii efectuării călătoriei, în formularul electronic disponibil pe pagina de internet a Autoritătii Rutiere Române – A .R.R., a datelor solicitate referitoare la transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale.

“Anunţarea persoanelor la ARR cu 24 de ore înainte de efectuarea transportului ocazional este o absurditate, întrucât nu în toate situaţiile sunt cunoscute datele de identificare a persoanelor (ex. se preia un grup din Israel de la aeroport Otopeni şi este transportat ocazional având ca obiective vizitarea Bucovinei). În același timp, datele personale sunt confidențiale (Legea 677/2001). În Nota de fundamentare a acestui proiect nu este prezentată nicio argumentație care să justifice de ce este necesar acest aspect pentru ARR, considerăm că introducerea acestei obligaţii nefundamentate nu ajută la nimic, decât la creşterea birocraţiei şi a poverii administrative pentru transportatorii rutieri de persoane care efectuează curse ocazionale.

Prin aceste propuneri, Ministerul Transporturilor doreşte stabilirea unui cadru legal mai restrictiv ca la cursele aeriene (unde biletul se poate schimba de pe un nume pe altul cu câteva minute înainte de îmbarcare), doar în România solicitându-se raportarea curselor ocazionale. Această raportare are doar rolul de a creşte costurile administrative ale transportatorilor rutieri de persoane”, se arată în adresa ANAT.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax