Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Oficial: Doar avocaţii din barourile membre UNBR mai pot să-şi exercite legal profesia. Decizia ÎCCJ este obligatorie

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata O decizie a Înaltei Curţi prin care profesia de avocat poate fi exercitată doar de către persoanele care deţin titlul de avocat dobândit în cadrul barourilor membre ale Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), a intrat în vigoare din 3 noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, s-a stabilit că persoanele care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în entităţi nerecunoscute de lege săvârşesc o infracţiune.

Vezi şi Decizie la Înalta Curte: Doar membrii barourilor UNBR pot exercita profesia de avocat. Ceilalţi sunt pasibili de pedepse potrivit Codului Penal

„Apare ca fiind evident faptul că singura modalitate legală de exercitare a profesiei de avocat este cea prevăzută de Legea nr. 51/1995 (…) şi este condiţionată de înscrierea în tabloul unui barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, formă de organizare profesională unică şi exclusivă. Această condiţie nu este îndeplinită în cazul persoanelor care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi paralele cu cele care fiinţează în mod legal şi sunt succesoare în drepturi ale celor existente anterior, chiar dacă aceste entităţi ar utiliza, contrar dispoziţiilor legale exprese, denumiri identice”, scrie în documentul ÎCCJ.

Astfel, persoanele care exercită ilegal profesia de avocat pot fi pedepsite în conformitate cu prevederile Codului penal.

Pe deasupra, judecătorii Înaltei Curţi au atras atenţia că, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2004, s-a interzis în mod expres constituirea şi funcţionarea de barouri în afara UNBR. În acelaşi timp, persoanele fizice/juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative sau au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică (indiferent de domeniu) au fost nevoite să-şi înceteze activitatea.

Exercitarea fără drept a profesiei de avocat se pedepseşte, aşa cum reiese din Codul penal, cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

În prezent, în fiecare judeţ al ţării poate exista şi funcţiona un singur barou membru al UNBR, potrivit Legii nr. 51/1995, care interzice în mod expres constituirea şi funcţionarea barourilor în afara Uniunii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax