Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Parcările dintre blocuri, ”la liber” între orele 8-16. Consilierii locali din Alba Iulia au votat noul regulament

Publicat

parcari publiceLocurile de parcare închiriate de cetățeni în zona blocurilor în care locuiesc vor fi ”la liber” până la ora 16.00, când se consideră că oamenii vin acasă de la serviciu și au nevoie de le. Acesta este răspunsul administrației locale la criza locurilor de parcare în oraș, în condițiile în care acestea stăteau libere peste zi, iar oamenii nu avea unde să parcheze. Pe de altă parte, unii dintre cetățeni sunt nemulțumiți pentru că au plătit locurile pentru 24 de ore, timp de un an.

Hotărârea a trecut marți de votul consilierilor locali, cu o singură abținere: Vasile Crișan (PSD) care ”vine acasă la ora 15” și are nevoie de locul său. Astfel, noul regulament presupune că parcările vor putea fi folosite de orice cetățean în intervalul orar 8.00-16.00. Înainte de a intra pe ordinea de zi a CL Alba Iulia, proiectul de hotărâre a trecut prin procedura de consultare publică.

„,Au fost observate atât de către noi, cât și de către unii cetățeni probleme în ceea ce privește interpretarea unor dispoziții cuprinse în Regulament și au fost formulate de către cetățeni unele propuneri privind modificarea acestuia, una dintre modificările solicitate fiind aceea privind dreptul exclusiv al persoanelor deținătoare ale unor locuri de parcare de a folosi aceste locuri 24 de ore din 24, propunându-se reducerea acestei perioade pe motivul că, în marea majoritate a zonelor din oraș, locurile de parcare au fost atribuite celor care locuiesc acolo, astfel că nu au mai rămas locuri de parcare pentru parcarea ocazională, pe perioade scurte de timp, pentru alte persoane care au anumite probleme de rezolvat în zonă sau care merg în vizită la cunoștințe sau rude în acele zone”, scrie în raportul de specialitate al proiectului.

Noul regulament modifică intervalul orar la care cetățenii au dreptul la parcare

Beneficiarii locurilor de parcare vor avea, de mâine, dreptul exclusiv de a folosi locul de parcare de luni până vineri între orele 16.00 – 8.00, iar sâmbăta și duminica, pe tot parcursul zilei.

Între orele 8.00 – 16.00, de luni până vineri, locurile de parcare să fie utilizate liber, de către orice persoană.

„Parcarea de reşedinţă este situată pe domeniul public sau privat al municipiului Alba Iulia, lângă imobilele (locuințe colective) utilizate de locatari.

Staţionarea autoturismelor este permisă contra cost, percepându-se o taxă anuală de 120 lei/an/loc de parcare cu TVA inclus, taxă ce se modifică prin hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Alba Iulia.

Beneficiarii locurilor de parcare vor plăti şi taxa pe teren aferentă locului de parcare conform dispoziţiilor legale în vigoare.

Atribuirea unui loc de parcare este valabilă pe o perioadă de 12 luni pe bază de abonament, beneficiarul având obligaţia să achite contravaloarea integrală a taxei anuale aferente locului de parcare la data atribuirii acestuia, la sediul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia”, se arată în regulament.

Proiectul care s-a aflat în dezbatere publică în luna iulie a avut și numeroase „plângeri”. Peste 1.000 de persoane nu sunt de acord cu modificarea intervalului orar și doresc să dispună de parcare 24 de ore din 24. Oamenii mai doresc ca parcarea de la orele 8.00-16.00, să fie cu plata pe oră pentru cei care doresc să ocupe locul. De asemenea, ar mai vrea ca taxa să fie 50 de lei pe an în cazul în care se aprobă noul regulament sau chiar fără plată pentru toată lumea.

Nici una dintre aceste aspecte nu au fost cuprinse în hotărârea de consiliu adoptată marți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. cetatean

    marți, 26.09.2017 at 18:03

    Felicitari pentru masura luata! In sfirsit intram in normalitate!

  2. Birlut Remus

    marți, 26.09.2017 at 21:10

    Oare cei care doresc parcare 24 din 24 ore si nu au masina parcata in timpul zilei pe locul de parcare unde-si parcheaza masina…… oare nu pe un loc liber al celor care nu avem parcare sau parcarea este libera..

  3. Ciprian

    marți, 26.09.2017 at 22:41

    Mi-as dori o unitate a albaiulienilor in asa fel incat sa nu mai plateasca nimeni nici o parcare.Ori cu plata 24 din 24 ori liber pentru toata lumea.Iar parcarile din zonele turistice? Gratis pentru turisti?Habar nu au consilierii cum sa aduca bani pentru oras.

  4. Albanezul

    miercuri, 27.09.2017 at 01:52

    Cum era de asteptat se loveste doar in cei care au platit deja o taxa si li se incalca un contract! Puteti modifica doar dupa ce expira,sau regulile le faceti cum bate vantul?! Sa vad cine isi lasa rabla pe locul meu 1min peste orele de liber,pun pe tel la nr1 pol comunitara si uite asa voi desteptilor care radeti veti plati amenzi in loc de un simplu abonament anual.Recomand acelasi lucru tuturor care li se incalca un contract semnat si inca valabil,modificat cu japca.PS:Si parcarile publice din oras raman tot cum erau,sufocate si ocupate cu zilele, caci de’,acolo nu ati putut fraieri blocurenii sa le plateasca anual.

  5. Apa

    miercuri, 27.09.2017 at 06:32

    Primarie, primarie cum faci tu legi pe hârtie, la oameni nu te gandesti, spunând că nu ai cum sa plătești. Poate într-o zi cu soare, pleci primare la primare și ne lași cu ochi in soare, sau poate o sa gândești că și tu poți să plătești(parcare). Eu la voi am o rugare pe salariu foarte mare, sa plecați în cor spre mare și să stați cu ochi ……in soare. La multi, multi, multi ani….primare.

  6. un cetatean

    miercuri, 27.09.2017 at 09:10

    Stau si ma intreb oare cu banii incasati pentru inchirierea parcarilor primaria ce a facut ? Ca nu se vede concret „Aici sunt banii dumneavoastra din parcari”. Dalele pe care l-a pus nu le-a schimbat, de vopsit nu a mai vopsit parcarea, masina e mai zgariata de cand o am in parcare, o ploua, o ninge, o bate vantul, nu am avut norocul sa cada acoperisul blocului pe ea… Oare de atati ani de cand se plateste parcarea nu s-a ajuns la concluzia ca numarul de masini s-a tot inmultit si drumurile si parcarile sunt tot acelea ? De ce nu se face o parcare etajata in centru si una in cetate ca sa multumeasca pe toata lumea si sa decongestioneze circulatia ? Peste tot se parcheaza haotic, pe spatiu verde , in fata intrarii in bloc, in intesectii, la colturi de strazi obstuctionand vederea, politia nu face nimic ….

  7. Albaiulianul

    miercuri, 27.09.2017 at 12:37

    Decizia care sa luat este una dintre cele mai bune decizii.
    In cetate nu mai ai unde lasa masina,deoarece sau dat parcari si pe trotuarul pietonilor,ideea este foarte buna de abea politia locala nu mai trebuie sa tot intervina si sa dea amenzi.

  8. Lulu

    miercuri, 27.09.2017 at 12:59

    Sunteti penibili… La ce saracie mai luati 120 lei/an pentru locul de parcare daca tot nu faceti ceva ptr informarea cetatenilor? Puneti afise cu perioada de parcare si, informati cetatenii ca sa stie „tot prostul” caci altfel, de la ora 16…va iesi scandal cit casa ptr ideile unor pirliti din aceasta mascarada de consiliu local !! RUSINE SA VA FIE !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax