Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Omul de afaceri Ilie Carabulea poate părăsi Penitenciarul Aiud. Tribunalul Alba a respins recursul procurorilor DNA

Publicat

Omul de afaceri Ilie Carabulea este liber să părăsească Penitenciarul Aiud. Magistrații Tribunalului Alba au respins, luni, recursul DNA și au decis eliberarea acestuia de îndată.

Tribunalul Alba a înregistrat la sfârșitul lunii septembrie recursul formulat de DNA la decizia Judecătoriei Aiud de eliberare condiţionată din închisoare a omului de afaceri Ilie Carabulea. Acesta exacuta, la Penitenciarul Aiud, o pedeapsă de 1 an şi 6 luni, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, în cauza fostului procuror-şef sibian Florin Apostu.

Deși inițial, Tribunalul a stabilit că recursul se va judeca în 15 octombrie, ulterior magistrații au aprobat cererea avocatului de preschimbare a termenului astfel că dosarul s-a aflat în fața magistraților luni, 1 octombrie. Judecătorii au decis că Ilie Carabulea poate fi eliberat condiționat, astfel că a respins recursul formulat de DNA împotriva deciziei Judecătoriei Aiud.

Avocatul lui Ilie Carabulea a formulat cerere de liberare condiționată, iar magistrații Judecătoriei Aiud au admis solicitarea, în 5 septembrie, astfel că omul de afaceri ar fi urmat să părăsească Penitenciarul Aiud la începutul lunii septembrie. Instanţa apreciat că omul de afaceri are peste 60 de ani, a efectuat deja o treime din pedeapsă, iar pe perioada detenției a a avut un comportament bun, dând semne de reabilitare. Procurorul de caz nu a declarat recurs, însă DNA a intervenit şi a atacat decizia Judecătoriei, în 10 septembrie. Abia vineri, 21 septembrie, dosarul privind acest recurs a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Alba, iar primul termen de judecată a fost stabilit inițial pentru 15 octombrie. Dacă nu obţinea o decizie favorabilă în instanţă, Carabulea urma să rămână după gratii până în toamna anului viitor.

Ilie Carabulea a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare în dosarul fostului prim-procuror la Judecătoria Sibiu, Florin Apostu. Asociat şi administrator al societăţilor comerciale din cadrul “Atlassib Holding” Sibiu, dar şi al Băncii Carpatica şi al unor afaceri hoteliere şi în domeniul agriculturii – Carabulea a fost judecat pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – pe atunci director la Liceul “Carol I” din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Ilie Carabulea este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Sibiu, cu o avere estimată la peste 200 de milioane de euro.

Inculpaţii din dosarul lui Florin Apostu au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2010, instanţa care a preluat cazul fiind Curtea de Apel Alba Iulia. Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Apostu a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto (4.000 lei), cu scopul de a-l ajuta în cazul unui recurs şi dând de înţeles că avea influenţă asupra procurorului general al României. De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, în intervalul 2006 – 2010, Florin Apostu a folosit două maşini Audi A8 şi VW Passat, achiziţionate în leasing prin SC Atlassib Leasing IFN SA Sibiu şi SC Intermedia SRL Sibiu (din holdingul controlat de Ilie Carabulea). Cele două societăţi comerciale au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi.

Vezi comunicatul Tribunalului Alba în acest dosar

„Astăzi, 01.10.2012, Tribunalul Alba a respins recursul declarat de Ministerul Public/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie/ Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Aiud prin care s-a dispus eliberarea condiţionată a condamnatului Ilie Carabulea.

Judecătoria Aiud a admis la data de 05.09.2012 propunerea făcută de Comisia din cadrul Penitenciarului Aiud privind pe condamnatul Carabulea Ilie. Acesta era deţinut în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei de 1,6 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 27/P/2012 a Curţii de Apel Constanţa pentru săvârşirea infracţiunii prev. de Legea 78/2000.

Hotărârea Tribunalului Alba este definitivă şi executorie, prin urmare condamnatul Ilie Carabulea urmează să fie eliberat din Penitenciarul Aiud”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax