Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Omul de afaceri Vasile Vasilca din Ocna Mureș, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene

Publicat

A scăpat de închisoare cu executare. Este vorba despre omul de afaceri Vasile Vasilca din Ocna Mureș, condamnat pe fond la 10 ani de Judecătoria Aiud, care a obţinut marţi, 27 mai 2014, la Curtea de Apel Alba Iulia, o sentinţă mult mai blândă. A fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene şi la plata unor despăgubiri de circa 59.000 de euro.

Deciza Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă. Vasile Vasilca, administratorul societăţii Băile Sărate SA Ocna Mureş a primit 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene şi 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţii Europene.

Vasile Vasilca trebuie să returneze suma de aproximativ 59.000 de euro şi să plătească cheltuieli judiciare de 11.000 de lei. Proiectul european pentru care a fost trimis în judecată omul de afaceri era destinat revitalizării fostelor băi sărate din Ocna Mureş. În urma anchetei, proiectul nu a mai fost realizat deşi potenţialul există, chiar şi în prezent. Societatea prin care s-a câştigat proiectul, Băile Sărate SA Ocna Mureş a intrat în procedură de insolvenţă în noiembrie 2012.

Comunicatul DNA de la momentul trimiterii în judecată în anul 2008: Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Alba al DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Vasilca Vasile, administrator şi acţionar majoritar la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare da fapt: Inculpatul Vasilca Vasile, în calitate de administrator la SC Băile Sărate Ocna Mureş SA a devenit responsabil al Proiectului (finanţat din fonduri PHARE) intitulat „Hotel Europa***, creşterea calităţii serviciilor turistice în vederea valorificării potenţialului turistic remarcabil în Regiunea Centru, zona industrial extractivă a Munţilor Apuseni”, scopul proiectului fiind oferirea unui pachet de servicii turistice de calitate în zona respectivă, cu potenţial turistic foarte mare, dar insuficient exploatat. Cu prilejul obţinerii avansului cât şi cu ocazia acordării plăţilor intermediare şi finale, inculpatul a prezentat documente false, inexacte şi incomplete (rapoarte financiare şi tehnice, CV-uri false aparţinând persoanelor implicate în proiect, etc.) având drept consecinţă obţinerea pe nedrept a sumei de 84.961,5 euro. Inculpatul a schimbat destinaţia unei părţi din această sumă, în sensul că a utilizat 10.530 euro în alte scopuri decât cele prevăzute în proiect. De asemenea, inculpatul Vasilca Vasile a prezentat în mod fals suma de 59.401,56 euro drept contribuţie proprie la realizarea proiectului. Ministerul Integrării Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 68.001,56 euro. În vederea recuperării prejudiciului, s-a aplicat sechestru asigurător asupra unui imobil deţinut de SC Băile Sărate Ocna Mureş SA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax