Contacteaza-ne si pe

ACTUALITATE

Opt linii de fonduri europene, deschise în 2017. Lista programelor destinate micilor afaceri non-agricole

avatar

Publicat

BANIAntreprenorii din România vor putea obține fonduri europene nerambursabile din cel puțin 8 linii de finanțare destinate micilor afaceri non-agricole. Din acest articol veți putea trece în revista 8 linii de finanțare europeana care vor fi disponibile și în anul 2017, veți afla beneficiarii eligibili, sumele care vor putea fi atrase și tipurile de afaceri care vor putea fi finanțate cu acești bani europeni, scrie startupcafe.

1. Microintreprinderi. Programul Operational Regional – linia de finantare 2.1 A. Sesiunea de depunere a proiectelor mai ramane deschisa pana pe 27 ianuarie 2017, ora 12.00. Aceasta s-a deschis pe 27 iulie 2016.
Fiecare proiect poate primi intre 25.000 de euro si 200.000 de euro finantare. Bugetul total al liniei de finantare este de 234 milioane euro, din care 199 de milioane de euro de la Comisia Europeana si 35 de milioane de euro din bugetul de stat. Propunerile de proiecte se depun in sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: finantari relativ mari, domenii de activitate din cele mai diverse.

Dezavantaje: Nu sunt eligibile firmele din Bucuresti-Ilfov si nici cele din mediul rural, pragul minim este destul de mare, iar firma trebuie sa asigure minimum 10% din investitie.

2. Microintreprinderi, firme mici si mijlocii. Programul Operational Regional, linia de finantare 2.2 – Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor. Firmele interesate vor putea sa depuna proiectele in perioada 23/02/2017 ora 12:00 – 23/08/2017 ora 12:00.
Fiecare proiect poate primi intre 200.000 euro si 1 milion euro, ajutor de stat si ajutor de minimis. Alocarea totala a apelui de proiecte este de 172,94 milioane euro. Propunerile de proiecte se depun in sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: sume mari disponibile.

Dezavantaje: Pragul minim de accesare este mare, iar firmele trebuie sa asigure din resurse proprii cel putin 30% – 55% din investitia din ajutorul de stat si cel putin 10% din investitia din ajutorul de minimis. Nu se deconteaza TVA deductibila. Banii nu pot fi accesati in Bucuresti-Ilfov. Sunt conditii de vechime si de numar de salariati (minimum 3).

3. Startup-uri. Programul Operational Capital Uman (POCU), linia de finantare Romania Start-up Plus. La data publicarii acestui articol, urma faza de evaluare a proiectelor mari depuse de administratorii de grant (ONG, institutii, etc). Dupa ce vor fi evaluate si aprobate aceste proiecte mari, vor fi inclusi in program beneficiarii finali (grupurile-tinta), adica persoane fizice care vor sa inceapa o afacere.
Viitorii antreprenori selectati vor putea primi pana la 40.000 de euro pentru deschiderea unui start-up, in baza planurilor de afaceri.

Avantaje: Suma este destul de mare pentru un startup, beneficiarii finali vor fi scutiti de birocratia proiectelor europene in relatia cu institutiile centrale in domeniu, pentru ca organizatiile care administreaza schemele se vor ocupa de acest aspect.

Dezavantaje: Dintr-un buget total de 105 milioane de euro, maximum 1.500 de persoane vor putea ajunge in situatia de a primi bani pentru startup (adica 60 de milioane de euro in total). Procedura este totusi de durata, pentru ca implica evaluari multiple, avand in vedere ca vorbim despre proiecte mari, depuse de administratori de grant, in interiorul carora vor fi finantate firmele. Bucurestiul si judetul Ilfov sunt excluse de la aceasta finantare.

4. Startup-uri. Diaspora Start-up. Este un program similiar Romaniei Start-up Plus, insa beneficiarii finali sunt romanii din strainatate, care vor sa se intoarca in tara si sa-si deschida aici o afacere. Bugetul total al apelului este de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. Circa 300 de firme ar urma sa fie infiintate astfel.

5. Intreprinderi mici si mijlocii si firme mari din cercetare-dezvoltare. Programul Operational Competitivitate. PI1.1/OS1.1/ Acțiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare/ Secţiunea A – Tip proiect: Investiții pentru departamentele de CD ale întreprinderilor.

Apelul urmeaza sa fie deschis in trimestrul I al anului 2017. Bugetul total al apelului va fi de 23.874.000 de euro. Conform versiunii din anul 2015 a acestui apel, fiecare proiect va putea obtine fonduri nerambursabile intre 4,5 milioane lei si 90 milioane lei, in functie de regiunea de dezvolare in care se afla. Propunerile de proiecte se vor depune in sistemul electronic MySMIS 2014.

Avantaje: sume mari oferite, sunt eligibile si proiectele din Bucuresti-Ilfov.

Dezavantaje: Domeniul ingust de aplicare, rata mare de cofinantare proprie (intre 30% si 90% in functie de marimea firmei si de regiunea in care se afla), pragul minim al investitiei ridicat.
6. IMM si firme mari. Programul Operational Competitivitate. PI1.2/OS1.3/ Creşterea investiţiilor private în Cercetare-Dezvoltare-Inovare, Proiect Tehnologic Inovativ. Apelul din anul 2017 este prevazut se se deschida in trimestrul I, cu un buget de 62,8 milioane de euro.
Un singur proiect poate obtine maximum 15 milioane de lei finantare.

Se finanteaza 2 tipuri de proiecte: cercetare industriala (finantarea publica este de 50% din proiect) si dezvoltare experimentala (se ofera doar 25% din proiect).

La aceste cote de finantare publica se mai adauga tot din surse publice (europene si de la statul roman) un bonus de 10% pentru întreprinderile mijlocii şi de 20% pentru întreprinderile mici. Inca 15% mai pot primi proiectele care presupun colaborare dintre o firma si o institutie de cercetare precum si cele ale caror rezultate vor fi publicate la scara larga, in conferinte si publicatii cu acces liber. Propunerile de proiecte se vor depune in sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: bonusuri pentru firmele mici si pentru colaborarea cu institutele de cercetare.

Dezavantaje: domeniul ingust de aplicare.

In acest caz, informatiile au la baza un ghid al solicitantului in forma de proiect, care poate fi modificat pana la deschierea apelului.

7. Persoane fizice autorizate (PFA), microintreprinderi, intreprinderi mici. Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Submasura 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”. Se ofera sprijin nerambursabil (fonduri euroene si de la stat): 70.000 Euro/ proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism, sau 50.000 Euro/ proiect in cazul altor activitati. Aplicatiile se vor face online pe site-ul afir.info. Momentan nu s-a anuntat cand se va deschide apelul de proiecte pentru anul 2017.

Avantaje: finantarea nerambursabila este de pana la 100% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca beneficiarul nu trebuie neaparat sa contribuie la investitie. Bineinteles, TVA nu este eligibila, decat daca nu este deductibila.

Dezavantaje: Investitiile sunt numai pentru mediul rural.

8. Persoane fizice autorizate (PFA), microintreprinderi, intreprinderi mici. Submasura 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”. Este similar submasurii 6.2, dar se finanteaza afaceri ceva mai mari. Se acorda sprijin nerambursabil de pana la 200.000 de euro pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole in mediul rural. Tot pe site-ul afir.info se vor face inscrierile.

Avantaje: Se ofera bani mai multi.

Dezavantaje: Intensitatea sprijinului neramburabil este de maximum 90% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca si solicitantul trebuie sa vina cu minimum 10% din valoarea investitiilor. Se finanteaza doar investitii in mediul rural.

sursa: startupcafe.ro

image_pdfimage_print
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

România, în clasamentul scumpirilor, în Europa. Alte state în care preţurile cresc considerabil

avatar

Publicat

Prețurile continuă să crească în România, rata anuală a inflației urcând, în octombrie, de la 1,3% la 2%. Țara noastră a urcat considerabil în clasamentul european al scumpirilor și ar putea ajunge în curând chiar în vârful ierarhiei.

În timp ce Europa se luptă cu o inflație nemulțumitor de mică și cu un trend descendent, România merge în sens contrar către prețuri tot mai mari, în ciuda creșterii economice record.

Rata anuală a inflației a scăzut în octombrie la 1,4% în zona euro și la 1,7% în Uniunea Europeană, de la 1,5% și, respectiv, 1,8% în septembrie, prețurile de consum din România urcând de la 1,3% în septembrie la 2% în octombrie, potrivit datelor Eurostat.

Încetinirea neașteptată a inflației, în pofida consolidării creșterii economiei zonei euro, explică de ce luna trecută Banca Centrală Europeană a diminuat programul său de relaxare cantitativă (QE).

Conform acestor estimări, inflația în zona euro se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care se așteptau ca rata anuală a inflației să rămână stabilă în octombrie.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Lituania (4,2%), Estonia (4%) și Marea Britanie (3%), iar cele mai scăzute în Cipru (0,4%), Irlanda, Grecia și Finlanda (toate cu 0,5%).

Comparativ cu septembrie 2017, inflația anuală a scăzut în 14 state membre UE, a rămas stabilă în cinci și a crescut în nouă țări (inclusiv în România).

sursa: realitatea.net

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

INCENDIU la o casă din localitatea Sâncel. Au fost chemaţi să intervină pompierii din Blaj

avatar

Publicat

Pompierii din Blaj au fost chemaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din localitatea Sâncel.

Din primele date, incendiul ar fi izbucnit în interiorul locuinţei.

Garda Blaj acţionează cu o autospecială de intervenţie, nefiind persoane rănite, potrivit ISU Alba.

Nu s-ar fi aflat persoane în casa respectivă, în incendiului.

Revenim cu amănunte.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu EXECUTARE după ce a ucis un câine cu lovituri de cuţit

avatar

Publicat

Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a omorât un câine, cu un cuţit. Va ajunge şase luni după gratii, dacă instanţa va menţine decizia.

Sentinţa, ce prevede şase luni de închisoare cu executare, nu este definitivă.

Bărbatul este acuzat că a ucis un câine cu lovituri repetate de cuţit. Animalul nu prezenta vreo ameninţare, fiind legat în lanţ, într-un padoc.

Magistraţii au luat în considerare faptul că inculpatul nu a manifestat vreo umbră de regret şi avea antecedente, fiind violent şi în familie.

Astfel, instanţa a decis să-i aplice bărbatului pedeapsa închisorii, în regim de detenţie.

Cazul a fost înregistrat în judeţul Tulcea.

sursa: digi24.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA pe Alba24: Cu maşina de serviciu, în calea pietonilor, la Alba Iulia

avatar

Publicat

Și-a parcat mașina de serviciu pe o alee pietonală, iar acest lucru nu a rămas neobservat de trecători.

Un cititor Alba24.ro, ne-a trimis imagini cu o mașină aparţinând unei firme, lăsate, probabil de un angajat grăbit, lângă o trecere de pietoni, pe o alee.

Mașina parcată blochează accesul trecătorilor spre trecerea de pietoni, motiv pentru care a fost și surprinsă în imagini.

Se poate întampla să fii martorul unor evenimente deosebite. Fotografiază, filmează și postează aici să vadă și alții ceea ce tu ai trăit “live”. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă! Cum poți trimite foto, video sau informații:

Mesaj pe Facebook: http://m.me/www.Alba24.ro sau https://www.facebook.com/www.Alba24.ro

Mesaj pe Whatsapp:: 0728950998

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Când va restitui statul TAXA AUTO. Perioada şi detalii dintr-un proiect la Ministerul Mediului

avatar

Publicat

Un proiect de ordin al ministrului Mediului pus în dezbatere conţine detalii despre restituirea taxei auto. Sumele reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor fi restituite până la 31 decembrie 2018. Timbrul de mediu va fi dat înapoi până pe 31 martie 2019, potrivit actului normativ.

Sumele restituite vor conține și dobânda aferentă, calculată pe baza sumei de restituit înmulțită cu numărul de zile aferent perioadei cuprinsă între data perceperii taxei/timbrului și data restituirii efective și cu nivelul dobânzii prevăzut în Codul de procedură fiscală, respectiv de 0,02% pe zi.

Contribuabilul trebuie să depună o cerere la administrația fiscală centrală competentă. La cerere se vor anexa documentul doveditor al plății taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia, în original sau în copie. De asemenea, este nevoie de cartea de identitate a vehiculului și certificatul de înmatriculare, în copie, din care să reiasă calitatea contribuabilului de fost sau actual proprietar al autovehiculului pentru care se solicită restituirea sumelor.

În situația în care nu s-a putut identifica în baza de date documentul care atestă plata, compartimentul de specialitate al unității fiscale editează din sistem informatic o listă cu contribuabilii pentru care nu a fost identificată plata, care va cuprinde cel puțin următoarele informații: denumire sau nume și prenume contribuabil/codul de identificare fiscală al contribuabilului, seria cărții de identitate a autovehiculului, numărul și data documentului de plată anexat de contribuabil la cerere sau, după caz, suma plătită pentru care nu a putut fi identificată plata taxei/timbrului a cărei restituire se solicită. După verificările aferente, compartimentul de specialitate va transmite unității Trezoreriei lista identificată.

Restituirea efectivă a sumelor se efectuează de către unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 — 31 decembrie 2018; timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 — 31 martie 2019.

În cazul sumelor stabilite de către instanța judecătorească prin hotărâre definitivă, acestea se restituie de către organele competente astfel: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar numai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.

sursa: digi24.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate www.AutoPieseonline24.RO

ADMINISTRATIE

23 noiembrie: Şedinţă la CJ Alba. Planuri pentru deszăpeziri, taxe şi tarife în 2018, transport judeţean

avatar

Publicat

Consilierii județului Alba se reunesc în şedinţă ordinară, joi, 23 noiembrie, de la ora 11. 00, cu 21 de proiecte pe ordinea de zi. Se vor vota taxele pentru 2018, prețul mediu la produsele agricole de bază, planul operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018, preţul la produse agricole pentru venituri din arendă, actualizarea programului de transport public judeţean de persoane până în 2019, reabilitarea energetică a spitalului judeţean şi licenţe de traseu.

Ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre privind stabilirea de taxe locale şi tarife datorate bugetului general al Judeţului Alba, în anul 2018

2. Proiect de hotărâre privind însuşirea documentaţiei de repoziţionare cu rectificare de suprafaţă a imobilului Staţie de tratare a apei Săsciori, situată în extravilanul comunei Săsciori, sat Sebeşel, înscrisă în CF nr. 70509 Săsciori, proprietate publică a Judeţului Alba

3. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Planului de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018, desfășurat de către Serviciul Școala de arte și meșteșuguri „Augustin Bena” din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

4. Proiect de hotărâre privind stabilirea preţurilor medii la principalele produse agricole pe baza cărora se calculează veniturile din arendă în anul 2018, în Judeţul Alba

5. Proiect de hotărâre cu privire la modificarea anexei nr. 2 a Hotărârii Consiliului Județean Alba nr. 5/1999 privind transmiterea în administrarea consiliilor locale a drumurilor comunale și în administrarea consiliilor municipale și orășenești a porțiunilor de drumuri județene care traversează localitățile urbane

6. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea constituirii dreptului de administrare asupra imobilului – clădire „Secţie Psihiatrie” situat administrativ în municipiul Alba Iulia, str. Unirii, nr. 1-3, – proprietate publică a Judeţului Alba, în favoarea Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea închirierii de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, a unui spaţiu în suprafaţă utilă de 12 mp, din imobilul în care funcţionează Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos, judeţul Alba

8. Proiect de hotărâre privind actualizarea Programului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate pentru perioada 1.05.2013 – 30.06.2019, în Judeţul Alba, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 197/2012

9. Proiect de hotărâre cu privire la rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli al Societăţii „Parcul Industrial Cugir” SA pentru anul 2017

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Organigramei, Statului de funcţii şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare ale Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Organigramei și a Statului de funcţii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba

12. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea declasării și radierii din Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Județului Alba a drumului județean DJ 705C: DJ 107A (Pârâu lui Mihai – Stăuini – Inuri – Releu de televiziune)

13. Proiect de hotărâre pentru prelungirea aplicării prevederilor Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 241/2011 privind darea în administrare Agenţiei Naţionale Antidrog, a bunului-spaţiu în suprafaţă utilă totală de 154 mp, situat la etajul I al corpului de clădire „A”, aparţinător imobilului din municipiul Alba Iulia, str. Unirii nr. 1-3, județul Alba – proprietate publică a Judeţului Alba

14. Proiect de hotărâre cu privire la aprobarea componenţei Comisiei speciale de inventariere a bunurilor care alcătuiesc domeniul public al Judeţului Alba

15. Proiect de hotărâre pentru aprobarea „Planului operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2017-2018”

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de închiriere prin licitaţie publică a bunurilor imobile aflate în domeniul public sau privat al Judeţului Alba

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea implementării Proiectului „TECHNIC – TECHnical partNership towards Innovation and Cooperation for VET” – „Parteneriat tehnic pentru inovare şi cooperare în VET” depus şi selectat spre finanţare în cadrul Programului Erasmus+, KA202 Parteneriate strategice în domeniul formare profesională VET

18. Proiect de hotărâre privind aprobarea Proiectului „Reabilitare energetică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia” în vederea finanţării acestuia în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiţii 3.1. Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, şi în sectorul locuinţelor, Operaţiunea B – Clădiri publice, Apel de proiecte POR/2016/3/3.1/B/1/7REGIUNI şi a cheltuielilor legate de proiect

19. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii unei licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, pe traseul Alba Iulia – Sîntimbru – Galtiu – Mihalţ – Oiejdea , operatorului de transport rutier SC Gicu Trans SRL
Alba
20. Proiect de hotărâre privind aprobarea atribuirii unei licenţe de traseu pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane prin curse regulate speciale, pe traseul Alba Iulia – Benic – Mesentea – Galda de Jos – Teiuş – Oiejdea, operatorului de transport rutier SC Gicu Trans SRL

21. Raport cu privire la justificarea cheltuielilor aferente Proiectului Resistematizarea şi amenajarea centrului expoziţional – Muzeu Ialoveni şi de rearealizare a activităţilor cuprinse în Acordul de finanţare.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Jumătate de miliard de euro pentru tineri și șomeri

avatar

Publicat

Recent, s-au lansat 5 ghiduri de finanțare, în valoare de 551 de milioane de euro, pentru proiecte de reducere a șomajului și creșterea ocupării tinerilor. Este cel mai mare pachet de măsuri finanțat din fonduri europene destinat îmbunătățirii situației de pe piața muncii, transmite deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu.

Potrivit acestuia, măsurile vizează inserția tinerilor între 15 si 24 de ani care nu au slujbă și nu urmează niciun program educațional de formare, dar si a șomerilor ori persoanelor inactive.

“PSD, înainte de orice, are grijă de oameni! Creșterea veniturilor românilor este obiectiv strategic pentru actuala guvernare și din această perspectivă sunt vitale soluțiile de reducere a șomajului, în special în rândul tinerilor.

Este evident că, acum, în marile orașe este un deficit de forță de muncă, dar aceste resurse europene se adresează în special zonelor subdezvoltate, unde oamenii au nevoie de slujbe și unde o șansă pentru tineri o reprezintă calificarea și/sau recalificarea.

Și o prioritate, în cadrul acestui proces, este minoritatea romă, prin programe de ucenicie și calificare.

Cererile de proiecte pentru sprijinirea tinerilor au o valoare totală de 254 milioane euro, după cum urmează:

– 94 mil. euro pentru sprijinirea inserției pe piața muncii a tinerilor șomeri, cu accent pe cei din mediul rural și pe cei aparținând minorității roma (”Viitor pentru tineri NEETs II”) din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Bucureşti-Ilfov;

– 57 mil. euro pentru sprijinirea inserției pe piața muncii a tinerilor șomeri, cu accent pe cei din mediul rural și pe cei aparținând minorității roma (”Viitor pentru tineri NEETs I”) din regiunile Centru, Sud-Est și Sud Muntenia;

– 103 mil. euro pentru ”Scheme naționale – programe de ucenicie și stagii I pentru tinerii din regiunile Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia”.

Apelurile care vizează celelalte categorii de șomeri și persoane inactive au o valoare totală de 297 milioane euro, din care:

– 206 mil. euro pentru ”Scheme naționale – programe de ucenicie și stagii pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă, persoane din mediul rural”.

– 91 mil. euro pentru ”Subvenţionarea locurilor de muncă și acordarea de prime de mobilitate pentru șomeri și persoane inactive, persoane de etnie romă, persoane din mediul rural” (prima de încadrare, prima de instalare, prima de relocare, prima de activare)”, precizează deputatul Ioan Dîrzu, într-un comunicat.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

METEO de WEEKEND în ALBA: Vremea se răceşte. Minime de -6 grade, la munte. Prognoza până duminică

avatar

Publicat

Săptămâna se termină cu trei zile reci și ploioase. Minimele vor coborî destul de mult și vor ajunge și la -6 grade Celsius în zona de munte.

La şes, dacă sâmbătă şi duminică temperaturile urcă până la 11-12 grade Celsius, duminică mai scad, până la 7 grade.

În plus, meteorologii spun că este posibilă schimbarea condiţiilor meteo estimate, având în vedere că sunt aşteptate două cicloane în România, unul cu aer cald şi celălalt polar, ce ar putea transforma precipitaţiile sub formă de ploaie, în ninsori.

Vă prezentăm condiţii meteo în localităţi din Alba, în perioada 17-19 noiembrie:

Vineri, 17 noiembrie

Alba Iulia: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Sebeș: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Oaşa: minime de 1 grad Celsius, maxime de 4 grade Celsius; una sau două averse scurte

Aiud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius;una sau două averse scurte

Blaj: minime de 6 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; una sau două averse scurte

Ocna Mureş: minime de 5 grad Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Zlatna: minime de 5 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Abrud: minime de 5 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; una sau două averse scurte

Cîmpeni: minime de 5 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; una sau două averse scurte

Arieşeni: minime de 3 grad Celsius, maxime de 7 grade Celsius; una sau două averse scurte

Cugir: minime de 6 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; una sau două averse scurte

Sâmbătă, 18 noiembrie

Alba Iulia: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Sebeș: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Oaşa: minime de -5 grade Celsius, maxime de 2 grade Celsius; câteva averse

Aiud: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Blaj: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Ocna Mureş: minime de 3 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Zlatna: minime de 2 grade Celsius, maxime de 10 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 0 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Cîmpeni: minime de 0 grad Celsius, maxime de 9 grade Celsius; câteva averse

Arieşeni: minime de -3 grad Celsius, maxime de 5 grade Celsius; câteva averse

Cugir: minime de 4 grade Celsius, maxime de 11 grade Celsius; câteva averse

Duminică, 19 noiembrie

Alba Iulia: minime de -2 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Sebeș: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; mai frig

Oaşa: minime de -6 grade Celsius, maxime de -4 grade Celsius; mai frig

Aiud: minime de -1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Blaj: minime de -1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; mai frig

Ocna Mureş: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Zlatna: minime de 0 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; mai frig

Abrud: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parţial spre predominant noros

Cîmpeni: minime de -2 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; parţial spre predominant noros

Arieşeni: minime de -3 grade Celsius, maxime 0 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 0 grade Celsius, maxime de 0 grade Celsius; mai frig

sursa: accuweather.com

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ŞTIREA TA pe Alba24: Accident pe strada Samuel Micu din Alba Iulia. Neacordare de prioritate în intersecție

avatar

Publicat

Un accident rutier a avut loc  joi, în jurul orei 14.30, pe strada Samuel Micu din Alba Iulia. Evenimentul rutier a fost semnalat de un cititor Alba24, care spune că posibila cauză a accidentului este neacordarea de prioritate într-o intersecție.

Șoferul din autoturismul Volskwagen Golf ar fi circulat cu viteză și nu a acordat prioritate de dreapta, ciocnindu-se cu cealalaltă mașină, spune cititorul.

Se poate întampla să fii martorul unor evenimente deosebite. Fotografiază, filmează și postează aici să vadă și alții ceea ce tu ai trăit “live”. Trimite-ne materiale filmate sau fotografiate de tine, pentru ca ştirea ta să fie vazută de o ţară întreagă! Cum poți trimite foto, video sau informații:

Mesaj pe Facebook: http://m.me/www.Alba24.ro sau https://www.facebook.com/www.Alba24.ro

Mesaj pe Whatsapp:: 0728950998

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Toate autoturismele noi vor fi echipate cu sisteme de detecţie a pietonilor, frânare şi accelerare

avatar

Publicat

Autovehiculele noi vor avea obligatoriu sisteme de asistenţă pentru detecţia pietonilor, frânare şi accelerare. O rezoluţie în acest sens a fost aprobată marţi, de Parlamentul European.

Rezoluția a fost votată cu 593 de voturi pentru, 39 împotrivă și 53 de abțineri.

Potrivit legislativului european, toate autoturismele noi ar trebui să fie echipate cu sisteme autonome capabile să detecteze pietonii și cu sisteme inteligente de asistență la accelerare.

În momentul de față, sistemele sunt prezente în relativ puține modele de vârf, dar având în vedere avantajele lor evidente, deputații europeni doresc ca acestea să devină obligatorii pentru toate autoturismele noi.

Aceste sisteme includ dispozitivele inteligente de frânare, sisteme care detectează pietonii și bicicliștii și asistență la accelerare. De asemenea, sistemele pot încetini automat o mașină pentru a evita o coliziune și pentru a ajuta șoferii să rămână în limitele de viteză. Există, de asemenea, sisteme care emit sunete sau chiar direcționează o mașină înapoi atunci când părăsește banda de rulare.

În fiecare an, peste 25.000 de persoane sunt ucise și sute de mii rănite pe drumurile Europei. Aproximativ 90% dintre aceste accidente se datorează erorilor umane.

sursa: caleaeuropeana.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Peste 700 de elevi din Alba au participat la acţiuni ale poliţiştilor pentru siguranţa la şcoală

avatar

Publicat

În ultimele opt zile,  peste 700 de elevi din judeţul Alba au participat la acţiunile desfăşurate de poliţişti, în scopul prevenirii victimizării acestora din accidente şi infracțiuni.

În perioada 8 – 16 noiembrie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Alba Iulia, ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, ai Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, cu sprijinul cadrelor didactice, au continuat acţiunile informativ – preventive dedicate siguranței din unităţi de învăţământ şi centre de zi.

Astfel, peste 700 de elevi, beneficiari ai proiectelor, programelor şi campaniilor de prevenire aflate în derulare, au participat la 10 activităţi în cadrul cărora specialiştii în promovarea siguranţei au susţinut teme privind prevenirea accidentelor rutiere, prevenirea hărţuirii în şcoli, prevenirea abuzurilor şi violenţei asupra tinerilor, prevenirea traficului de persoane şi a consumului şi traficului de droguri.

Poliţiştii de la Biroul Rutier Alba Iulia au fost prezenţi la Liceul de Arte „Regina Maria” din municipiu unde i-au învăţat, pe elevii din clasele a V-a şi a VI-a să traverseze corect şi să respecte regulile privind circulaţia pe drumurile publice.

Elevii din Școlile Gimnaziale „Vasile Goldiş” Alba Iulia şi „Decebal” Cricău precum şi cei din  Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Liceul Tehnologic „Alexandru Domşa” Alba Iulia dar şi copii prezenţi în Centrele de zi „Sfântul Nicolae”, „Sfânta Cuvioasa Parascheva” şi Centrul de Plasament Blaj, au participat la discuţii interactive, au vizionat filme educative şi au primit materiale de promovare a siguranţei în şcoli.

Poliţiştii le-au făcut recomandări elevilor, legate de modalitatea de a se comporta în şcoală, evitarea stărilor conflictuale şi siguranța pe drumul spre şi de la şcoală.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: PROTEST la Alba Iulia. Sindicaliştii cer din nou, în stradă, rezolvarea problemei salariilor

avatar

Publicat

Sindicaliştii nu renunţă la proteste, cerând în continuare rezolvarea problemei contribuţiilor sociale trecute de la angajator la angajat. Joi, în jurul orei 16.00, reprezentanţi din Alba ai Blocului Naţional Sindical s-au strâns din nou în faţa Prefecturii, într-un miting autorizat.

“Acțiunile de protest au ca temă centrală transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”, potrivit BNS.

Mitingul este autorizat să se desfăşoare până la ora 17.00.

De altfel, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a depus o sesizare la Avocatul Poporului cu privire la modificările Codului Fiscal în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Un protest similar a fost organizat de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical, la Alba Iulia, la sfârşitul lunii octombrie, cu aceleaşi solicitări.

Citeşte şi VIDEO: Blocul Național Sindical a pichetat Prefectura Alba. Vezi solicitările

Confederațiile sindicale reprezentative la nivel național au cerut, miercuri, Avocatului Poporului, să sesizeze Curtea Constituțională și să ridice excepția de neconstituționalitate în ce privește prevederile OUG 79/2017 ce vizează transferul contribuțiilor sociale aproape exclusiv în sarcina salariaților.

Potrivit sindicaliştilor, peste 65.000 de persoane ce au semnat petiția BNS pentru stoparea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

“Dorim să atragem atenția asupra faptului că sesizarea Curții Constituționale se impune a fi făcută cu maximă celeritate având în vedere efectele potențiale ale aplicării Titlului V – Contributii sociale obligatorii din OUG 79/2017. Astfel, atât înainte de data de 1 ianuarie 2018, cât mai ales după data de 1 ianuarie 2018, efectele acestui act normativ vor fi de amploare și vor viza întreaga situație economică și socială din România, având de asemenea un puternic impact asupra bugetului de stat și al celui de asigurări sociale.

Pe cale de consecință apreciem că este imperativ necesar să existe o solutie a Curții Constituționale cât mai urgent cu putință și este de dorit ca o astfel de soluție să fie în orice caz anterioară datei de 1 ianuarie 2018, astfel încât să se poată preîntâmpina orice situație în care declararea neconstituționalității ar afecta atât angajatorii și angajații dar și bugetul de stat și cel de asigurări sociale.

Precizăm că OUG nr.79/2017 este un act normativ susceptibil de a fi supus controlului de constituționalitate fiind deja publicat în Monitorul Oficial.

Atragem atenția totodată că efectele adoptării OUG 79/2017 sunt deja efective, având în vedere că aceste modificări normative influențează pregătirea proiectului bugetului de stat și bugetului de asigurări sociale pe anul 2018. În plus, până la 1 ianuarie 2018, pentru a pregăti implementarea acestor modificări legislative, având în vedere că acestea afectează relația dintre angajatori și angajați, milioane de acte adiționale la contractele individuale de muncă vor trebui încheiate în vederea atenuării impactului modificărilor legislative asupra salariului net. În egală măsură modificările legislative propuse de OUG 79.2017 vor afecta negocierile colective ce urmează a fi purtate în perioada imediat următoare la nivelul companiilor și societăților, dar și contractele deja încheiate, în special din mediul privat.

Apreciem că adoptarea OUG 79/2017 s-a facut cu încălcarea prevederilor Constituției României în ce privește modificările aduse Codului Fiscal, Titlului V – Contribuții sociale obligatorii, respectiv punctele 40 – 91 din OUG 79 /2017, încălcând în mod evident în opinia noastră prevederile art.1, alin.(3) și (5), art.11, art. 20, art 56, alin.(2) și art 115 din Constituție”, se arată în sesizarea transmisă Avocatului Poporului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Restricţii de circulaţie pe strada Livezii din Alba Iulia. Se fac lucrări

avatar

Publicat

Sâmbătă, se efectuează lucrări la reţeaua de canalizare pe strada Livezii, astfel că vor fi restricţii de circulaţie.

“În vederea executării unor lucrări la rețeaua de canalizare de pe strada Livezii, se va închide circulatia rutieră în ziua de sâmbătă 18.11.2017, în intervalul orar 8.00 – 16.00, pe tronsonul de stradă situat între intersecția străziilor Livezii şi Gh. Doja și imobilul situat pe strada Livezii, nr. 42.
Mulţumim pentru înţelegere şi ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, este anunţul Apa CTTA.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Sala de sport de la Şcoala nr. 2 Sebeş, modernizată cu peste 300.000 lei. Sâmbătă, găzduieşte Cupa Malembach

avatar

Publicat

Sala de sport a Şcolii Gimnaziale Nr.2 din Sebeş a fost modernizată recent, printr-o investiţie în valoare de peste 300.000 de lei, cu sprijinul primăriei. Lucrările au fost finalizate, iar cu această ocazie, sâmbătă, 18 noiembrie, sala va găzdui a treia ediţie a Cupei Malembach, în care se întrec echipe de baschet ale elevilor din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş.

Competiţia începe de la ora 9.00 şi reuneşte echipele de la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia (antrenor Doru Ispas), Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia (antrenor Vali Urian) şi echipa AS Malembach Baschet Sebeş (antrenor Vasile Gîţă).

În cadrul competiției se va desfășura și un meci amical între echipele compuse din elevi ale claselor II-V: echipa Asociației Clubul Sportiv Atomic Blaj (antrenor Dan Balu) şi echipa AS Malembach Baschet Sebeş (antrenor Maria Dărăban).

Decernarea premiilor este programată la ora 12.30.

Sală modernă, cu pardoseală nouă, tribune pliabile şi marcaje

În vara acestui an, pe o perioadă de 60 zile, în sala de sport a Școlii Gimnaziale Nr.2 Sebeș a fost montată pardoseală sportivă, peste cea cauciucată existentă, cu caracteristici de performanţă ridicată, transmit reprezentanţii şcolii. După montarea pardoselii, s-au trasat contururile terenurilor de handbal, baschet,  tenis în concordanță cu prevederile regulamentelor sportive în vigoare.

Valoarea acestei lucrări a fost de aproximativ 259.896 lei.

De asemenea, au fost montate și tribune pliabile (sistem de gradene pliabile pe verticală).

Sala asigură locuri suplimentare pentru spectatori în timpul evenimentelor. În perioada de antrenament, joc, sistemul se pliază la perete. Spațiul ocupat în poziție pliată este de 445 mm. În poziție extinsă asigură șase locuri desfășurate pe trei nivele. Structura este realizată din oțel grunduit și vopsit. Sistemul este prevăzut cu telescoape și dispozitiv de blocare (repaus). Valoarea acestei lucrări a fost de 42.550 lei.

De asemenea, a fost îmbunătățit sistemul de iluminat şi s-au făcut reparații la structura de acoperiș și geamuri.

De anul trecut școlar, sala de sport are tabele de marcaj electronice și panouri retractabile de baschet.

Toate acestea au fost realizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Sebeș.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Proiectul de lege prin care se înființează Avocatul Copilului, în dezbatere publică

avatar

Publicat

Proiectul de lege prin care se înființează Avocatul Copilului este obiectul unei dezbateri publice organizate joi de Avocatul Poporului, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Organizația Salvați Copiii, la Palatul Parlamentului.

Actul normativ se află în dezbatere parlamentară, fiind iniţiat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, și Ministerul Justitiei.

„Înfiinţarea unui domeniu distinct al drepturilor copilului în cadrul structurii instituției Avocatul Poporului reprezintă o prioritate pentru România, atât din perspectiva obligațiilor internaționale pe care România și le-a asumat prin ratificarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, cât mai cu seama a dificultăților cu care, încă, se confruntă copiii în țară noastră, în exercitarea drepturilor lor (sărăcie, excluziune socială, migrația părinților, neparticipare școlară ori acces limitat la educație și la asistență socio-medicală de calitate). La dezbaterea publică vor participa reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Senatului și Camerei Deputaților, Guvernului României și structurilor sale cu responsabilități legate de promovarea și protecția drepturilor copilului, membri ai birourilor teritoriale ale Avocatului Poporului, ai Consiliului Elevilor, instituțiilor internaționale și organizațiilor neguvernamentale”, arată organizatorii.

surse: hotnews.ro, agerpres.ro

image_pdfimage_print
Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Acțiunea din film, mutată pe holul cinematografului din Alba Iulia. De la „Thor”, la secția de poliție

avatar

Publicat

S-au dus la un film de acțiune, dar au avut parte de o adevărată aventură care s-a încheiat la secția de poliție. Este cazul a doi albaiulieni, soț și soție, care în data de 12 noiembrie s-au prezentat la cinematograful din Alba Mall pentru a vedea filmul Thor Ragnarok. Și cum „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, în loc să se bucure liniștiți de cele două ore de film, au fost „luați pe sus” de polițiști și duși la secție. Peripeția celor doi a fost filmată, acesta fiind și motivul de la care a pornit „scandalul”.

Și-au cumpărat bilete, s-au așezat pe scaunele lor și au așteptat să îl vadă pe Thor. Filmul a început bine, însă la jumătate s-a oprit brusc. A fost repornit, dar cu sunetul și subtitrarea decalate față de imagini.

În acel moment, mai mulți spectatori au ieșit din sală pentru a cere remedierea situației. Se reia filmul după 25 de minute, cu un decalaj de 10 minute. Spectatorii și-au luat locurile și au rămas în sală până la final. Nu se așteptau atunci ca acțiunea să se continue și după terminarea filmului.

Trei polițiști și un jandarm îi așteptau afară pe spectatorii nemulțumiți de problemele tehnice, iar personajul principal pentru care au fost sesizați polițiștii este, se pare, bărbatul care filma întâmplarea.

Înregistrarea a fost oprită moment în care polițistul îi spune albaiulianului să șteargă filmările pentru că a vorbit cu „patronul” cinematografului și așa se va rezolva situația, potrivit filmării. Refuzul categoric de a șterge singurele dovezi care demonstrează că nu este vinovat de aceste neînțelegeri, bărbatul a fost luat de polițiști și dus, cu duba, la secție. Și soția acestuia a fost condusă la sediul poliției, însă cu mașina. Femeia le-a explicat polișiștilor că are copii mici acasă și nu își permite să piardă timpul, motiv pentru care a fost dusă în parcarea cinematografului, de unde și-a luat mașina personală și a plecat acasă.

Bărbatul a fost condus la secție, unde i s-a cerut să șteargă filmările pentru ca „totul să se termine cu bine”, lucru pe care l-a refuzat.

Potrivit administratorului Inspire Cinema, Adrian Cojocaru, bărbatul ar fi intrat în camera de proiecție, lucru interzis și i s-a repetat să șteargă filmările pentru că, potrivit regulamentului, care este și afișat, nu are voie să filmeze în incinta cinematografului. 

„Duminică seara au fost probleme în timpul filmului, am înțeles că imaginea era decalată față de sunet. Au ieșit spectatorii și ne-au semnalat acest lucru, iar șefa de tură l-a anunțat pe proiecționist. Atunci, acel domn a pătruns după ea, deși era interzis accesul. A intrat, am înțeles ca a împins-o și a urcat nervos pe scări și filma. I s-a explicat că se va restarta și i s-a spus că nu are voie să fie acolo. Nu a vrut să închidă telefonul și a filmat în continuare. După câteva minute, angajații au sunat la pază, a venit paznicul care l-a rugat să nu mai filmeze, iar atunci paznicul a sunat la politie. Nu este normal să filmeze echipamentele și angajaţii.

Este regretabil ce s-a întâmplat cu filmul, dar sunt echipamente tehnice, se poate întâmpla. Li s-au returnat banii celor care au dorit. Și el putea să ceară banii sau să facă reclamație la OPC. Problema este că a intrat într-un spațiu în care accesul este interzis și a și filmat”, spune managerul cinematografului.

Legat de ultimele imagini cu popcornul și câteva găleți, Adrian Cojocaru spune că în acea găleată este ulei vegetal și prafurile sunt de fapt sare.

 

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Sebeş: Patinoar artificial, cu acces gratuit, pentru toți copiii, în Parcul Tineretului din oraş

avatar

Publicat

Primăria Sebeş transmite că a achiziționat, prin intermediul Serviciului Public Administrarea Patrimoniului, în urma consultării catalogului electronic de achiziții publice, prin selectarea celei mai bune oferte, servicii de închiriere a unui patinoar artificial care va funcționa în perioada 30 noiembrie 2017 – 31 ianuarie 2018.

Valoarea achiziției este de 112.500 lei fără TVA, provenind de la International Cooling Sistems SRL București.

Produsul ales este un patinoar modular de 300 mp, care va fi amplasat în Parcul Tineretului, din centrul municipiului și va funcționa în regim de gratuitate pentru toți beneficiarii săi, în perioada menționată, existând disponibilitatea ofertantului de prelungire a termenului de 31 ianuarie 2018, cu circa 2 săptămâni, fără cheltuieli suplimentare.

Parcul Tineretului va fi locația care va găzdui manifestările din cadrul Târgului de Crăciun 2017 pe care autoritățile locale îl oferă comunității pentru a marca, în spiritul tradițiilor, sărbătorile de iarnă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat de 50 de ani din Şeuşa, cu dosar penal. A fost prins la volan sub influenţa alcoolului

avatar

Publicat

Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Şeuşa este cercetat de poliţie după ce a fost prins în trafic, la volan, sub influenţa alcoolului. A fost oprit de poliţie pe o stradă din localitate.

Potrivit IPJ Alba, poliţiştii Secţiei 2 Poliţie 2 Vinţu de Jos, în timp ce desfășurau activităţi de prevenire a accidentelor rutiere pe raza localităţii Şeuşa, l-au depistat pe un bărbat de 50 de ani, din localitate, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,50 mg/l  alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

AIUD

VIDEO: Un sportiv din Aiud, fără o mână, taie lemne cu drujba pentru persoanele neajutorate

avatar

Publicat

Când vrei să ajuți, nimic nu te poate opri să o faci! Un sportiv din Aiud taie lemne cu drujba pentru bătrânii singuri și cu probleme financiare, deși el însuși are o singură mână. Levente Polgar face acest lucru benevol și lansează un apel către cei care pot să ajute și au forță să tragă lemnele din stivă și să le poziționeze. Acțiunea Drujbistu! Batrâni (singuri), orfani în grija bunicilor sau a unui părinte, familie cu mulți copii și nevoiașă, le tai lemnele fără nici un cost! Eu pun benzina, uleiul!” a scris acesta pe contul său de facebook, unde a postat și un video în care lucrează.

”În prag de iarnă, cu o amărâtă de pensie, sau familiile cu mulți copii care abia și-au permis 2-4 metri cubi de lemne la un preț astronomic… au strâns cureaua bieții cât au putut, eu am drujbă, ulei, benzină și dacă vine careva să dea o mână de ajutor aduc și sandvici și apă. Menționez, eu tai personal cu drujba! Haideți să facem și fapte bune!” a scris Levente pe contul său de facebook. Levi, cum îi spun prietenii, este ultramaratonist și este singurul sportiv din lume fără o mână, acceptat la Arctic Ultra, cea mai dură competiție din lume. Pentru a se întreține, acesta lucrează în construcții, la amenajări interioare.

image_pdfimage_print
Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 100 de pietoni amendaţi de Poliţie, în judeţul Alba, în două zile. Patru şoferi au rămas fără permis

avatar

Publicat

Peste 150 de participanţi la trafic au fost sancţionaţi contravenţional, în ultimele două zile, de polişiştii din Alba, pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice. 107 au fost pietoni şi restul şoferi. Patru dintre conducătorii auto au rămas fără permis.

Marţi şi miercuri, poliţiştii rutieri din Alba, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică au desfăşurat acţiuni punctuale pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicaţi pietonii şi a celor datorate neacordării priorităţii vehiculelor. De asemenea, în vizorul poliţiştilor au fost conducătorii auto ce au staționat sau au circulat neregulamentar pe drumurile publice, transmite IPJ Alba.

În cele două zile de acţiune, poliţiştii au aplicat 152 de sancţiuni contravenţionale, din care 101 pietonilor ce s-au angajat în traversări prin loc nepermis şi 6 pietonilor ce au fost depistaţi în timp ce se deplasau, neregulamentar, pe carosabil.

Totodată, pentru neacordarea de prioritate vehiculelor şi pietonilor, poliţiştii au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale, iar ca şi măsură complementară, au dispus reţinerea permisului de conducere.

Acţiunile pentru creşterea siguranţei rutiere continuă. Joi, 16 noiembrie se va acţiona pentru prevenirea accidentelor datorate neacordării de prioritate, iar, la sfârşitul de săptămână vor fi intensificate acțiunile pentru depistarea celor care conduc cu viteză excesivă, urmând ca aparatele radar să fie folosite la capacitate maximă.

Pentru prevenirea implicării în accidente rutiere, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă tuturor participanţilor la trafic:

Adoptaţi o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelor, şi efectuaţi fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.  

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Respectaţi regimul legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

Circulaţi cu viteză adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. Pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Respectaţi-vă partenerii de drum, păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi politeţea rutieră!

Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.

image_pdfimage_print
Citește mai departe
Publicitate
ACTUALITATEacum 9 ore

România, în clasamentul scumpirilor, în Europa. Alte state în care preţurile cresc considerabil

ACTUALITATEacum 10 ore

INCENDIU la o casă din localitatea Sâncel. Au fost chemaţi să intervină pompierii din Blaj

Publicitate
ACTUALITATEacum 10 ore

Un bărbat a fost condamnat la închisoare cu EXECUTARE după ce a ucis un câine cu lovituri de cuţit

ACTUALITATEacum 10 ore

FOTO ȘTIREA TA pe Alba24: Cu maşina de serviciu, în calea pietonilor, la Alba Iulia

Publicitate
ACTUALITATEacum 11 ore

Când va restitui statul TAXA AUTO. Perioada şi detalii dintr-un proiect la Ministerul Mediului

ADMINISTRATIEacum 11 ore

23 noiembrie: Şedinţă la CJ Alba. Planuri pentru deszăpeziri, taxe şi tarife în 2018, transport judeţean

Publicitate
ACTUALITATEacum 12 ore

Ioan Dîrzu, deputat PSD de Alba: Jumătate de miliard de euro pentru tineri și șomeri

EVENIMENTacum 12 ore

METEO de WEEKEND în ALBA: Vremea se răceşte. Minime de -6 grade, la munte. Prognoza până duminică

Publicitate
ACTUALITATEacum 13 ore

ŞTIREA TA pe Alba24: Accident pe strada Samuel Micu din Alba Iulia. Neacordare de prioritate în intersecție

ACTUALITATEacum 13 ore

Toate autoturismele noi vor fi echipate cu sisteme de detecţie a pietonilor, frânare şi accelerare

Publicitate
ACTUALITATEacum 14 ore

FOTO: Peste 700 de elevi din Alba au participat la acţiuni ale poliţiştilor pentru siguranţa la şcoală

EVENIMENTacum 14 ore

FOTO-VIDEO: PROTEST la Alba Iulia. Sindicaliştii cer din nou, în stradă, rezolvarea problemei salariilor

ACTUALITATEacum 15 ore

SÂMBĂTĂ: Restricţii de circulaţie pe strada Livezii din Alba Iulia. Se fac lucrări

ACTUALITATEacum 15 ore

Sala de sport de la Şcoala nr. 2 Sebeş, modernizată cu peste 300.000 lei. Sâmbătă, găzduieşte Cupa Malembach

ACTUALITATEacum 16 ore

Proiectul de lege prin care se înființează Avocatul Copilului, în dezbatere publicăCopyright © 2017 Alba24.ro powered by Independent Media & More