Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Opt linii de fonduri europene, deschise în 2017. Lista programelor destinate micilor afaceri non-agricole

avatar

Publicat

BANIAntreprenorii din România vor putea obține fonduri europene nerambursabile din cel puțin 8 linii de finanțare destinate micilor afaceri non-agricole. Din acest articol veți putea trece în revista 8 linii de finanțare europeana care vor fi disponibile și în anul 2017, veți afla beneficiarii eligibili, sumele care vor putea fi atrase și tipurile de afaceri care vor putea fi finanțate cu acești bani europeni, scrie startupcafe.

1. Microintreprinderi. Programul Operational Regional – linia de finantare 2.1 A. Sesiunea de depunere a proiectelor mai ramane deschisa pana pe 27 ianuarie 2017, ora 12.00. Aceasta s-a deschis pe 27 iulie 2016.
Fiecare proiect poate primi intre 25.000 de euro si 200.000 de euro finantare. Bugetul total al liniei de finantare este de 234 milioane euro, din care 199 de milioane de euro de la Comisia Europeana si 35 de milioane de euro din bugetul de stat. Propunerile de proiecte se depun in sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: finantari relativ mari, domenii de activitate din cele mai diverse.

Dezavantaje: Nu sunt eligibile firmele din Bucuresti-Ilfov si nici cele din mediul rural, pragul minim este destul de mare, iar firma trebuie sa asigure minimum 10% din investitie.

2. Microintreprinderi, firme mici si mijlocii. Programul Operational Regional, linia de finantare 2.2 – Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor. Firmele interesate vor putea sa depuna proiectele in perioada 23/02/2017 ora 12:00 – 23/08/2017 ora 12:00.
Fiecare proiect poate primi intre 200.000 euro si 1 milion euro, ajutor de stat si ajutor de minimis. Alocarea totala a apelui de proiecte este de 172,94 milioane euro. Propunerile de proiecte se depun in sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: sume mari disponibile.

Dezavantaje: Pragul minim de accesare este mare, iar firmele trebuie sa asigure din resurse proprii cel putin 30% – 55% din investitia din ajutorul de stat si cel putin 10% din investitia din ajutorul de minimis. Nu se deconteaza TVA deductibila. Banii nu pot fi accesati in Bucuresti-Ilfov. Sunt conditii de vechime si de numar de salariati (minimum 3).

3. Startup-uri. Programul Operational Capital Uman (POCU), linia de finantare Romania Start-up Plus. La data publicarii acestui articol, urma faza de evaluare a proiectelor mari depuse de administratorii de grant (ONG, institutii, etc). Dupa ce vor fi evaluate si aprobate aceste proiecte mari, vor fi inclusi in program beneficiarii finali (grupurile-tinta), adica persoane fizice care vor sa inceapa o afacere.
Viitorii antreprenori selectati vor putea primi pana la 40.000 de euro pentru deschiderea unui start-up, in baza planurilor de afaceri.

Avantaje: Suma este destul de mare pentru un startup, beneficiarii finali vor fi scutiti de birocratia proiectelor europene in relatia cu institutiile centrale in domeniu, pentru ca organizatiile care administreaza schemele se vor ocupa de acest aspect.

Dezavantaje: Dintr-un buget total de 105 milioane de euro, maximum 1.500 de persoane vor putea ajunge in situatia de a primi bani pentru startup (adica 60 de milioane de euro in total). Procedura este totusi de durata, pentru ca implica evaluari multiple, avand in vedere ca vorbim despre proiecte mari, depuse de administratori de grant, in interiorul carora vor fi finantate firmele. Bucurestiul si judetul Ilfov sunt excluse de la aceasta finantare.

4. Startup-uri. Diaspora Start-up. Este un program similiar Romaniei Start-up Plus, insa beneficiarii finali sunt romanii din strainatate, care vor sa se intoarca in tara si sa-si deschida aici o afacere. Bugetul total al apelului este de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. Circa 300 de firme ar urma sa fie infiintate astfel.

5. Intreprinderi mici si mijlocii si firme mari din cercetare-dezvoltare. Programul Operational Competitivitate. PI1.1/OS1.1/ Acțiunea 1.1.1: Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare/ Secţiunea A – Tip proiect: Investiții pentru departamentele de CD ale întreprinderilor.

Apelul urmeaza sa fie deschis in trimestrul I al anului 2017. Bugetul total al apelului va fi de 23.874.000 de euro. Conform versiunii din anul 2015 a acestui apel, fiecare proiect va putea obtine fonduri nerambursabile intre 4,5 milioane lei si 90 milioane lei, in functie de regiunea de dezvolare in care se afla. Propunerile de proiecte se vor depune in sistemul electronic MySMIS 2014.

Avantaje: sume mari oferite, sunt eligibile si proiectele din Bucuresti-Ilfov.

Dezavantaje: Domeniul ingust de aplicare, rata mare de cofinantare proprie (intre 30% si 90% in functie de marimea firmei si de regiunea in care se afla), pragul minim al investitiei ridicat.
6. IMM si firme mari. Programul Operational Competitivitate. PI1.2/OS1.3/ Creşterea investiţiilor private în Cercetare-Dezvoltare-Inovare, Proiect Tehnologic Inovativ. Apelul din anul 2017 este prevazut se se deschida in trimestrul I, cu un buget de 62,8 milioane de euro.
Un singur proiect poate obtine maximum 15 milioane de lei finantare.

Se finanteaza 2 tipuri de proiecte: cercetare industriala (finantarea publica este de 50% din proiect) si dezvoltare experimentala (se ofera doar 25% din proiect).

La aceste cote de finantare publica se mai adauga tot din surse publice (europene si de la statul roman) un bonus de 10% pentru întreprinderile mijlocii şi de 20% pentru întreprinderile mici. Inca 15% mai pot primi proiectele care presupun colaborare dintre o firma si o institutie de cercetare precum si cele ale caror rezultate vor fi publicate la scara larga, in conferinte si publicatii cu acces liber. Propunerile de proiecte se vor depune in sistemul electronic MySMIS 2014.
Avantaje: bonusuri pentru firmele mici si pentru colaborarea cu institutele de cercetare.

Dezavantaje: domeniul ingust de aplicare.

In acest caz, informatiile au la baza un ghid al solicitantului in forma de proiect, care poate fi modificat pana la deschierea apelului.

7. Persoane fizice autorizate (PFA), microintreprinderi, intreprinderi mici. Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Submasura 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale”. Se ofera sprijin nerambursabil (fonduri euroene si de la stat): 70.000 Euro/ proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism, sau 50.000 Euro/ proiect in cazul altor activitati. Aplicatiile se vor face online pe site-ul afir.info. Momentan nu s-a anuntat cand se va deschide apelul de proiecte pentru anul 2017.

Avantaje: finantarea nerambursabila este de pana la 100% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca beneficiarul nu trebuie neaparat sa contribuie la investitie. Bineinteles, TVA nu este eligibila, decat daca nu este deductibila.

Dezavantaje: Investitiile sunt numai pentru mediul rural.

8. Persoane fizice autorizate (PFA), microintreprinderi, intreprinderi mici. Submasura 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”. Este similar submasurii 6.2, dar se finanteaza afaceri ceva mai mari. Se acorda sprijin nerambursabil de pana la 200.000 de euro pe 3 ani fiscali, pentru dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole in mediul rural. Tot pe site-ul afir.info se vor face inscrierile.

Avantaje: Se ofera bani mai multi.

Dezavantaje: Intensitatea sprijinului neramburabil este de maximum 90% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca si solicitantul trebuie sa vina cu minimum 10% din valoarea investitiilor. Se finanteaza doar investitii in mediul rural.

sursa: startupcafe.ro

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

EVENIMENT

MOŞII de VARĂ, sărbătoarea din ajunul RUSALIILOR. Semnificații, tradiții și credințe păstrate din străbuni

avatar

Publicat

mosii de vara

Cu o zi înainte de sărbătoarea Rusaliilor, sâmbătă, 26 mai, sunt pomeniţi cei trecuţi în nefiinţă. Potrivit credinţei populare, sufletele morţilor (moşilor) părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), rătăcesc printre cei vii şi se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor. Momentul poartă denumirea populară „Moşii de vară” sau „Sâmbăta Morților”. În toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Pe parcursul Anului Bisericesc (1 septembrie-31 august), creștinii ortodocși îi pomenesc în biserici și mănăstiri pe moșii și strămoșii lor adormiți în 18 sâmbete din an. Totodată, în acest interval există două sâmbete când se oficiază slujbe speciale pentru pomenirea generală a morților (cunoscute în tradiția populară cu numele de ”Moși”).

Una dintre cele mai importante pomeniri generale pentru toți morții se oficiază în ajunul Rusaliilor, pe 18 iunie , sub numele de Moşii de Vară sau Moşii Cireşelor.

Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt a fost numită, în româneşte, Rusalii, de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană, consacrată cultului morţilor (Rosalia, Sărbătoarea Trandafirilor, era o zi închinată cultului morţilor, se aduceau ofrande: alimente şi trandafiri pentru îmbunarea sufletelor celor dispăruţi).

Este considerată că fiind ziua de naştere a Bisericii creştine.

În această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Sfinţilor Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colţurile lumii.

Credinţa populară arată că Rusaliile sunt fiinţe asemănătoare Ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (a 25-a zi după Paşti) şi provoacă mult rău oamenilor: îi pocesc, îi schimonosesc şi îi înnebunesc pe toţi cei care nu le respectă zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic în toate miercurile de la Stratul de Rusalii până la Duminica Mare. Pentru a apăra gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc şi astăzi să pună la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor. În satele din Bărăgan, credincioşii spun că acestea sunt în stare să ia minţile oricui.

Spre deosebire de strigoii care apar şi le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii.

lumanareSâmbăta Rusaliilor este momentul de comemorare a morţilor. Se credea că sufletele morţilor, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare şi au zburat timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană. Pentru ca trecerea lor să fie liniştită, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni bogate.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii săvârşeau rituri de înduplecare şi de îmbunare a spiritelor morţilor: împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi.

De Rusalii, se dau de pomană vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Tradiția spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În acelaşi timp, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă în vase noi de lut , cumpărate pentru această ocazie.

Mormintele sunt curăţate şi împodobite din timp, iar lumânările ard pe timpul slujbei.

La porţile cimitirelor, se întind mese pline cu colaci şi sticle de vin împodobite cu verdeaţă şi flori şi au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge întregul cimitir, pentru a sfinţi fiecare mormânt. După încheierea ceremonialului, sătenii îşi dăruiesc unii altora ofrandele sfinţite de către preot sau le împart săracilor.

În această zi de sărbătoare, femeile merg la biserică cu ramuri de nuc şi de tei care se aşează la icoană, pentru a le feri gospodăria de lucruri rele. Unele ramuri de tei de la Rusalii sunt păstrate peste vară, ca să fie folosite în ritualuri de alungare a furtunilor şi a grindinii.

Credinţele populare spun că în această zi nu se mătură, întrucât morţii vor primi praf în loc de mâncare şi nici nu se spală.

fantanaChiar dacă stai la casă, este interzis să dormi în afara casei, pentru că te poţi întâlni cu spiritele morţilor care cutreieră pe pământ. De asemenea, nu este bine să treci pe lângă fântâni sau printr-o răscruce de drumuri, pentru că pe acolo trec duhurile rele.

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă. Stările date de modul în care şi-au dus viaţa pe pământ durează până la Judecata Universală, când va avea loc învierea întregului neam omenesc şi când vor avea loc hotărârile finale legate de acestea.

Moşii de Vară mai sunt numiţi şi Moşii Cireşelor, având în vedere anotimpul în care sunt sărbătoriţi. Reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morţilor.

În ziua praznicului, se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori de tei şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.

La sărbătoarea Moşilor de Vară se împlinesc ritualuri speciale, care încep chiar în dimineaţa Sâmbetei de Rusalii. La slujba de pomenire, se duc la biserică, pentru binecuvântare anumite ofrande: colivă, colaci, vin şi cireşe. Astfel de ofrande se mai duc în cimitire şi în ziua următoare, în Duminica Rusaliilor, numită şi Duminica Pogorârii Duhului Sfât sau a Cincizecimii.

ramuri de teiTradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor. Acolo ei vor să vadă ce bucate au primit de pomană, până la Rusalii, atâta vreme cât au lipsit. Răposații care nu găsesc pomană pe Valea cu Dor se retag triști în mormânte lor și țin în braţe doar multe crengi cu flori de tei.

De Moşi se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, iar după ce sunt binecuvântate de preoţi, acestea se pun la streaşina casei sau la icoană pentru a ocroti acea gospodărie de pagubă şi de boală. Mai mult, potrivit acestei datini străvechi, după ce au fost sfinţite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindecă surzenia.

Totodată, credincioşii pot scăpa de necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

O tradiție care se împlinește mereu spune că, dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogat.

Pentru praznicul Moşilor de Vară, în multe zone din țară se organizează târguri tradiţionale, aprovizionate cu produse artizanale și cu alimente specifice pentru pregătirea praznicului. Din aceaste târguri, credincioșii se aprovizionează cu cele necesare pentru ziua de prăznuire.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Unde sunt RADARE, în minivacanţa de Rusalii, în judeţul Alba. Poliţia monitorizează traficul rutier

avatar

Publicat

Dacă vă faceţi planuri să călătoriţi cu maşina în minivacanţa de Rusalii, nu uitaţi să respectaţi regulile rutiere. Poliţiştii rutieri din Alba vor fi la datorie şi vor monitoriza circulaţia, inclusiv cu aparate radar.

Amplasarea radarelor în perioada 26 – 29 mai 2018 în judeţul Alba:

Drumul Naţional 1: Alba Iulia – Sântimbru – Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1; Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7:  Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C: Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74: Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75: Cîmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75: Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia: Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Radare mobile pot fi amplasate şi în alte locaţii, aşa că sunteţi sfătuiţi să respectaţi viteza regulamentară şi să conduceţi cu prudenţă.

Potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză sunt de:

– 50 km/oră în localităţi (în unele cazuri, limita este mai mare, dar de maximum 80 km/oră sau mai mică, dar minimum 30 km/oră);

– 90 km/oră pe drumuri naţionale, judeţene, comunale

– 100 km/oră pe drumuri expres sau drumuri naţionale europene

– 130 km/oră pe autostrăzi;

Dacă depăşiţi aceste limite maxime admise de viteză riscaţi amenzi între 290 de lei şi 2.900 de lei.

– pentru depăşirea limitei cu 10-20 km/oră, se calculează 2 sau 3 puncte-amendă, adică 290 lei sau 435 lei, plus două puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 21-30 km/oră: 4 sau 5 puncte-amendă (580 lei sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 31-40 km/oră: între 6 şi 8 puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu 41-50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă (de la 1.305 lei la 2.900 lei), plus sase puncte de penalizare;

– pentru depăşirea limitei cu mai mult de 50 km/oră: între 9 şi 20 puncte-amendă (de la 1.305 lei la 2.900 lei), dar şi suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Ceea ce poate puţini şoferi ştiu este că pot fi amendaţi şi dacă circulă prea încet. Sancţiunea este de 2 sau 3 puncte-amendă dacă rulaţi nejustificat cu viteză de cel puţin 10 km/oră sub limita minimă impusă de lege.

Reamintim că este posibilă plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, dacă este făcută în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenţie și chiar pe loc direct la agentul constatator.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PNL Alba, ”2 în 1” la un local de lux din Vințu de Jos: Ziua lui Ludovic Orban și Gală pentru tinerii de excepție

avatar

Publicat

Peste 100 de liberali și membri ai organizației de tineret Alba au participat  vineri la prima ediție a Galei „Tineri pentru viitorul României”, un eveniment organizat de TNL Alba, la Vinţu de Jos. Preşedintele PNL, Ludovic Orban a fost cea mai așteptată persoană el fiind și sărbătoritul serii. Alături de primarul Mircea Hava, liderul celei mai puternice organizații PNL din țară, Ludovic Orban a făcut o serie de declarații cu privire la știrile apărute în ultimele zile în presă. 

orban hava

Rochii de gală, costume, discuții la fiecare colț, chelneri care alergau să mulțumească pe fiecare în parte, așa se prezenta situația înainte de  momentul deschiderii. Evenimentul a început la orele 20:00, pe Domeniile Martinuzzi,- un restaurant de lux din Vințu de Jos, localitate aflată la circa 15 km de Alba Iulia- odată cu intrarea în sală lui Ludovic Orban într-o mare de aplauze, el salutându-se cu fiecare invitat în parte. După turul pe făcut de președintele PNL pe la toate mesele din local,  a urmat intonarea imnului României într-un cadru solemn, situația schimbându-se rapid odată cu intonarea imnului partidului în ritmuri de aplauze și zâmbete largi.

Orban s-a pus la masa flancat de Mircea Hava, și de Florin Roman- vicepreședinte PNL și deputat de Alba. La aceeași masă au mai stat deputații Bumb și Olar, senatorul Pereș și primarul Sebeșului- Dorin Nistor. Liberalii i-au făcut un tort mare lui Orban, cadou de ziua lui, pe care l-au ținut la rece într-o cameră specială.

Liberalii au anunțat că GALA a fost dedicată tinerilor cu care județul se mândrește și care, prin realizări remarcabile, poartă numele Albei în țară și dincolo de granițele ei.

”Anul trecut mi-am petrecut alături de filiala partidului Alba ziua soției lipsind de acasă de ziua ei, iar anul asta îmi petrec ziua de nastere la Alba. Este un eveniment de premiere a excelentiei tinerilor, de la domneiul afacerii, la cultura. Un evenit frumos în care încercăm să recompensăm pe tinerii cu rezultate deosebite în diferite domenii. Mă bucur să fiu alături de prietenul și colegul meu Mircea Hava.”

Primarul Mircea Hava alături de Ludovic Orban au făcut o serie de declarații cu privire la evenimentele din ultimele zile.

Întrebat dacă a fost afectat în vreun fel declarațiile lui Mircea Hava referitoare la plângerea penală împotriva premierului, Orban a răspuns râzând ”Ca este foarte afectat” și nu comentează nimic considerând că cel mai bun comentariu este prezența sa alături de Hava astăzi.

Mircea Hava întrebat dacă declarația făcută ieri dacă rămâne valabilă și astăzi a răspuns: ”Vă rog să citiți declarația și tot ce a scris domnișoara, cred  că e sinugra care aude foarte bine și scrie fără să interpreteze. ( nr.  corespondentul Agerpres ). Am avut discuții cu colegii voștri, cu șefii voștri și asa nu mai continuam.

Referitor la o posibilă discuție cu Victor Ponta, a declarat că încă nu a purtat nici o discuție dar a stabilit cu biroul executiv echipa de negociere, care va purta negoicieri cu toate grupurile parlamentare și cu toate minoritățiile, cu zona grupului UDMR, zona ALDE și chiar din zona PSD cu membrii care sunt dispuși să se alăture moțiunii de cenzură. Continuând declarația a afirmat că va depune moțiunea când vor exista estimările că moțiunea va avea șansa cea mai mare de reușită.

Întrebat de informațiile apărute în presă referitoare la cele 18 filiale PNL care cer demisia sa, Orban a declarat: ” Au apărut informații pe care eu nu le cunosc, mă îndoiesc că există ceva în partid pe care eu să nu cunosc. Este o campanie de intoxicare care încearcă să creeze false probleme în partid, și să mute atenția de la gravele probleme care există în cadrul guvernării și a majorității guvernamentale, mai ales în sânul PSD. Această campanie se bazează pe știri neadevărate, care sunt difuzate fără nici un fel de asumare a vreunui membru al partidului, deci o invenție pur și simplu pe care refuz să o comentez.”

Liderul PNL a oferit premiul pentru voluntariat lui Dragoş Zaharia, preşedinte al Asociaţiei de Scleroză Multiplă Speromax. Preşedinta TNL, Mara Mareș, a înmânat premiul pentru antreprenoriat, Mădălinei Dădârlat. La rândul său, primarul Mircea Hava, preşedintele PNL Alba, a oferit premiul pentru inovare, echipei de robotică XEO HCC Alba Iulia.

Premiile oferite la Gala „Tineri pentri viitorul României”:

Alexandru Pal (Muzică) – premiu înmânat de Ionuț Fulea (consilier județean)

Tudor Roșu (Cultură) – premiu înmânat de Adrian Iancu (președinte TNL Alba)

Vlad Străjan (Arhitectură) – premiu înmânat de Robert Bandi (președinte TNL Alba Iulia)

Lucian Cramba (IT) – premiu înmânat de Raul Tudorașcu (consilier local Alba Iulia)

Tudor Holhoș (Sănătate) – premiu înmânat de Paul Voicu (viceprimar Alba Iulia)

Bogdan Borza (Sport)- premiu înmânat de Gabriel Pleșa (viceprimar Alba Iulia)

Gabi Suciu (Artă cinematografică) – premiu înmânat de Dumitru Fulea (vicepreședinte CJ Alba)

Mădălina Dădârlat (Antreprenoriat) – premiu înmânat de Mara Mareș (deputat, președinte TNL România)

Echipa de robotică “XEO HCC” (Inovare) – premiu înmânat de Mircea Hava (primar Alba Iulia, prim-vicepreședinte PNL)

XEO HCC: elevii claselor de matematică-informatică HCC: Alex Drăguș, Mihai Mermezan, Darius Corpodean, David Bogan, Răzvan Cioancă, Denisa Florea, Alexandra Jurca, Robert Şofrac, Claudiu Neamțu, Cristian Pop, Ionuț Hada, Alexandru Ghişa, Alex Leterna, Mădălina Rusan, Maria Antonella Serafino, Roxana Popeiu. Profesori mentori: Carmen Palcu, Laura Mureșan, Sebastian Onac.

Dragoş Zaharia (Voluntariat) – premiu înmânat de Ludovic Orban (președinte PNL)

 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia emite obligaţiuni în valoare de 100 milioane de lei pentru a finanța mai multe proiecte locale

avatar

Publicat

Încă de anul trecut, Primăria Alba Iulia a anunţat intenţia de a emite obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 de lei, cu o maturitate cuprinsă între 10 și 20 de ani, modalitate prin care să poată finanţa o serie de obiective de investiţii în oraş.

Printre acestea, construirea bazei sportive și de agrement lângă Bazinul Olimpic, Ansamblul Memorial al Marii Uniri, restaurarea Casei Memoriale “Camil Velican”, ca obiective pentru Anul Centenarului, 2018. Însă acum administraţia locală propune modificări în lista cu sumele şi obiectivele de investiţii.

În contextul generat de intrarea în Anul Centenarului și de implementare în premieră în România a conceptului Smart City, aparatul de specialitate din cadrul Primăriei Alba Iulia a identificat obiectivele de investiții prioritare de interes public și local care trebuie realizate în perioada următoare, se arată în proiect.

Având în vedere însă că o parte din obiectivele de investiţii aprobate prin HCL 294/septembrie 2017 nu au încă documentaţia şi indicatorii economici aprobaţi pentru asigurarea condiţiilor de lansare a emisiunii de obligaţiuni, este necesară modificarea listei aprobate.

Se face referire la Palatul Principilor din Alba Iulia, obiectiv ce beneficiază şi de finanţare din fonduri nerambursabile pentru restaurare, însă pentru care trebuie asigurate sumele necesare pentru pre-finanţare şi co-finanţare, la lucrările necesare pentru reabilitarea clădirilor Colegiului Economic, Şcolii “Liviu Rebreanu” şi a străzii Brânduşei, ce sunt cuprinse în PNDL, dar pentru care mai sunt necesari şi alţi bani pentru investiţiile totale.

LISTA actualizată a proiectelor propuse pentru a fi susţinute din emisiunea de obligaţiuni municipale (AICI, lista iniţială):

– construire grădiniță cu program prelungit nr. 16 prin schimbarea destinației și extindere clădire cantină din incita Colegiului Tehnic „Alexandru Domșa” – 11.200.000 lei (anterior 3.762.260 lei)

reabilitarea şi extinderea clădirii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia – 3.000.000 lei (nou)

– reabilitare clădire Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Alba Iulia – 650.000 lei (nou)

– conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G – 16.500.000 lei (anterior 15.539.598 lei)

– construire bază sportivă și de agrement în zona Bazin Olimpic – 22.000.000 lei (anterior 15.000.000 de lei)

– schimb de destinație din casă în Casa Memorială „Camil Velican”, restaurare, punere în valoare și realizare împrejurime – 3.500.000 lei (anterior 2.600.000 de lei)

Ansamblul Memorial al Marii Uniri – 9.500.000 de lei (neschimbat)

– schimb de destinație din CT 10 în complex de servicii pentru persoane cu dizabilități AGAPE Alba Iulia – 3.294.482 lei (neschimbat)

creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale din municipiul Alba Iulia: 11.655.518 lei (nou)

– construire platforme subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor urbane: 9.500.000 lei (anterior 14.200.000 lei)

– modernizare şi reparaţie capitală DJ 107A de la km 2+948 la km 4+018, strada Carpenului, Alba Iulia: 4.200.000 lei

– reabilitare străzi municipiul Alba Iulia – strada Brânduşei – 5.000.000 lei.

Faţă de lista aprobată anul trecut, nu se mai regăsesc obiectivele: reabilitarea Stadionului Municipal Victoria Cetate (7.000.000 de lei), amenajarea curților interioare și zonelor exterioare adiacente Palatului Principilor cu desfințarea corpului C2 (5.104.660 lei), ansamblu urban cu spații socio-culturale educative și de locație – Cartier Gheorghe Șincai (22.000.000 lei), reabilitare locuri de joacă și agrement (2.000.000 de lei), pentru care, cel mai probabil, sunt alte surse de finanţare.

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba s-a calificat la competiţia naţională a pompierilor la minifotbal. Cel mai bun jucător, Cosmin Şuvaina

avatar

Publicat

Echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență al judeţului Alba a câştigat competiţia de minifotbal, în cadrul Campionatului Asociaţiei Sportive a Pompierilor din România, etapa interjudeţeană, desfăşurată la Drobeta Turnu Severin.

Campionatul s-a derulat în perioada 21-23 mai, fiind organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Drobeta” al judeţului Mehedinţi
La această competiţie au participat cinci echipe reprezentative ale judeţelor: Alba, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Mehedinţi.

În urma disputării meciurilor, clasamentul a fost următorul:

Locul I – ISU “Unirea” al Judeţului Alba
Locul II- ISU „Iancu de Hunedoara” al Judeţului Hunedoara
Locul III – ISU “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi

Cel mai bun jucător al competiţiei a fost desemnat pompierul militar Cosmin Şuvaina din cadrul ISU Alba.

Echipele reprezentative ale ISU Alba şi ISU Hunedoara s-au calificat în etapa finală, care se va desfăşura la sfârşitul lunii iunie, în municipiul Galaţi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate