Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OPT VACCINURI obligatorii pentru copiii care vor fi înscrişi la grădiniţe şi şcoli. Prevederi din legea pregătită de minister

Publicat

vaccin bebelusi Opt vaccinuri ar urma să devină obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniţe şi şcoli. Proiectul pregătit de Minsterul Sănătăţii, în contextul în care rata vaccinărilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă, prevede condiţiile în care se fac acestea, cazurile de excepţie, dar şi “compensarea efectelor invalidante”. De asemenea, părinţii care un-şi vaccinează copilul până la 3 ani, riscă să fie cercetaţi pentru “rele tratamente aplicate minorului”, însă nu sunt vizaţi de amenzi.

Proiectul de lege urmează să fie pus în dezbatere publică, scrie HotNews.ro, iar cele opt vaccinuri propuse pentru a deveni obligatorii sunt cele administrate copiilor împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului si rubeolei. Nu apare la această categorie BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză.

Actul normativ prevede că “pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţământul este prezumat”. Cu alte cuvinte, părintele care refuză să-şi vaccineze copilul dă o declaraţie, în caz contrar se presupune că este de acord cu vaccinarea.

Medicii de familie şi cei din maternităţi (publice şi private) vor fi obligaţi să asigure vaccinarea corectă a copiilor, dar şi informarea corectă şi dovedită ştiinţific privind vaccinarea (inclusiv farmaciştii şi asistenţii medicali). În caz contrar, riscă sancţiuni de la colegiile de profil.

Pentru înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli, părinţii vor trebui să dovedească vaccinarea minorilor cu cele amintite. Excepţii sunt copiii cu contraindicaţii medicale definitive. Dacă un are această dovadă, părintele va trebui să act de la Comisia Judeţeană de Vaccinare cu datele de recuperare în următorul an a vaccinării.

Copilul va putea fi înscris la grădiniţă sau şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Vaccinările obligatorii se efectuează doar în unităţile medicale autorizate.

Proiectul mai prevede “compensarea efectelor invalidante”, relaţiile de cauzalitate fiind confirmate de o comisie formată din specialişti. Aceştia pot sesiza Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului dacă, până la împlinirea vârstei de un an şi jumatate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii. Dacă este depăşită vârsta de 3 ani, va sesiza instituţiile abilitate privind “infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.

La capitolul amenzi, sunt prevăzute doar sancţiuni pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Mai sunt menţionate alte trei categorii de vaccinuri: în cazul epidemiilor, pentru grupe de risc (anumiti bolnavi cronici) şi vaccinuri opţionale. Vaccinarea persoanelor cu o profesie care-i expune la riscuri de imbolnavire este suportată financiar de angajatori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax