Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OUG 55, privind migraţia aleşilor locali, NECONSTITUŢIONALĂ. Primarii „traseişti” şi-ar putea pierde mandatele

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala Curtea Constituţională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55/2014 privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL.

UPDATE: Deputatul PNL Teodor Nicolescu a declarat că OUG 55, declarată neconstituţională de CC, se va întoarce în parcursul legislativ pentru a putea fi respinsă în Parlament, iar în legea de respingere a ordonanţei să se prevadă încetarea mandatelor aleşilor locali care au migrat.

”Legea privind aprobarea OUG 55/2014 este neconstituţională pentru că ordonanţa de urgenţă este neconstituţională şi în sensul acesta avem o mulţime de decizii ale Curţii Constituţionale care arată că prin lege nu se poate suplini viciul de constituţionalitate al ordonanţei de urgenţă respectivă”, a declarat în urmă cu o săptămână, deputatul PNL, Teodor Nicolescu.

Acesta menţiona atunci că  OUG 55 este neconstituţională pentru că a reglementat în cazul instituţiilor fundamentale ale statului, cum este cazul administraţiei locale şi partidele politice, lucrul interzis de Constituţie.

Parlamentarii PNL au sesizat Curtea Constituţională în privinţa OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, sperând că judecătorii CC să facă referire şi la situaţia juridică a primarilor şi consilierilor care au părăsit partidele din partea cărora au fost aleşi şi a mandatului acestora.

În sesizarea făcută de parlamentarii PNL se face referire şi la o serie de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale privind interzicerea traseismului politic al aleşilor locali, dar şi la faptul că OUG 55 a fost adoptată în materia drepturilor electorale, lucru de asemenea interzis de legea fundamentală.

„Dacă un consiliu local sau judeţean nu votează cum vrea stăpânul judeţului înseamnă că acel consiliu nu funcţionează. Atâta timp cât consiliile locale şi judeţene şi iau decizii, indiferent în ce parte se duc deciziile respective, dacă sunt în favoarea propunerilor baronilor locali sau împotriva lor ele funcţionează, pentru că nu există obligaţie ca un consiliu judeţean să facă tot ceea ce i se cere”, a spus Nicolescu.

El a mai precizat că în situaţia în care Curtea Constituţională va admite sesizarea PNL, OUG 55 se va întoarce în Parlament pentru a fi adoptată un proiect de lege de respingere a actului normativ.

Proiectul de lege de aprobare a OUG 55 care a permis migraţia aleşilor locali a fost adoptat, în 9 decembrie, de plenul Senatului, fiind înregistrate 86 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 6 abţineri.

OUG care a permis migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleşii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. responsabil

    joi, 25.12.2014 at 15:06

    TOTI CEI CARE SUFERA DE INSTABILITATE POLITICA SA ISI PIARDA MANDATUL!
    In nici un stat din UE nu se intampla ca la noi….ma supar …imi iau jucaria si plec….???!!!
    Acesti ,,alesi” sufera de SINDROMUL INSTABILITATII POLITICE.

  2. responsabil

    joi, 25.12.2014 at 15:07

    ATENTIE!
    PARDIDELOR POLITICE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax