Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Oxigen pentru MORȚI. Anchetă la CAS Alba. Se verifică plăți de peste 170 de mii de euro făcute către o firmă cu sediul în Iași

Publicat


casa judeteana de asigurari de sanatate alba Peste 174.000 de euro a plătit, în doi ani, Casa de Asigurări de Sănătate Alba firmei VitalAire, companie acuzată de evaziune fiscală, după ce s-a descoperit că luau bani atât de la pacienţi, cât şi de la Casa Naţională de Asigurări. Ba mai mult, jurnaliștii de la GSP au aflat că decontările făcute pentru tuburi de oxigen vizau și persoane decedate. Astfel de cazuri există și în Alba, însă în momentul de față se desfășoară o anchetă la CAS Alba pentru a vedea exact numărul deconturilor făcute de AirLiquide Vitalaire România SRL pe CNP-urile persoanelor decedate. În total, facturile emise de către firmă la CAS Alba ajung la 208.685 euro.

 

AirLiquide Vitalaire România SRL, firmă franceză cu punct de lucru în Iaşi, este acuzată de mai multe nereguli grave, printre care aceea că ar fi decontat la casele judeţene de asigurări de sănătate servicii furnizate unor pacienţi decedaţi în contul utilizării concentratoarelor de oxigen de care oameni care suferă de anumite boli depind pentru a trăi. Mai mult, firma s-ar folosi de contabilitate dublă, folosind în instanţele de judecată facturi false pentru încasarea unor sume de bani, potrivit unei anchetei jurnalistice coordonate de ziaristul Cătălin Tolontan.

Informațiile au fost confirmate de Augustus Costache, purtător de cuvânt al CNAS care spune că există, în medie, 500 de cazuri pe an în care Vitalaire a decontat pe CNP-ul unor asigurați decedați. Conform acestuia,  un singur județ, Caraș, din cele 42 de Case de Asigurări de Sănătate județene, nu are nici un caz de mort decontat, pentru că au refuzat să plătească 12 cereri de CNP-uri de morți.

Harta procese Alba Vitalaire Și în județul Alba există astfel de cazuri, iar, potrivit reprezentanților CAS, în momentul de față se desfășoară o anchetă pentru a descoperi numărul decontărilor făcute pe CNP-urile unor persoane decedate și alte nereguli.

Pe motiv că nu şi-au achitat banii pentru aparatele de oxigen, firma a dat în judecată 3.000 de bolnavi, deşi primea bani pentru ele de la Casa de Asigurări de Sănătate. Printre miile de procese, am găsit un număr de 35 cu pacienți din județul Alba. Potrivit portalului Termene.ro– cel mai complex instrument de verificare a activității juridice și finaciare a firmelor din România-  cele mai multe procese pe care le are Vitalaire în județ sunt la Alba Iulia și Blaj- câte 8 la judecătoriile din cele două orașe. În listă se mai află și 6 procese la Tribunalul Alba, 6 la Judecătoria Cîmpeni, 5 la judecătoria Aiud și două pe rolul instanței din Sebeș.

„Admite cererea formulată şi precizată de reclamanta SC AIR LIQIUDE VITALAIRE ROMANIA S.R.L. în contradictoriu cu pârâţii C. S şi C.E şi în consecinţă: Obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 2981,4 lei, reprezentând chirie restantă, precum şi a penalităţilor de întârziere contractuale în cuantum de 1640,47 lei, calculate de la scadenţa facturilor fiscale şi până la data de 30.05.2016. Obligă pârâţii să achite reclamantei cheltuieli de judecată în cuantum de 800 lei, din care 200 lei reprezintă taxa judiciară de timbru, iar 600 lei reprezintă onorariu de avocat. Executorie.”

„Admite cererea formulată de către reclamanta S.C. AIR LIQUIDE VITALAIRE ROMANIA S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul B.M, având ca obiect pretenţii-cerere cu valoare redusă. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma totală de 770,1 lei, reprezentând contravaloare facturi emise de reclamantă în perioada 30.04.2014-31.01.2015. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 417,29 lei reprezentând penalităţi de întârziere calculate în perioada 30.05.2014-25.02.2016. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 290 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, dintre care 240 lei reprezentând onorariu avocat şi 50 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Executorie de drept. ”

„Admite acţiunea civilă formulată şi precizată de reclamanta S.C. AIR LIQUIDE VITALAIRE ROMANIA S.R.L., cu sediul în Iaşi, (…) în contradictoriu cu pârâta M.E, domiciliată în comuna Şona, sat Sânmiclăuş,  jud. Alba, şi în consecinţă: Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1366,74 lei, reprezentând debit restant, precum şi suma de 409,14 lei, reprezentând dobânda contractuală de 0,10% din valoarea soldului restant pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data de 29.05.2014 şi până la data de 23.09.2015. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 658 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie de drept. ”

Acesta sunt doar trei din cele 35 de cazuri în care oamenii din județul Alba sunt puși să plătească pentru închirierea aparatelor de oxigen în condiţiile în care  Vitalaire are contracte Casa de Asigurări de Sănătate Alba, pe niște sume exorbitante.

Mai exact, în perioada 2014-2016,  Vitalaire a emis facturi către CAS Alba în valoare de 921.082,29 de lei, adică 208.685 euro, din care mai bine de jumătate au fost plătiți. Valoarea facturilor achitate de CAS Alba către  Vitalaire, în aceeași perioadă, este de 785.308,64 lei, însemnând 174.512 euro.

Potrivit investigațiilor pe o perioadă de trei ani Casa Națională de Asigurări de sănătate a plătit oxigenul pentru cel puțin 1.500 de morți.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax